Vijesti
5. 1. 2023.

Sankcije & ukidanje mjera pomoći za profitere! Inspekcije provode pojačani nadzor - cijene se moraju vratiti na stanje od 31. prosinca!

(VIDEO) Andrej Plenković na 183. sjednici Vlade RH: Koji je to ulazni trošak skočio sa Stare na Novu godinu? Nijedan! Nema nikakvog opravdanja za poskupljenja! Dok je većina poduzetnika prešla na euro u skladu s propisima, dio njih, uz posvemašnji izostanak solidarnosti, želi na štetu građana loviti u mutnom. Tko ne vrati stare cijene, izgubit će pravo na mjere pomoći! Poskupljenja nemaju veze s eurom, nego su čisto profiterstvo i pohlepa! Davor Filipović: Vraćanje na niže cijene nije „molba“, nego - obveza! Profiterima je vrijeme da se osvijeste. Zaštita standarda građana na prvom je mjestu!

Na početku uvodnog dijela sjednice, predsjednik Vlade RH i HDZ-a zaželio je još jednom hrvatskim građanima i svim Hrvatima izvan Hrvatske sretnu i uspješnu 2023. godinu.

Novogodišnja čestitka predsjednika Andreja Plenkovića

Potom se Andrej Plenković, po običaju, osvrnuo na aktualna zbivanja.

Neopravdano podizanje cijena

Izvijestio je da je održao sastanak s nadležnim ministrima te predstavnicima Porezne uprave, Carinske uprave i Državnog inspektorata u cilju zaštite potrošača od neopravdanog dizanja cijena:

- Neka trgovačka društva iskoristila su konverziju kako bi podignula cijene, za što ne postoji nikakvo opravdanje budući da im nijedan ulazni trošak nije skočio sa Stare na Novu godinu, a i zamjena novca obavlja se bez naknade. Država to neće odgledati bez reakcije.

Stat ćemo na kraj profiterima!

Sankcije za one koji ne vrate stare cijene

Istaknuo je da su sve službe na terenu kako bi utvrdile tko je podigao cijene protivno Zakonu o uvođenju eura i ispravile ovo što nam neodgovorni pojedinci čine:

- Cijene se moraju vratiti na razinu 31. prosinca. Tko ih ne vrati, izgubit će pravo na mjere pomoći, među njima i na jeftinije energente! A Vlada ima još niz mehanizama na raspolaganju…

Neopravdana poskupljenja & perfidna zaokruživanja cijena neće proći! Imamo mehanizme da zaštitimo građane

Poskupljenja nisu posljedica eura, nego - pohlepe

Svi koji misle - nastavio je Plenković - da mogu neodgovornom poslovnom politikom zaprljati izrazito pozitivnu i korisnu stvar kao što je ulazak u europodručje ili naštetiti strateškom uspjehu države, Vlade, društva i svih nas, u tome neće uspjeti:

- Smisao je eura da usvajanjem druge najjače svjetske valute osnažimo gospodarstvo, da se zaštitimo u budućnosti, a ne da profiteri usred najveće energetske krize, koju je država i njima itekako ublažila s tri paketa vrijedna 27 milijardi kuna, masno zarađuju preko leđa građana. Analize u članicama eurozone pokazale su da se kao rezultat konverzije moglo očekivati samo minimalno i privremeno povećanje cijena od 0.2 do 0.4%.

Tako da ova poskupljenja nemaju veze s eurom, nego su čisto profiterstvo i pohlepa! - prisnažio je hrvatski premijer.

Velika većina poduzetnika pridržava se pravila

Neopravdana poskupljenja ukazuju na manjak društvene solidarnosti i odgovornosti onih aktera koji svojim radnjama bezrazložno potiču povećanje inflacije - zaključio je ovu temu predsjednik Plenković:

- S druge strane, pozdravljam to što se velika većina poduzetnika pridržava pravila. Pozivam ih da se distanciraju od onih koji ih krše i time bacaju sjenu na sve njih.

