Vijesti
23. 11. 2022.

Uz pomoć proračuna za 2023. osigurat ćemo nastavak gospodarskog rasta, povećavanja plaća i mirovina & zaštite standarda!

Andrej Plenković predstavio Hrvatskom saboru Državni proračun - već 7. u mandatu naše Vlade, a 1. u povijesti iskazan u eurima: „I dalje ćemo moći intervenirati u korist građana, a nastavljamo i s demografskim potporama. Proračun nam služi kao redistributivni alat za sprječavanje socijalne frakture i postizanje društvene kohezije, kao instrument za ublažavanje posljedica globalne krize i skrb o socijalno ranjivijima te sidro kojim se čuva rast BDP-a“. Uoči predstavljanja, predsjednik Vlade i HDZ-a predsjedao je, pet tjedana prije ulaska RH u eurozonu, 18. sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje eura. Istaknuo je da su nestanak valutnog rizika, uštede u trošku mjenjačkih poslova, povoljniji krediti te veća privlačnost za inozemna ulaganja i turiste ključne, trajne koristi eura.

„Ulaskom u Schengen i eurozonu Hrvatska će biti još otpornija na krize, a u razvojnom desetljeću koje je pred nama na raspolaganju imamo rekordnih 25 milijardi eura europskih sredstava za koja smo se izborili“ - također je poručio premijer Andrej Plenković predstavljajući na Markovu trgu prijedlog Državnog proračuna za 2023. godinu:

- Proračun uzima u obzir nove makroekonomske i društvene okolnosti te na strateški način određuje temelje Vladinih politika, funkcioniranje države i prilagodbu izazovima s kojima se Hrvatska suočava.

Pomoć gospodarstvu i građanima, osobito slabijima

Također, kazao je da proračun prepoznaje posljedice globalne krize uslijed ruske agresije na Ukrajinu, kao i želju da se pomogne najugroženijima na tragu onog kako je Vlada svojim intervencijama u protekle tri godine činila:

- Tijekom mandata kontinuirano smo koristili proračun kako bismo preokrenuli trendove, osigurali makroekonomsku i financijsku stabilnost, omogućili ekonomski rast i investicije te podigli Hrvatsku po sve tri agencije na razinu investicijskog kreditnog rejtinga.

Plenković: Proračun za 2023. zaštitit će standard hrvatskih građana, ublažiti posljedice krize & očuvati gospodarski rast i socijalnu sigurnost

Politička stabilnost

Dodao je da je proračun omogućavao i veliki fiskalni prostor za poduzimanje mjera kojima su očuvana radna mjesta i likvidnost poduzeća:

- Spomenut ću i ključni preduvjet zašto se sve to događa, a to je politička stabilnost. Funkcionalna parlamentarna većina omogućuje ostvarenje strateških ciljeva. Naše su zaštitne mjere samo u 2021. bile vrijedne 26 milijardi kuna.

HRejting: HDZ i dalje raste, a SDP & NE Možemo nastavljaju padati. MOST je u mjesec dana potonuo za gotovo 1%!

Sprječavanje socijalne frakture & usporavanje inflacije

Plenković je izdvojio tri uloge proračuna za 2023. godinu:

- On je instrument države za ublažavanje posljedica krize, sidro kojim se čuva gospodarski rast i podiže konkurentnost te redistributivni alat za postizanje društvene kohezije i sprječavanje socijalne frakture.

Dodao je da je cilj proračuna i usporavanje inflacije - koja će se u idućoj godini svesti na do 6 posto.

U plusu za 70 milijardi kuna

Naglasio je i da je Vladin prioritet iskoristiti 25 milijardi eura europskih sredstava za ovo razvojno desetljeće u kojem Hrvatska ostvaruje sve strateške ciljeve.

Osvrnuo se i na posebnosti proračuna za sljedeću godinu:

- To će biti prvi proračun Hrvatske kao članice europodručja i schengenskog prostora. Zato i jest prvi put predstavljen u eurima.

