Vijesti
2. 12. 2022.

Samo ova dionica Slavonike vrijedna je 443 milijuna kuna. Za razliku od nekih, naša Vlada radi svoj posao - ono za što smo i dobili povjerenje građana!

PVRH Plenković otvorio dionicu Beli Manastir-Osijek na autocesti A5, koja je dio europskog koridora Vc: „Ostvarujemo još jedan kapitalni infrastrukturni projekt i potičemo gospodarski razvoj istoka Hrvatske! Na vidljiv način pokazujemo rezultate Projekta Slavonija, Baranja i Srijem“. Ministar Butković: „Sada se potpuno vidi koliko je dobra bila naša odluka o odustajanju od SDP-ove monetizacije autocesta. HAC-u smo omogućili da gradi nove dionice“. Župan Anušić: „Milanovićeva Vlada nije htjela autocestu, izbacila ju je iz planova izgradnje“. Hrvatski premijer sudjelovao je i na proslavi Dana Grada Osijeka: „Čestitam! Na svakom se koraku vidi koliko grad napreduje, investiraju se golema sredstva“.

U svom je govoru na svečanom otvorenju 24.5 kilometara duge dionice predsjednik Vlade RH i HDZ-a današnji događaj ocijenio iznimno važnim ne samo za Osječko-baranjsku županiju i Slavoniju, nego i za cijelu Hrvatsku.

Prioriteti: ravnomjerni regionalni razvoj …

Andrej Plenković je podsjetio da europski koridor Vc povezuje Budimpeštu preko istočnog dijela Hrvatske s lukom Ploče, čime Slavonika (autocesta A5) dobiva svoju punu međunarodnu dimenziju i „udara“ dinamiku gospodarskog razvoja istoka Lijepe Naše:

- Na vidljiv način pokazujemo rezultate Projekta Slavonija, Baranja i Srijem. Ostvarujemo još jedan kapitalni infrastrukturni projekt kojim integriramo Baranju u cestovnu povezanost Hrvatske. Ravnomjerni regionalni razvoj, prometna povezanost i izgradnja infrastrukture strateški su prioriteti naše Vlade.

Više od 20 milijardi kuna za razvojne projekte u 5 slavonskih županija!

… prometna povezanost & izgradnja infrastrukture

"U ovoj velikoj godini isporuke poslali smo još jednu snažnu poruku dovršetka infrastrukture mreže hrvatskih autocesta" - dodao je Plenković:

- To je velika politička poruka jer je ovaj dio istočne Hrvatske svojedobno bio okupiran, a danas ova autocesta, uz ostale napore Vlade RH, Slavoncima i Baranjcima omogućuje da stvore vibrantnu ekonomsku atmosferu.

Ispravili smo SDP-ovu nepravdu prema Slavoniji!

BUTKOVIĆ: Preostali kilometri gotovi do 2024.

Potpredsjednik Vlade RH te ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da se, nakon Pelješkog mosta, sada otvara i ova dionica Vc koridora:

- Očekujemo da će se izgradnja preostalih pet kilometara do mađarske granice ugovoriti početkom 2023. i da će biti završena u 2024. godini.

"Sad se u potpunosti vidi koliko je dobra bila odluka Vlade iz 2017. o odustajanju od monetizacije i prodaje autocesta. Omogućili smo HAC-u da usprkos tadašnjoj zaduženosti gradi nove dionice autocesta" - također je istaknuo Butković.

Duži od Pelješkog mosta

Najavio je da danas otvorena dionica autoceste neće biti u sustavu naplate do Nove godine te pozvao građane da dođu i pogledaju „Halasicu“, velebni most preko Drave kod Petrijevaca:

- Duži je od Pelješkog mosta i uistinu impresivan.

Investicije, najvećim dijelom u prometnoj infrastrukturi, pogurale rast hrvatskog BDP-a u prvom tromjesečju!

ANUŠIĆ: SDP-ova Vlada nije htjela ovu autocestu

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić napomenuo je da je "jedna prijašnja vlada" stavila autocestu izvan planova izgradnje, svela ovaj koridor na brzu cestu, ali je zato u mandatu sadašnje Vlade projekt vraćen „u puni profil“.

Osijek bilježi pozitivne trendove - i gospodarske i demografske! Nastavljamo s ulaganjima u moderni razvoj istoka Hrvatske!

OSIJEK RASTE IZ GODINE U GODINU!

Čestitajući svim Osječankama i Osječanima dan njihovog grada, predsjednik Plenković u govoru je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća istaknuo da se na svakom koraku vidi koliko grad napreduje.

Gradonačelnik Ivan Radić je naglasio da Osijek ima rekordnu zaposlenost, a Vladi je zahvalio na potpori i iskrenoj suradnji.

A A A