Vijesti
2. 1. 2023.

BiH će slijediti primjer Hrvatske & postati punopravni dio europske zajednice!

Premijerka BiH Borjana Krišto i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović: Čestitamo na ulasku u Schengen i europodručje! Hrvatska je pod odlučnim i odvažnim vodstvom predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića ostvarila strateške ciljeve i u cijelosti zaokružila povijesne aspiracije za integraciju u europski kulturni, društveni, politički i gospodarski prostor. S Hrvatskom kao uzorom, i BiH će ubrzati svoj EU put. I BiH pripada europskoj obitelji!

KRIŠTO: Europska privrženost & stabilnost

U svom je pismu hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto istaknula da je RH - postavši dio Schengenskog prostora - potvrdila čvrstu privrženost Europskoj uniji, a uvođenjem eura zajamčila financijsku stabilnost:

- Tim se iskorakom u cijelosti zaokružuju legitimne i povijesne aspiracije hrvatske države i hrvatskog naroda u domovini i širom svijeta za integraciju u europski kulturni, društveni, politički i gospodarski prostor.

Povijesni dan! Od 1. siječnja za Hrvatsku ništa više nije isto!

Hrvatska kao uzor

Za sve ove vanjskopolitičke uspjehe najzaslužniji su Vlada RH i predsjednik Plenković - dodala je Krišto i izrazila očekivanje da će Hrvatska biti uzor BiH, koja će na taj način ubrzati svoj eurointegracijski put:

- Obnovljenu snagu europske nazočnosti od 1. siječnja osjećamo još više i mi u Bosni i Hercegovini. Zajedno sa svim konstitutivnim narodima i ostalim građanima, i BiH pripada krugu europske obitelji.

Dragan Čović pisao Andreju Plenkoviću: Upravo je Vlada RH, pod Vašim vodstvom, najzaslužnija za povijesni iskorak na europskom putu BiH!

Gajimo identične aspiracije kao Hrvatska i priželjkujemo istovrsnu integracijsku budućnost - zaključila je premijerka BiH.

Hrvati imaju premijerku Bosne i Hercegovine!

ČOVIĆ: Iskrene čestitke svim hrvatskim građanima!

i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović čestitao je premijeru Plenkoviću na ulasku RH u Schengenski prostor i uvođenju eura:

- Republika Hrvatska od 1. siječnja članica je Schengena i europodručja! Upućujem iskrene čestitke svim građanima Hrvatske, a osobito predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću pod čijim su odlučnim i odvažnim vodstvom ostvareni ovi dugogodišnji strateški ciljevi!

Zaštitili smo prava Hrvata u BiH, i to zahvaljujući lobiranju Vlade & unatoč i usprkos Milanoviću i MOST-u!

A A A