Vijesti
13. 1. 2023.

U ovom vremenu kriza od svih aktera očekujemo solidarnost i odgovornost, a ne kratkovidno profiterstvo

(VIDEO) Andrej Plenković na 184. sjednici Vlade RH: „Idemo korak po korak. Pojačani nadzori su pokazali da su mnogi subjekti koji su bili neopravdano podigli cijene reagirali nakon našeg Zaključka i vratili cijene na razinu od 31. prosinca. Oni koji u zadanom roku to ne budu učinili dobit će novčane kazne. Ako se nastave nepošteno ponašati, koristit ćemo i ostale alate kako bismo zaštitili potrošače.“. Oleg Butković je napomenuo da u Hrvatskoj pošti i telekomima ne bi smjelo doći do (najavljivanih) poskupljenja, dok je Davor Filipović izvijestio da su iznova ograničene cijene 9 osnovnih prehrambenih proizvoda i da se uvodi javna lista cijena 80 artikala u 10 najvećih trgovačkih lanaca kako bi ih građani mogli uspoređivati.

„Pozivam potrošače da i dalje prijavljuju uočene nepravilnosti. Privatnici koji su zloupotrijebili besplatnu konverziju kako bi ekstraprofitirali smanjili su kupovnu moć građana i nanijeli štetu gospodarstvu dodatno povećavajući ionako visoku inflaciju s kojom se suočava cijela Europa“ - također je poručio predsjednik Vlade RH i HDZ-a otvarajući sjednicu na kojoj se, po običaju, osvrnuo na aktualne teme.

Konzistentna potpora Ukrajini

Andrej Plenković je među ostalim izvijestio da je prije nekoliko dana razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim o stanju u Ukrajini:

- Iskazao sam mu podršku. Dogovorili smo daljnju suradnju i potporu Hrvatske Ukrajini, kao što već konzistentno radimo gotovo već 11 mjeseci.

Puna podrška ukrajinskim braniteljima i narodu koji pružaju iznimni otpor ruskom agresoru!

Službeni posjet Estoniji

Također je naglasio da je boravio u službenom posjetu Estoniji, gdje se susreo s cijelim državnim vrhom:

- Izdvojio bih estonsko iskustvo u digitalizaciji javnih usluga i gospodarstva, koje može biti osobito korisno Hrvatskoj nakon usvojene Strategije digitalizacije.

7 milijuna eura za Sisak i Glinu

Predsjednik Plenković posebno je izdvojio dvije odluke s današnje sjednice Vlade RH:

- Prva je potpora Sisačko-moslavačkoj županiji za saniranje posljedica potresa, odnosno dodatnih četiri milijuna eura za Sisak te tri milijuna eura za Glinu. Druga je praćenje kretanja cijena vezano za uvođenje eura.

Pomoć Sisku i Glini za obnovu vrijedna sedam milijuna eura

Pojačani nadzor & inspekcije

Podsjetio je da je Vlada prošlog tjedna usvojila Zaključak kojim je zadužila Državni inspektorat, Poreznu i Carinsku upravu da krenu u akciju i pošalju sve svoje službe na teren:

- Cilj je tih aktivnosti bilo identificirati one subjekte koji su zloupotrijebili besplatnu konverziju na euro kako bi ekstraprofitirali. Rezultati pojačanih nadzora pokazuju da je veliki broj poslovnih subjekata reagirao nakon prošlotjednog Zaključka Vlade RH i vratio cijene na razinu od 31. prosinca.

Sankcije & ukidanje mjera pomoći za profitere! Inspekcije provode pojačani nadzor - cijene se moraju vratiti na stanje od 31. prosinca!

Kreće kažnjavanje

Oni poslovni subjekti koji su neopravdano podigli cijene, a ne budu li ih u roku koji im je zadan vratili na stanje prije nove godine, snosit će novčane kazne - dodao je hrvatski premijer:

- Ako pak nastave s takvim nepoštenim ponašanjem, koristit ćemo i ostale alate koji su nam na raspolaganju kako bismo zaštitili hrvatske potrošače: ograničavanje cijena, ukidanje subvencija za energente, povećanje poreza i tzv. dubinske inspekcije. Pozivam sugrađane da i dalje prijavljuju sve nepravilnosti koje uoče.

Preporučujemo svima da vrate cijene na stanje od 31. prosinca. Vlada RH ima puno arsenala u svojim rukama!

Odgovornost i društvena solidarnost 

Napomenuo je da su paketi subvencija Vlade RH u prošloj godini, vrijedni 3.6 milijardi eura, išli za tim da gospodarstvo i građani prebrode ovu veliku krizu, uzrokovanu prije svega ruskom agresijom na Ukrajinu:

- Upravo u kontekstu subvencija, a koje se poduzimaju i na razini cijele Europske unije kako bi se smanjila stopa inflacije, važno je izbjeći neodgovorno i neopravdano dizanje cijena čime se direktno udara na standard građana:

„U ovom vremenu kriza od svih aktera očekujemo solidarnost i odgovornost, a ne kratkovidno profiterstvo“ - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković.

HRVATSKA POŠTA BEZ POSKUPLJENJA

Potpredsjednik Vlade RH Oleg Butković napomenuo je da ni u Hrvatskoj pošti ni u domaćim telekomima (najvjerojatnije) neće doći do najavljivanih poskupljenja …

… dok je ministar gospodarstva Davor Filipović izvijestio da su ponovno, uz korekcije u skladu s tržišnim kretanjima, ograničene cijene 9 osnovnih prehrambenih proizvoda te da je Vlada od 10 najvećih trgovačkih lanaca zatražila da dostave cijene 80 artikala za cijelu prošlu godinu:

- Svaka dva tjedna dostavljat će podatke. Prezentirat ćemo ih građanima na jednom mjestu kako bi ih mogli uspoređivati.

Zatražene liste od trgovaca, građani će moći uspoređivati cijene; Pošta neće poskupjeti

A A A