Vijesti
8. 12. 2022.

U godini isporuke ostvarili smo strateške ciljeve: članstvom u Schengenu i eurozoni dovršili europske integracije, a Pelješkim mostom spojili državni teritorij!

Hrvatska dobila jednoglasnu podršku Vijeća EU-a za unutarnje poslove i pravosuđe: u Schengenu smo od 1. siječnja! PVRH Plenković: „Ulazak u najveći prostor slobodnog kretanja ljudi, roba i usluga na svijetu dodatna je legitimacija RH i snažni poticaj za nova inozemna ulaganja. Taj golemi uspjeh nije se 'dogodio sam od sebe', nije 'pao s neba', nego je plod višegodišnjeg predanog rada Vlade i MUP-a. PPVRH Božinović: „Ispunili smo 281 vrlo zahtjevni kriterij u iznimno složenom procesu pristupanja. S Hrvatskom u Schengenu na dobitku su - svi! I građani i poduzetnici, i Lijepa Naša i EU! Hrvatska, već po tradiciji, postiže uspjehe kada je najteže“.

U povodu konačne odluke o, službenim nazivom, “punoj primjeni schengenske pravne stečevine u Republici Hrvatskoj”, predsjednik Vlade RH i HDZ-a održao je u Banskim dvorima izvanrednu konferenciju za medije.

Snažni poticaj za nova inozemna ulaganja

Andrej Plenković je naglasio, ne skrivajući zadovoljstvo jednoglasnom odlukom Vijeća Europske unije za unutarnje poslove i pravosuđe, da je Hrvatska jedina država koja će na isti dan postati članica i eurozone i Schengena!

- Ulazak u najveći prostor slobodnog kretanja ljudi, roba i usluga na svijetu dodatna je legitimacija RH i snažni poticaj za nova inozemna ulaganja. Ne zaboravimo, čak 80% naše robne razmjene odnosi se upravo na države članice Schengenskog područja, a iz njih nam stiže i 75% svih stranih turista.

S liderima EPP-a: HDZ je uvjerljivo vodeća stranka - Štiteći nacionalne interese & ostvarujući strateške ciljeve, pokazali smo da se znamo nositi s izazovima!

Ovo strateško postignuće - napomenuo je hrvatski premijer - nije se “dogodilo samo od sebe”, nije “palo s neba”, nije „stvar rutine“:

- Ono je plod višegodišnjeg predanog rada Vlade RH i MUP-a, ustrajnosti i diplomatskog umijeća. Omogućili smo našim i građanima i poduzetnicima da od 1. siječnja 2023. uživaju sve prednosti koje otprije imaju ostale članice Schengena!

Schengen i eurozona, neradna nedjelja, strateški ugovor sa SAD-om, avioni Rafale… To je ovisilo o nama. No pomoć Ukrajini ovisi o oporbenim zastupnicima!

U ovoj velikoj godini isporuke Pelješkim mostom spojili smo hrvatski državni teritorij, a pristupanjem Schengenu i europodručju dovršili europske integracije! - zaključio je predsjednik Andrej Plenković.

Više na:

Plenković: Ovo je velika godina isporuke - od Pelješkog mosta do uvođenja eura, a sada i Schengena

BOŽINOVIĆ: Na našem europskom putu više nema granica!

Osim premijeru Plenkoviću, za ispunjenje toga strateškog cilja mnogobrojne čestitke iz zemlje i Europe pristigle su i potpredsjedniku Vlade RH i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću - koji je u Bruxellesu i sudjelovao na, za Hrvatsku, povijesnom sastanku Vijeća EU-a za unutarnje poslove i pravosuđe.

Istaknuo je da je Hrvatska od lipnja 2016. naovamo, u postupku evaluacije, ispunila čak 281 vrlo zahtjevni kriterij u iznimno složenom procesu pristupanja:

- Na našem europskom putu više nema granica! S Hrvatskom u Schengenu na dobitku su - svi! I građani i poduzetnici, i Lijepa Naša i Europska unija! Želim zahvaliti svima koji su u operativnom, ali i u strateškom smislu vodili cijeli proces, od policajaca na terenu - koji su i sada na granicama - do Vlade na čelu s predsjednikom Plenkovićem.

Europski parlament golemom većinom glasova odlučio - Hrvatska ulazi u Schengenski prostor!

Naglasio je da „Hrvatska već po tradiciji postiže uspjehe kada je najteže“:

- Tako smo ulazili u NATO i u Europsku uniju, kada su svi bili zamoreni proširenjem. I sada pristupamo Schengenu u političkom trenutku kada je malo država bilo spremno uopće razgovarati o proširenju te zone slobodnog kretanja.

Više na:

Božinović: Ulazak u Schengen rezultat je velikog truda

PROŠIRENJE SCHENGENA POSLIJE VIŠE OD 10 GODINA

Hrvatska, dakle, postaje 27. članica Schengenskog prostora, od kojih su 23 članice EU-a te Island, Norveška, Švicarska i Lihtenštajn. Za manje od mjesec dana, od 1. siječnja, ukidaju granične kontrole na kopnenim i pomorskim prijelazima RH, a na proljeće, 26. ožujka, u zračnim lukama.

Razlog za različite datume tehničke je naravi - potrebno je prilagoditi izlaze za putnike u zračnim lukama jer se letovi unutar Schengenskog prostora tretiraju kao domaći letovi. To se uvijek radi kod prvog sljedećeg sezonskog pomicanja sata, što je u ovom slučaju 26. ožujka 2023. godine.

Austrija podržava ulazak Hrvatske u Schengen! Nema govora ni o kakvom vetu!

Ulaskom Hrvatske u Schengen taj se prostor širi prvi put poslije više od deset godina.

Bugarska i Rumunjska, nažalost, nisu dobile zeleno svjetlo. Izostao je konsenzus država članica Europske unije. Austrija je bila protiv primitka obje zemlje, a Nizozemska protiv Bugarske.

SASTANAK KLUBA EPP-a U BEČU

Uoči povijesne odluke Vijeća EU-a za unutarnje poslove i pravosuđe, predsjednik Plenković se videovezom uključio u bečki sastanak Kluba EPP-a u Europskom parlamentu.

Ključna poruka je glasila: Danas će se donijeti konačna odluka o ulasku Hrvatske u Schengenu. Tako je i bilo!

A A A