Vijesti
28. 12. 2022.

Schengen znači više stranih turista & inozemnih investicija, a manje troškova za hrvatske izvoznike. Naše će gospodarstvo biti konkurentnije!

Međuresorna skupina za Schengen. Plenković: Ulazimo u najveće područje bez granica, u najveći prostor slobodnog kretanja na svijetu! Turistička smo zemlja, pretežno autodestinacija, a Schengen znači brži dolazak stranih gostiju, što će se zacijelo osjetiti u prihodima! Sloboda protoka roba i usluga bit će pak dodatni poticaj ulagačima. I dalje ćemo čvrsto štititi granice od nezakonitih migracija, ali se od Hrvata u BiH nećemo dijeliti žicom ili ogradama! Božinović: Hrvatskoj je povjerena zadaća nadzora najduže kopnene granice Schengena, a mi smo dokazali da to znamo raditi. Svi granični policajci kojima prestaje služba na prijelazima prema Mađarskoj i Sloveniji, njih 1.034, znaju gdje će i što raditi od 1. siječnja.

Premijer Andrej Plenković danas nije predsjedao samo posljednjom sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u RH, nego i posljednjim sastankom - punim nazivom - Međuresorne radne skupine za provedbu aktivnosti s ciljem pristupanja Hrvatske Schengenskom prostoru.

Ulaskom u europodručje Hrvatska će biti znatno zaštićenija u krizama! 1. siječnja stiže nam predsjednica Europske komisije

S vremenom će se shvatiti koliko koristi donosi Schengen

Možemo biti ponosni na ulazak u europodručje i Schengen, na ostvarenje dva strateška cilja dublje europske integracije! - poručio je Plenković, istaknuvši da će se tek s vremenom u potpunosti razumjeti koliko Schengen donosi koristi hrvatskim građanima:

- S danom 1. siječnja ulazimo u najveći prostor slobodnog kretanja, u najveće područje bez granica na svijetu! Ukinut će se 73 granična prijelaza na kopnu i 12 na moru, granice će se prolaziti bez formalnosti, bez kontrola, bez čekanja...

Hrvatska je turistička zemlja, pretežno autodestinacija, a Schengen znači puno jednostavniji, lakši dolazak stranih gostiju - nastavio je:

- Siguran sam da će se to osjetiti i u noćenjima i u dolascima, a onda, naravno, i u turističkim prihodima u godinama koje su pred nama. Sloboda protoka roba i usluga bit će i dodatni poticaj inozemnim ulagačima. S druge strane, hrvatskim će izvoznicima smanjiti troškovi.

U najkraćem, naše će gospodarstvo biti konkurentnije! - podcrtao je premijer Plenković

Nimalo jednostavan pristupni proces

Mnogi danas to žele predstaviti kao „stvar rutine, inercije“ - napomenuo je - no pristupni proces nije bio nimalo jednostavan:

- Morali smo ispuniti 281 zahtjevni kriterij, od kojih se čak 145 odnosilo na nadzor vanjske granice Europske unije. Čestitam, još jednom, kolegi Davoru Božinoviću na odlično obavljenom poslu!

Europodručje i Schengen nisu pali s neba, to je rezultat HDZ-ove politike!

Zidovi ili žica neće razdvajati Hrvate od Hrvata

Što se tiče zaštite granice, najavio je da će Hrvatska i dalje odlučno sprječavati nezakonite migracije, ali uz jasnu poruku za kraj:

- Od Hrvata u BiH, međutim, nećemo se dijeliti zidovima, barijerama, ogradama, a kamoli bodljikavom žicom. I to je politička poruka iza koje stojimo i iza koje ćemo stajati i u budućnosti.

Dok je naše Vlade, bodljikava žica neće razdvajati Hrvate iz Hrvatske od Hrvata iz BiH!

BOŽINOVIĆ: Jača ulogu u ukupnoj europskoj sigurnosti

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na sjednici je, uz ponos i zadovoljstvo zbog ispunjavanja svih kriterija, istaknuo da će hrvatska policija sada dobiti „jaču, vidljiviju i odgovorniju ulogu u doprinosu ukupnoj europskoj sigurnosti":

- Hrvatskoj je povjerena zadaća nadzora najduže kopnene granice Schengena, a mi smo dokazali da to znamo raditi, da smo to uspješno obavljali i da ćemo to i ubuduće činiti.

Proces vodimo sustavno

Naglasio je da svi granični policajci kojima prestaje služba na prijelazima prema Mađarskoj i Sloveniji, a riječ je o njih 1.034, znaju gdje će i što raditi od 1. siječnja:

- Dobili su ili će ovog tjedna dobit rješenje o rasporedu. Kao što smo već više puta isticali, cijeli proces vodimo sustavno. Čim smo dobili „zeleno svjetlo“ za Schengen na Vijeću ministara unutarnjih poslova EU-a, Vladi smo na odobrenje poslali novu uredbu o unutarnjem ustrojstvu MUP-a. Prije toga, razgovarali smo sa sindikatima, i tu nema nikakvih iznenađenja.

U godini isporuke ostvarili smo strateške ciljeve: članstvom u Schengenu i eurozoni dovršili europske integracije, a Pelješkim mostom spojili državni teritorij!

A A A