Vijesti
27. 12. 2022.

Nastavak uspostave vlasti s legitimnim predstavnicima Hrvata na svim razinama & daljnja izborna reforma - ključ za europski napredak BiH!

Andrej Plenković i Dragan Čović iz Banskih dvora: Izražavamo zadovoljstvo stabilizacijom političkih prilika u BiH te zahvalnost visokom predstavniku međunarodne zajednice Christianu Schmidtu na odlukama koje su pridonijele i zaštiti interesa hrvatskog naroda i funkcionalnosti države. Hrvatska ostaje najsnažniji partner BiH, a očekujemo da se ubrzo formira i Vijeće ministara BiH - na čelu s Borjanom Krišto. Očekujemo i da se što prije otklone postojeće diskriminacije te ostvari puna ravnopravnost konstitutivnih naroda i na izborima za člana Predsjedništva BiH.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković te predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović razgovarali su o stabilizaciji političkih prilika u Bosni i Hercegovini putem nastojanja za brzu uspostavu vlasti nakon općih izbora, predstojećim izmjenama Izbornog zakona s naglaskom na Predsjedništvo BiH, kao i stjecanju statusa kandidata za članstvo u EU-u.

Razgovarali su i o važnosti pridruživanja Hrvatske Schengenskom prostoru te europodručju od 1. siječnja 2023. godine.

Izmjene Izbornog zakona u roku od 6 mjeseci

Čović je istaknuo da se političke prilike u BiH stabiliziraju nakon općih izbora i potpisivanja sporazuma o smjernicama, načelima i ciljevima djelovanja u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. Napomenuo je da izmjene Izbornog zakona BiH ostaju otvoreno pitanje - koje se mora razriješiti u roku od šest mjeseci.

Pozdravljamo odluke visokog predstavnika - one su prvi korak u pravednoj izbornoj reformi kao preduvjetu euroatlantskog puta BiH!

Zahvala Plenkoviću na borbi za Hrvate u BiH

Izrazio je zahvalnost premijeru Plenkoviću na svim uloženim naporima na europskoj i međunarodnoj razini te snažnom zauzimanju za rješavanje mnogobrojnih izazova kojima je hrvatski narod u BiH sustavno izložen već više od dva desetljeća.

Dragan Čović pisao Andreju Plenkoviću: Upravo je Vlada RH, pod Vašim vodstvom, najzaslužnija za povijesni iskorak na europskom putu BiH!

Pritom je naveo i važnost postizanja kandidata statusa za članstvo u Europskoj uniji Europskog vijeća te istaknuo da je doprinos Vlade RH, a osobito premijera Plenkovića, u tom području izniman, dodavši da je uvjeren da će Hrvatska i dalje snažno pomagati BiH na njenom europskom putu.

Kandidacijski status - poticaj za ubrzanje reformskog procesa

I Plenković je izrazio zadovoljstvo stabilizacijom političkog dijaloga u BiH, naglasivši da Hrvatska ostaje njen najsnažniji partner. Istaknuo je očekivanje za brzom uspostavom vlasti s legitimnim političkim predstavnicima Hrvata na svim razinama, kao i Vijeća ministara BiH - na čelu s Borjanom Krišto.

Zahvalio je visokom predstavniku međunarodne zajednice Christianu Schmidtu na intervencijama u Ustav Federacije BiH i Izborni zakon, koje su se pokazale korisnima i za zaštitu interesa hrvatskog naroda i za funkcionalnost BiH.

Plenković & Mitsotakis u pismu europskim liderima: BiH zaslužuje dobiti status kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji!

Poručio je da je brzo formiranje vlasti, kao i postizanje statusa kandidata za članstvo, poticaj BiH i svim političkim akterima za ubrzanje reformskog procesa te postizanje dogovora o izmjenama Izbornog zakona.

Nikad više ni Komšića ni „komšića“!

Podsjetio je da je na zadnjim općim izborima ponovno došlo do preglasavanja Hrvata u izboru za člana Predsjedništva BiH, poručivši da očekuje da se što prije otklone postojeće diskriminacije i nejednakosti te ostvari puna ravnopravnost tri konstitutivna naroda.

Zaštitili smo prava Hrvata u BiH, i to zahvaljujući lobiranju Vlade & unatoč i usprkos Milanoviću i MOST-u!

A A A