Vijesti
28. 11. 2022.

Koji tjedan! Sjajni Vatreni, gospodarski rast, odlične ankete, proširenje LNG terminala & austrijska podrška za Schengen!

(VIDEO) Andrej Plenković nakon sjednice Šireg predsjedništva HDZ-a: Nastojat ću otići u Katar bodriti hrvatsku reprezentaciju - u Rusiji sam bio na polufinalu. * Ohrabruje nas rast BDP-a od 5.2% u 3. kvartalu, što je 2. najveći rast u EU-u! Na godišnjoj razini očekujemo oko 6%. * Unatoč svim izazovima s kojima se suočavamo, i u 7. godini mandata HDZ je daleko najjača stranka, s rejtingom od oko 30%. * Golemi je interes za povećanje kapaciteta terminala na Krku. Razmatramo opcije dodatnog broda i izgradnje kopnenog postrojenja. * Finalnu odluku o našem članstvu u Schengenskom prostoru trebali bi idućeg tjedna, 8. prosinca, donijeti ministri unutarnjih poslova EU-a.

Nakon redovitog sastanka nacionalnog vodstva HDZ-a predsjednik naše stranke i naše Vlade stao je pred novinare.

 

 

Donosimo ključne naglaske iz izjave Andreja Plenkovića i njegovih odgovora na pitanja okupljenih novinara:

Hrvatska spremna za Schengen!

Izrazili smo zadovoljstvo s posjetom austrijskog kancelara Karla Nehammera i nedvojbenom podrškom Austrije ulasku Hrvatske u Schengen.

Austrija podržava ulazak Hrvatske u Schengen! Nema govora ni o kakvom vetu!

Finalnu odluku o našem članstvu trebali bi idućeg tjedna, 8. prosinca, donijeti ministri unutarnjih poslova država članica Europske unije.

Uz potporu Europske komisije

Zadovoljni smo i zajedničkom izjavom o energetskoj suradnji koju smo s austrijskim kancelarom i bavarskim premijerom Markusom Söderom donijeli na LNG terminalu na Krku.

Započinjemo energetsku suradnju s Austrijom i Bavarskom - Stvaramo europsko čvorište za opskrbu plinom!

Golemi je interes za povećanje kapaciteta terminala kod Omišlja, razmatramo opcije dodatnog broda i izgradnje kopnenog postrojenja. Naravno, uz potporu Europske komisije.

Rast unatoč i usprkos globalnoj krizi

Ohrabrujući je i hrvatski gospodarski rast od 5.2% u trećem kvartalu ove godine, što je drugi najveći rast u Europskoj uniji! Na godišnjoj razini očekujemo rast od 6%.

Lijepa vijest iz Državnog zavoda za statistiku - Hrvatska je u 3. kvartalu 2022. ostvarila gospodarski rast od 5.2%!

Izdašnim mjerama zaštitili smo standard građana, znatno smanjili cijene energenata i goriva u odnosu na one tržišne, spriječili socijalnu frakturu te ne samo očuvali radna mjesta, nego i povećali zaposlenost.

Razvojno-socijalni proračun

Osvrnuli smo se na prošli tjedan koji je uistinu bio uspješan i intenzivan. Među ostalim, predstavili smo proračun za 2023. godinu, na koji je Vlada RH - pokazujući otvorenost - prihvatila 10 amandmana vladajuće većine, ali i oporbe, vrijednih oko 9.5 milijuna eura.

Uz pomoć proračuna za 2023. osigurat ćemo nastavak gospodarskog rasta, povećavanja plaća i mirovina & zaštite standarda!

Očekujem da će u utorak Hrvatski sabor prihvatiti proračun, čime će se ponovno poslati poruka političke stabilnosti - koja je preduvjet ispunjavanja svih zadanih ciljeva.

HDZ raste, oporba (pro)pada!

Sve ankete potvrđuju da je HDZ, unatoč svim izazovima s kojima se suočavamo, i u 7. godini mandata daleko najjača stranka, s dominantnim rejtingom od oko 30 posto. To nam je poticaj da nastavimo sa svojom agendom, da nastavimo raditi na dobrobit hrvatskih ljudi i gospodarstva.

U mjesec dana skočio nam je rejting za 1.5%! HDZ jači nego SDP, NE Možemo & MOST skupa!

Srca nam gore!

Vatreni su nas još jednom ispunili ponosom, oduševili sjajnom igrom i uvjerljivom pobjedom protiv Kanade! Nastojat ću otići u Katar bodriti hrvatsku reprezentaciju - u Rusiji sam bio na polufinalu.

NAPOMENA: Izjavu predsjednika Plenkovića o sudjelovanju Hrvatske u EU misiji za vojnu pomoć i potporu Ukrajini donosimo u zasebnom članku.

A A A