Schengen & eurozona - povijesni iskorak

Potom je podsjetio da je 1. siječnja simbolično obilježen ulazak Hrvatske u Schengenski prostor i europodručje, ocijenivši to jednim od povijesnih i transformativnih trenutaka za Hrvatsku, njene građane i gospodarstvo.

Iz Europe čestitke Hrvatskoj na istodobnom ulasku u Schengen i europodručje

Naglasio je da je Hrvatska za sada jedina zemlja Europske unije koja je istog dana postala članicom tih dviju dubljih integracija Europske unije:

- Dugo smo radili na tome da ispunimo kriterije, provedemo reforme, ostvarimo ove strateške ciljeve kojima je hrvatski narod dugo težio i time se pozicioniramo u najuži krug procesa europske integracije.

Hrvatska u jezgri europskog procesa

Dodao je da je Hrvatska među samo 15 zemalja koje su istodobno i u NATO-u i u Europskoj uniji, Schengenu i europodručju:

- Dakle, ne možemo biti više u jezgri europskog procesa nego što smo to danas. Hvala svima koji su pridonijeli realizaciji tih strateških ciljeva.

Zahvalio je i predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, koja je u Zagrebu sudjelovala u ulaska Hrvatske u europodručje, a na Bregani u Schengen

Povijesni dan! Od 1. siječnja za Hrvatsku ništa više nije isto!

ZA snažnije i otpornije gospodarstvo

Spomenuo je i druge događaje kojima su obilježena ova dva velika uspjeha. Na graničnom prijelazu Bregana u noći sa subote na nedjelju bio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, a na prijelazu Goričan-Letenye ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman:

- Dobro je da više nemamo graničnih kontrola! Hrvatska sa zemljama Schengena ostvaruje 67% izvoza i 75% uvoza, a turisti iz njih ostvaruju 82% noćenja kod nas. Sa zemljama eurozone ostvarujemo pak 52% izvoza, 59% uvoza i 60% noćenja turista. Uvođenje eura naše će gospodarstvo čini snažnijim i zaštićenijim.

Hrvatska u Schengenu i eurozoni! U ponoć podignute prve euronovčanice s bankomata & rampe na granici sa Slovenijom i Mađarskom!

Ožalošćeni odlaskom Benedikta XVI.

Predsjednik Vlade i HDZ-a još je jednom izrazio žaljenje u povodu smrti pape emeritusa Benedikta XVI., izrazivši sućut papi Franji, kardinalu Josipu Bozaniću i svim katoličkim vjernicima.

Predsjednik Plenković: Iskazujem duboku žalost zbog odlaska pape emeritusa Benedikta XVI.

Podsjetio je da je papa Benedikt XVI. boravio u pastoralnom pohodu Hrvatskoj u lipnju 2011. godine:

- Tijekom posjeta imao je sjajne poruke o pripadnosti hrvatskog naroda Europi. Svi smo žalošćeni njegovim odlaskom.

Na kraju uvodnog obraćanja, premijer je svim vjernicama i vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti čestitao Božić.

Predsjednik Andrej Plenković čestitao Božić vjernicima koji ga slave po julijanskom kalendaru

FILIPOVIĆ: Vraćanje na niže cijene nije „molba“, nego - obveza!

Ministar gospodarstva poručio je da su ukidanje državnih subvencija na struju, uvođenje drukčijih poreznih opterećenja i zamrzavanje cijena širokog spektra proizvoda mjere na raspolaganju ako oni koji su bez ikakvog opravdanja podignuli cijene ne ispoštuju zaključke Vlade o povratku na cijene od 31. prosinca:

- Zaključci su pravno utemeljeni i obvezujući! To nije molba. Profiterima je vrijeme da se osvijeste. Zaštita standarda hrvatskih građana na prvom je mjestu!

Neka lovci u mutnom zauzdaju svoje „apetite“ - Dokazano je da za niže cijene ima prostora!

A A A