Vijesti
12. 1. 2023.

Hrvatska i Estonija nastavljaju jačati suradnju. Ostajemo jedinstveni u solidarnosti s ukrajinskim narodom!

(PHOTO) PVRH Andrej Plenković iz Tallina: „Zahvaljujem premijerki Kaji Kallas na pozivu da službeno posjetim Republiku Estoniju. Naše dvije države kvalitetno surađuju u okviru Inicijative Tri mora, Europske unije i NATO-a, kao i u području digitalizacije. Zajedno, nastavljamo pružati punu podršku Ukrajini, koja danas brani slobodu i vrijednosti Europe! Potpuno se slažemo o raznim međunarodnim mehanizmima, poput EU sankcija protiv Rusije, kojima se šalje jasna poruka da je agresija - neprihvatljiva“. Predsjednik Vlade RH i HDZ-a sastao se i s estonskim predsjednikom Alarom Karisom te prvim čovjekom estonskog parlamenta Jürijem Ratasom, a obišao je i e-Estonia Briefing Centre.

Nakon tȇte-à-tȇte sastanka s predsjednicom Vlade Republike Estonije Kajom Kallas, hrvatski je premijer izvijestio o zaključcima na zajedničkoj konferenciji za medije:

- Kao partnerske i savezničke zemlje koje su članice i EU-a i NATO-a, Hrvatska i Estonija nastavljaju jačati suradnju i graditi kvalitetne odnose. Ostajemo jedinstveni u solidarnosti s ukrajinskim narodom, potpori Ukrajini i osudi brutalne ruske agresije.

Poput Estonije, i Hrvatska je odmah stala uz Ukrajinu - dodao je Andrej Plenković:

- Pružili smo joj svaku moguću vrstu pomoći i primili ukrajinske izbjeglice. Tako ćemo i nastaviti.

Puna podrška ukrajinskim braniteljima i narodu koji pružaju iznimni otpor ruskom agresoru!

Estonska je premijerka u svom obraćanju naglasila da jako cijeni hrvatski doprinos na istočnom krilu NATO-a te zaključila da je važno da Ukrajina što prije postane članica NATO-a.

Ruska agresija - neprihvatljiva!

Premijer Plenković sastao se i s predsjednikom estonskog parlamenta Jürijem Ratasom te predsjednikom Republike Estonije Alarom Karisom. Tim je prigodama istaknuo da Hrvatska i Estonija kvalitetno surađuju u okviru Inicijative Tri mora, EU-a i NATO-a, kao i u području digitalizacije:

- Zajedno, nastavljamo pružati punu podršku Ukrajini, koja danas brani slobodu i vrijednosti Europe! U potpunosti se slažemo o različitim međunarodnim mehanizmima, poput EU sankcija protiv Rusije ili osnutka međunarodnog tribunala za ratne zločine, kako bi se slala snažna poruka da je agresija - neprihvatljiva!

Uskraćivanje pomoći Ukrajini poraz je onih koji su poslali poruku bešćutnosti prema žrtvi svirepe agresije kakvoj je nekoć i Hrvatska bila izložena

Razgovarali smo i o unaprjeđenju bilateralne suradnje, kao i suočavanju s inflatornim pritiscima te energetskim izazovima - još je izdvojio Plenković:

- U krizi imamo odgovornost snažno stati uz svoje građane i gospodarstvo.

Estonija, predvodnica digitalizacije

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a posjetio je i e-Estonia brifing centar - digitalno središte u Tallinnu koje je dio Estonske agencije za poslovanje i inovacije te koje ima ključnu ulogu u promicanju znanja i iskustva u području digitalnih usluga:

- Impresioniran sam svime što je Estonija učinila na planu digitalizacije. Sve su usluge dostupne na digitalni način. Vi ste prvaci ne samo na europskoj razini, nego i globalno. I na tome vam čestitam!

U tom se centru posjetiteljima, među kojima su već bili brojni šefovi država i vlada, predstavlja koncept e-Estonije, zemlje koja je započela digitalnu transformaciju još prije 20 godina. Premijer Plenković:

- Mi vas slijedimo, učinili smo ozbiljan napredak s procesom digitalizacije i radujemo se produbljenju suradnje na tom području kako bismo implementirali neka od vaših rješenja koja će olakšati svakodnevni život naših građana.

A A A