Vijesti
28. 12. 2022.

Hrvati imaju premijerku Bosne i Hercegovine!

PVRH Andrej Plenković: Srdačne čestitke gospođi Borjani Krišto na imenovanju za predsjedateljicu Vijeća ministara BiH! Nastavljamo podupirati europski put susjedne nam i prijateljske BiH - u kojoj će tri konstitutivna naroda biti istinski ravnopravna. MVEP Gordan Grlić Radman: Hrvatska je najveći zagovornik euroatlantske BiH - a za što su preduvjeti politička stabilnost i nastavak provedbe zadanih reformi, pogotovo one izborne.

S 23 glasa ZA, a 15 protiv (uglavnom zastupnici Komšićeve Demokratske fronte i Izetbegovićeve SDA), Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdio je imenovanje Borjane Krišto (HDZ BiH/ Hrvatski narodni sabor BiH) za predsjedateljicu Vijeća ministara te države u četverogodišnjem mandatu.

Radujemo se budućoj suradnji!

Među prvima je, na svom Twitter profilu, novoj premijerki BiH čestitao predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković:

- Srdačne čestitke gospođi Borjani Krišto na imenovanju za predsjedateljicu Vijeća ministara BiH! Radujemo se budućoj suradnji i jačanju odnosa Hrvatske i BiH. Nastavljamo podupirati europski put te susjedne nam i prijateljske zemlje - u kojoj će tri konstitutivna naroda biti istinski ravnopravna.

Dragan Čović pisao Andreju Plenkoviću: Upravo je Vlada RH, pod Vašim vodstvom, najzaslužnija za povijesni iskorak na europskom putu BiH!

Nastavak izborne reforme

Promptno se oglasio i ministar vanjskih i europskih poslova (i član Šireg predsjedništva HDZ-a) Gordan Grlić Radman:

- Iskrene čestitke Borjani Krišto na izboru za predsjedateljicu Vijeća ministara BiH! Hrvatska je najveći zagovornik euroatlantskog puta BiH - a za što su preduvjeti politička stabilnost i nastavak provedbe zadanih reformi, pogotovo one izborne.

Nastavak uspostave vlasti s legitimnim predstavnicima Hrvata na svim razinama & daljnja izborna reforma - ključ za europski napredak BiH!

Šef hrvatske diplomacije tom je prilikom još jednom pozdravio „odluke kojima je visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt osigurao da legitimni predstavnici hrvatskog naroda u BiH sudjeluju u izvršnoj vlasti i na federalnoj i na državnoj razini“.

NA ZDRAVIM & RAVNOPRAVNIM TEMELJIMA

Obrazlažući na sjednici Zastupničkog doma PS BiH u Sarajevu svoje viđenje stanja u zemlji, Borjana Krišto je kazala da je posebno optimistična zbog brzog dogovora o uspostavi nove vlasti na osnovi sporazuma o načelima djelovanja koji su potpisale stranke bošnjačko-građanske „Osmorke“, SNSD-a i HDZ BiH:

- To je dokaz da je među političkim predstavnicima konstitutivnih naroda moguća suradnja na zdravim i ravnopravnim temeljima! Moramo pokazati snagu i iza sebe ostaviti sukobe koji nas dijele. Novu vlast čeka niz ozbiljnih reformi - moramo iskoristiti priliku koju nam nudi status BiH kao kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji!

Bosna i Hercegovina dobila kandidacijski status za članstvo u Europskoj uniji!

Nužno je osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u tijelima vlasti te kroz daljnje izmjene Izbornog zakona i Ustava ukinuti svaku vrstu diskriminacije - zaključila je Krišto.

NOTORNI KOMŠIĆ JEDINI PROTIV

Borjanu Krišto je za predsjedateljicu Vijeća ministara prošlog tjedna imenovalo Predsjedništvo BiH glasovima bošnjačkog i srpskog člana Denisa Bećirovića i Željke Cvijanović, dok je „hrvatski član“ Željko Komšić, očekivano, bio protiv.

Schmidtove odluke veliki su uspjeh naše Vlade! Milanović & Most? Pomogli su Komšiću & činili sve da visoki predstavnik NE intervenira u korist Hrvata!

Krišto je u dosadašnjoj političkoj karijeri bila zastupnica HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i predsjednica Federacije BiH, a na listopadskim općim izborima bila je kandidatkinja stranaka okupljenih u Hrvatskom narodnom saboru BiH za članicu kolektivnog predsjedništva te države iz reda hrvatskog naroda.

A A A