Vijesti
20. 12. 2022.

Uskraćivanje pomoći Ukrajini poraz je onih koji su poslali poruku bešćutnosti prema žrtvi svirepe agresije kakvoj je nekoć i Hrvatska bila izložena

(VIDEO) Andrej Plenković o Širem predsjedništvu HDZ-a: Na oporbi je stigma koja će je dugo, dugo pratiti. Nestvarno je da su mogli donijeti takvu odluku - bilo zato što podupiru Rusiju, bilo zato što mrze HDZ. Milanović je i prije nego što smo zatražili suglasnost jasno iznio politički stav da je protiv EUMAM-a. Učinili smo sve kako treba, poštujući proceduru koju je imala i SDP-ova vlada. Laži o 'neustavnosti' ili banalizacije u stilu 'prepucavanja dva brda' neće pred sudom povijesti amnestirati one koji su odbili pomoći Ukrajini. Dok EU donosi 9. paket sankcija protiv Rusije, u koji je na naš zahtjev uvrštena tvrtka SBK ART navodnog 'šeika' i 'kupca' Fortenove, dok izdvaja dodatnih 18 milijardi eura za Ukrajinu, oporba je stala na stranu Putina.

Nakon redovitog sastanka nacionalnog vodstva HDZ-a predsjednik naše stranke i naše Vlade stao je pred novinare.

Donosimo ključne naglaske iz izjave Andreja Plenkovića i njegovih odgovora na pitanja okupljenih novinara:

Epsko posrnuće oporbe

Uskraćivanje pomoći Ukrajini poraz je onih koji su time poslali poruku bešćutnosti i neiskazivanja solidarnosti sa žrtvom svirepe agresije kakvoj je nekoć i Hrvatska bila izložena. Ta će ih stigma dugo, dugo pratiti.

Doista je nestvarno da su u dijelu oporbe mogli donijeti tako promašenu odluku - bilo zato što podržavaju Putina i ruski režim, bilo zato što mrze HDZ. Te dvije stvari njihovo su ogledalo, njihova legitimacija, ime i prezime.

Sramota će im zauvijek ostati upisana u povijesti! No to je njihov problem, neka žive s tom ljagom i svojim moralnim posrnućem...

Hrvatska, međutim, nije nesvrstana kao što je to bila Jugoslavija ili neutralna kao Austrija, Hrvatska je odgovorna članica i EU-a i NATO-a, stoga će naša Vlada RH nastaviti pomagati Ukrajini, kao što je to i dosad činila. Politički, diplomatski, ekonomski, financijski, tehnički i humanitarno, ali i vojno.

Nastavljamo u istom smjeru, u istom tempu

Nastavit ćemo i intervenirati u cijene naftnih derivata radi zaštite standarda hrvatskih građana …

Ponovno znatno niže cijene goriva & ukapljenog plina! Benzin ispod 10 kuna!

… osiguravati besplatne obroke za više od 310.000 osnovnoškolaca, regulirati rad nedjeljom, povećavati plaće i mirovine …

… ispunjavati zahtjevne kriterije za Schengen i europodručje te sudjelovati u zajedničkim europskim rješenjima o ograničenju cijene plina …

U godini isporuke ostvarili smo strateške ciljeve: članstvom u Schengenu i eurozoni dovršili europske integracije, a Pelješkim mostom spojili državni teritorij!

… zauzimati se da BiH dobije status kandidata za EU, a Hrvati u njoj punu ravnopravnost. Itd.

Dragan Čović pisao Andreju Plenkoviću: Upravo je Vlada RH, pod Vašim vodstvom, najzaslužnija za povijesni iskorak na europskom putu BiH!

Sve su to teme o kojima smo također razgovarali na sjednici, na kraju ove megagodine velikih uspjeha.

Milanović unaprijed protiv pomoći Ukrajini

A Milanović? I prije nego što smo od njega zatražili suglasnost, unaprijed je jasno iznio svoj politički stav da je protiv EUMAM-a, misije vojne pomoći Ukrajini u kojoj će sudjelovati gotovo sve članice EU-a. Napravili smo sve kako treba, poštujući proceduru kakvu su SDP-ova vlada i sami Milanović kao premijer primjenjivali u svom mandatu.

Odbijanje da pomognu Ukrajini pratit će ih dugo, dugo! Morat će živjeti s teškom stigmom!

Izmišljene teze o „pravnoj problematičnosti“ ili banalizacije u stilu „prepucavanja dva brda“ neće pred sudom povijesti i pravde amnestirati diletante koji su odbili pomoći Ukrajini. Morat će živjeti s ovime kako su glasali i sa štetom koju su učinili međunarodnom ugledu Hrvatske. Na njima je teret, na njima je odgovornost, na njima je ljaga.

Dok Europska unija donosi 9. paket sankcija protiv Rusije, u koji je na naš zahtjev uvrštena tvrtka SBK ART navodnog „šeika“ i navodnog kupca Sberbankova udjela u Fortenovi, te izdvaja dodatnih 18 milijardi eura potpore Ukrajini, oporba je svojim postupcima stala na stranu Putina.

Vatreni na ponos Lijepe Naše

Na sastanku smo podijelili svoje oduševljenje i ponos fantastičnim uspjehom Vatrenih na Svjetskom prvenstvu u Katru. Naši sjajni nogometaši čitavom su hrvatskom narodu, Domovini i iseljeništvu priredili nezaboravno iskustvo i veliku radost.

Dočekali smo Vatrene! Hvala vam, ponosni smo i presretni zbog veličanstvenog uspjeha!

Novi Maksimir & obnova Poljuda

Vlada je danas imenovala proslavljenog vaterpolista Josipa Pavića za državnog tajnika u Ministarstvu turizma i sporta, koji će se posebno baviti projektima sportske infrastrukture i koordinirati aktivnosti izgradnje ili obnove nogometnih stadiona kroz "miks" financijskih izvora. 

A A A