Vijesti
3. 12. 2022.

S liderima EPP-a: HDZ je uvjerljivo vodeća stranka - Štiteći nacionalne interese & ostvarujući strateške ciljeve, pokazali smo da se znamo nositi s izazovima!

PHDZ/PVRH Andrej Plenković u Ateni na susretu premijera, šefova država i EU dužnosnika iz redova Europske pučke stranke: Kao najjača politička obitelj u EU-u, imamo odgovornost pronalaziti rješenja te u krizi snažno stati uz građane i gospodarstvo. Vlada RH upravo je to i učinila s dva paketa zaštitnih mjera, vrijedna 26 milijardi kuna. Ulaskom u Schengen i eurozonu naši će građani biti još zaštićeniji, a gospodarstvo otpornije na krize. Proširujemo LNG terminal, koji će pružati energetsku sigurnost ne samo Lijepoj Našoj, nego i Europi. Odgovornom politikom i koristeći prednosti EU članstva vodimo Hrvatsku naprijed!

Čelnici EPP-a (European People's Party) u glavnome grčkom gradu raspravili su političke, gospodarske, energetske, sigurnosne i klimatske izazove koji se nalaze pred Europom, kao i odgovore za svladavanje energetske krize i inflatornih pritisaka uzrokovanih ruskom agresijom na Ukrajinu.

Izrazili su, još jednom, punu podršku Ukrajini, kojoj će Europska unija nastaviti zajednički pomagati.

Čvrsto usidreni u europskom desnom centru

Premijeri, šefovi država i EU dužnosnici iz redova EPP-a razgovarali su i o pripremama za predstojeće izbore za Europski parlament 2024. godine, na kojima je cilj da EPP zadrži najveći broj zastupnika.

Solidarnost s Ukrajinom, energetska sigurnost Europe, zaštita građana i gospodarstva & ulazak slovačkog premijera u EPP!

Kao najsnažnija politička grupacija Starog kontinenta, čvrsto usidrena na europskom desnom centru, EPP ima najveću odgovornost pokazati vodstvo te u krizi biti uz građane i gospodarstvo.

Energetska & prehrambena sigurnost

U svom izlaganju, predsjednik HDZ-a i Vlade RH istaknuo je da u izazovnom razdoblju za Europu i njene građane politička obitelj narodnjačko-demokršćanskih stranaka EPP-a treba predvoditi u pronalasku rješenja kojima će se ublažiti inflatorni pritisci, kao i osigurati pristupačne cijene energenata te sigurna opskrba energenata i hrane.

Andrej Plenković pritom je naveo primjer Hrvatske, gdje je Vlada predvođena HDZ-om djelovala pravodobno i sveobuhvatno te uz dva paketa mjera u ukupnoj vrijednosti od 26 milijardi kuna snažno stala iza građana i gospodarstva.

Započinjemo energetsku suradnju s Austrijom i Bavarskom - Stvaramo europsko čvorište za opskrbu plinom!

Najavio je i projekt širenja kapaciteta hrvatskog LNG terminala na Krku, koji može pružati energetsku sigurnost ne samo Hrvatskoj već i drugim zemljama.

Radimo svoj posao!

Plenković je naglasio i da je Hrvatska predano radila na ispunjenju svih preduvjeta za članstvo u europodručju i schengenskom prostoru, zahvalivši EPP-u i kolegama liderima na podršci za ostvarenje ta dva strateška cilja Hrvatske, kojima će hrvatski građani biti još zaštićeniji, a gospodarstvo konkurentnije i otpornije na krize.

Austrija podržava ulazak Hrvatske u Schengen! Nema govora ni o kakvom vetu!

Dodao je da naša Vlada ulazi u 7. godinu mandata, no da je HDZ i dalje uvjerljivo vodeća hrvatska stranka:

- Pokazala da se može nositi sa svim izazovima i krizama te štiteći nacionalne interese i koristeći prednosti članstva u EU-u voditi Hrvatsku prema naprijed.

U mjesec dana skočio nam je rejting za 1.5%! HDZ jači nego SDP, NE Možemo & MOST skupa!

SASTANCI S VON DER LEYEN & MITSOTAKISOM

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH u glavnom se grčkom gradu sastao s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen. Razgovarali su o pripremama za nadolazeći sastanak Europskog vijeća u prosincu, europskim rješenjima za energetske izazove, kao i situaciji na jugoistoku Europe.

Plenković je izvijestio o provedbi Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, koji napreduje dobro, kao i pripremama za članstvo u europodručju i Schengenskom prostoru.

Ursula von der Leyen: Hrvatski NPOO je izvanredan - Zaista se radi o ulaganju u budućnost iduće generacije!

Razgovarao je i s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom, domaćinom susreta čelnika EPP-a, s kojim je potvrdio izvrsne odnose Hrvatske i Grčke te privrženost jačanju gospodarske razmjene.

Iz Atene (2): Hrvatska je od danas članica EU MED! Time smo osnažili svoj međunarodni utjecaj & mediteransku pripadnost!

WEBER, METSOLA, MERZ, NEHAMMER…

Uz Plenkovića, predsjednicu Europske komisije i grčkog premijera, u Ateni su bili i predsjednik Europske pučke stranke (i Kluba EPP-a u Europskom parlamentu) Manfred Weber, predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola, predsjednik Cipra Nicos Anastasiades, predsjednik Rumunjske Klaus Iohannis, premijer Slovačke Eduard Heger, austrijski kancelar Karl Nehammer, potpredsjednik talijanske Vlade Antonio Tajani, predsjednik CDU-a Friedrich Merz, kao i niz drugih dužnosnika i lidera sestrinskih stranaka EPP-a.

A A A