Vijesti
6. 1. 2023.

Puna podrška ukrajinskim braniteljima i narodu koji pružaju iznimni otpor ruskom agresoru!

Hrvatski premijer i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u telefonskom razgovoru o potrebi daljnjeg jačanja ukrajinske obrane, međunarodnoj konferenciji o razminiranju i ulozi RH u provedbi „Formule mira“ - plana za okončanje ruske invazije. PVRH/PHDZ Andrej Plenković: „Hrvatska je solidarna s prijateljskom Ukrajinom i podupire njezin europski put“. Zelenski je čestitao Hrvatskoj na ostvarenju dva strateška cilja dublje europske integracije - na ulasku u eurozonu i Schengen.

„U telefonskom razgovoru s predsjednikom Volodimirom Zelenskim izrazio sam, još jednom, punu podršku Ukrajini te ukrajinskim braniteljima i narodu koji pružaju iznimni otpor ruskoj agresiji. Hrvatska je solidarna s Ukrajinom i podupire njezin europski put“ - izvijestio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković na Twitteru.

Posjet Kijevu - državnički potez! Hrvatska najbolje razumije kroz što Ukrajina prolazi kao žrtva svirepe agresije

Jačanje ukrajinske obrane

I ukrajinski se predsjednik Zelenski - na istoj društvenoj mreži - osvrnuo na taj razgovor dvojice državnika:

- Složili smo se o nužnosti daljnjeg jačanja ukrajinske obrane, kao i o održavanju međunarodne konferencije o razminiranju. Složili smo se i o ulozi Hrvatske u „Formuli mira“.

Plenković: Biti na strani Ukrajine moralan je i civilizacijski ispravan čin! Zelenski: Pozivam Vas u posjet Krimu čim ga oslobodimo!

Put ka okončanju rata

Ukrajinski predsjednik, naime, pozvao je na održavanje globalnog mirovnog summita ove zime na kojem bi iznio svoj prijedlog za okončanje rata.

Ukrajincima i Hrvatima jednako bolno zvone zvona Vukovara i Mariupolja, Buče i Škabrnje!

Mirovni plan predviđa povlačenje ruskih vojnika s međunarodno priznatog teritorija Ukrajine, što bi značilo da se Rusija odriče četiri regije koje je anektirala u rujnu i Krima koji je zauzela 2014. godine.

Čestitke Hrvatskoj

Volodimir Zelenski čestitao je premijeru Andreju Plenkoviću na ostvarenju dva strateška cilja dublje europske integracije - na ulasku Hrvatske u europodručje i Schengenski prostor s prvim danom 2023. godine.

Iz Europe čestitke Hrvatskoj na istodobnom ulasku u Schengen i europodručje

A A A