Vijesti
10. 11. 2022.

Europski parlament golemom većinom glasova odlučio - Hrvatska ulazi u Schengenski prostor!

Čim su eurozastupnici, s 534 glasa ZA, odobrili članstvo RH u Schengenu, predsjednica EP-a Roberta Metsola pridružila se Delegaciji HDZ-a u Bruxellesu kako bi čestitala Lijepoj Našoj. „Ispunili ste sve zahtjevne kriterije, Hrvatska je to zaslužila!“. S njom je bio i izvjestitelj EP-a Paulo Rangel, čije je pozitivno mišljenje o spremnosti RH da pristupi najvećem prostoru slobodnog kretanja u svijetu danas i prihvaćeno. „We did it! Zajedno smo uspjeli!“. Odmah je Hrvatskoj i premijeru Andreju Plenkoviću čestitao i EPP, najjača politička obitelj u Europi, obitelj kojoj pripada i HDZ.

Sjajna vijest! Hrvatska je uspješna europska priča! - poručio je predsjednik Europske pučke stranke i Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu Manfred Weber.

Čestitam od srca! Hrvatskoj je mjesto u Schengenu! - istaknula je predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola, također članica EPP-a.

Schengen je čekao Hrvatsku. I hrvatski narod je čekao, i sada je stigao taj povijesni trenutak! - izjavio je izvjestitelj EP-a Paulo Rangel (EPP).

BOŽINOVIĆ: Pridonosimo sigurnosti Europe & boljoj zaštiti granica i upravljanju migracijama

Čestitke sa svih strana pristižu i hrvatskoj policiji te potpredsjedniku Vlade RH i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću.

I posve su zaslužene: Hrvatska je uspješno provela, u odnosu na bilo koju drugu državu članicu Europske unije, najsveobuhvatniju i najzahtjevniju evaluaciju za pristupanje Schengenskom prostoru - ispunivši čak 281 rigorozni uvjet u 8 područja.

Hrvatska uspješno okončala postupak Schengenske evaluacije!

Satisfakcija za sav uloženi trud

PPVRH Božinović je naglasio da je rezultat glasovanja u EP-u snažna politička poruka zastupnika europskih građana, ali i satisfakcija za sav naš uloženi trud:

- MUP i Vlada RH, predvođena premijerom Plenkovićem, u pojedinim su područjima schengenske pravne stečevine napravili i više nego što se tražilo! Naše je članstvo doprinos sigurnosti ujedinjene Europe te boljoj zaštiti granica i upravljanju migracijama, a Hrvati ulaze u najveći prostor slobodnog kretanja u svijetu, u kojem se već nalazi 420 milijuna građana.

Hrvatska postaje još važniji partner u ostvarivanju i uspostavljanju europskih sigurnosnih standarda - podcrtao je:

- Osim u nadzoru granice, u pripremi za članstvo u Schengenu Hrvatska je dosegnula sve potrebne međunarodne standarde i u sprječavanju trgovanja oružjem, zaštiti podataka, viznoj politici, policijskoj i pravosudnoj suradnji, uspostavi i korištenju informacijskih sustava…

ZASTUPNICI HDZ/EPP: Ulazimo u elitni civilizacijski klub od samo 15 država u svijetu!

Naši europarlamentarci Sunčana Glavak, Karlo Ressler, Tomislav Sokol i Željana Zovko iz Bruxellesa su uputili zajedničko priopćenje potpisali u kojem su zahvalili kolegicama i kolegama na velikoj potpori ulasku RH u Schengen:

- Za Lijepu Našu najvažnija je to odluka u ovom sazivu Europskog parlamenta! Tri desetljeća od teško izborene slobode i neovisnosti, zaokružujemo hrvatski povratak Europi. RH postaje članica elitnog civilizacijskog kluba od samo 15 država koje su istodobno u EU-u, NATO-u, Schengenu i eurozoni.

Zaštita granice u skladu s najvišim standardima

Zahvaljujući predanom radu hrvatske policije, MUP-a i Vlade RH - nastavlja se u priopćenju - Hrvatska je pokazala i dokazala da može štititi državnu i EU granicu u skladu s najvišim standardima:

- Izvješće o punoj primjeni odredaba schengenske pravne stečevine u RH, koje je danas s uvjerljivom većinom prihvatio EP, o tome ne ostavlja nikakva otvorena pitanja! Ulazak u Schengen značit će za hrvatske građane punu ravnopravnost i slobodno kretanje bez graničnih kontrola, za poduzetnike i izvoznike manje administrativne troškove, a za cijelu zemlju dodatnu sigurnost u ovoj globalnoj krizi.

Za čije to interese radi SDP? Nastavit ćemo čvrsto štititi državnu i EU granicu od ilegalnih migracija - to je naš nacionalni interes!

A A A