Hrvatska svoj međunarodni položaj ustrajno & konzekventno koristi za zaštitu Hrvata u BiH

Napomenuo je da je Hrvatska, kada je riječ o europskim sredstvima kroz Višegodišnji financijski okvir i NPOO, u plusu za 70 milijardi kuna. Toliko je Hrvatska više dobila novca iz europskog proračuna nego što je u nj uplatila.

Rast BDP-a, a pad javnog duga unatoč krizi

Premijer Plenković je kazao i da unatoč negativnim trendovima na globalnoj razini, na kojoj se očekuje usporavanje svjetskog gospodarstva, Hrvatska projicira rast u idućoj godini od 0.7 posto:

- Za 2024. očekujemo oporavak i rast BDP-a od 2.7 posto, odnosno 2.6 posto u 2025. godini. Istodobno, odgovornim upravljanjem javnim financijama nastavit ćemo smanjivati javni dug.

Pred novim izazovima nismo stajali skrštenih ruku: unatoč globalnoj krizi, nastavljamo sa zaštitom standarda & povećavanjem plaća i sredstava za obranu

Solidarnost & društvena odgovornost

Predsjednik Vlade i HDZ-a osvrnuo se i na uvođenje dodatnog poreza na dobit kroz koji će u idućoj godini sredstva dobiti i umirovljenici:

- Prihode od toga poreza koristit ćemo, kao doprinos solidarnosti, isključivo za pomoć onima kojima je u ovakvoj krizi potpora najpotrebnija. To je odraz društvene odgovornosti i politike uključivosti i činjenje onog što radimo sve ovo vrijeme, a to je da ne dopuštamo da itko bude ostavljen po strani.

Uvođenje dodatnog poreza na dobit nije kažnjavanje uspješnih, nego solidarni doprinos kojim će se pomoći slabijima!

Investicije u energetsku infrastrukturu …

Plenković je ocijenio kako je proračun za 2023. i proračun za razvoj konkurentnosti gospodarstva, a kao posebne prioritete izdvojio je dodatno povećana sredstva za obnovu i za obranu te investicije u Hrvatsku kao europsko energetsko čvorište.

Želimo da Hrvatska postane europsko energetsko čvorište! Zašto ne bismo dostavljali plin i Bavarskoj?

… i ravnomjerni regionalni razvoj

Kazao je i da trećinu proračuna čine ulaganja u ravnomjerni regionalni razvoj, u Projekt „Slavonija, Baranja i Srijem“, u Dalmatinsku zagoru, Liku, Gorski kotar, Banovinu, otoke, sela te Projekt „Sjever“:

- Činimo to u sinergiji s jedinicama lokalne i područne samouprave na tragu intenzivnih dijaloga koje Vlada ima sa županijama, gradovima i općinama. Proračun predviđa i nastavak izgradnje i obnove dječjih vrtića diljem Lijepe Naše.

1.28 milijardi kuna iz NPOO-a za izgradnju, proširenje, modernizaciju i opremanje još 259 dječjih vrtića diljem Lijepe Naše!

„Realiziramo schengenski prostor, realizirali smo europodručje, država funkcionira dobro, intervenirat ćemo i dalje, a bit ćemo otporniji na krize nego smo bili prije toga“ - zaključio je predsjednik Vlade i HDZ-a na kraju predstavljanja svoga već sedmog proračuna.

JOŠ 5 TJEDANA DO ČLANSTVA U EUROPODRUČJU

Prije predstavljanja proračuna, PVRH Andrej Plenković predsjedao je 18. sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute. Istaknuo je da sve pripreme dobro teku:

- Unatoč pandemiji i potom globalnoj krizi uslijed ruske agresije na Ukrajinu, ispunili smo u zadanom roku sve vrlo zahtjevne kriterije. A za to su bili potrebni veliki napori, uspjeh nije pao s neba, nije se dogodio „po inerciji“ ili „slučajno“, kako bi to neki danas htjeli relativizirati.

A A A