Vijesti
19. 1. 2023.

Intervju za CNN: Hrvatska ima sjajne turističke rezultate, čemu itekako pridonose fantastični uspjesi naših Vatrenih!

(VIDEO) Premijer Andrej Plenković iz Davosa u razgovoru s Richardom Questom: Da, jako smo popularna destinacija. Pozivam Vas da posjetite našu zemlju! * U krizi je Vlada RH nezapamćenim zaštitnim mjerama čvrsto stala uz hrvatske ljude i gospodarstvo - u 2022. očekujemo rast BDP-a od čak 6%! Uz rekordna EU sredstva za koja smo se izborili, Hrvatska ima dovoljno fiskalnog kapaciteta da 2023. izdrži najavljeno usporavanje svjetske ekonomije i opet intervenira u korist građana. * Krizu i inflaciju nije prouzročila Ukrajina, nego ruska agresija. Jednako tako ni poskupljenja u nas nisu posljedica eura, nego toga što je dio poslovnih subjekata lovio u mutnom.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković u Davosu je, gdje sudjeluje na Godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma (WEF), dao intervju za CNN International.

Izdvajamo ključne poruke iz njegovog razgovora s poznatim CNN-ovim novinarom Richardom Questom (emisiji Quest Means Business):

Ostvarenje strateških ciljeva

Prije 30-ak godina još smo bili u Jugoslaviji, a sada smo članica i eurozone i Schengena. Uistinu je to golemo postignuće. Dovršetkom europskih integracija Hrvatska je postala zaštićenija, a to se vidi i po nižoj razini inflacije u odnosu na one članice Europske unije koje nisu u europodručju. Kod nas je u 2022. iznosila 10.8%.

POSTIGNUĆA 2022. Rekordna zaposlenost, Pelješki most, LNG, Schengen, euro, paketi zaštitnih mjera, snažni gospodarski rast & najviši kreditni rejting u povijesti!

Stat ćemo na kraj lovcima u mutnom

Inflaciju te energetsku i prehrambenu krizu nije uzrokovala Ukrajina, nego ruska agresija na nju. Podjednako tako ni novogodišnja poskupljenja u Hrvatskoj nisu posljedica uvođenja eura, nego činjenice da je dio poslovnih subjekata neopravdano podigao cijene.

Pod krinkom konverzije htjeli su loviti u mutnom. Mnogi su u međuvremenu poslušali poziv Vlade RH i vratili cijene na razinu od 31. prosinca, a imamo i alate da ozbiljno „potaknemo“ sve one koji to sami ne učine. Situacija će se, vjerujem, smiriti.

U ovom vremenu kriza od svih aktera očekujemo solidarnost i odgovornost, a ne kratkovidno profiterstvo

Očekujemo znatno usporavanje inflacije

U globalnoj krizi Vlada RH je nezapamćenim zaštitnim mjerama čvrsto stala uz hrvatske ljude i gospodarstvo - stoga u 2022. očekujemo, iznad svih početnih procjena, rast BDP-a od čak 6%!

Uz rekordna europska sredstva za koja smo se izborili i propulzivnu, vibrantnu nacionalnu ekonomiju, Hrvatska ima dovoljno fiskalnog kapaciteta da 2023. izdrži najavljeno usporavanje svjetskog gospodarstva i ponovno intervenira u korist svojih građana. Iduće godine očekujemo i znatno usporavanje inflacije.

Schengen - dodatni zamah turizmu

Hrvatska je imala fantastičnu turističku sezonu. Da, jako smo popularna destinacija, čemu itekako pridonose sjajni uspjesi naših Vatrenih! Pozivam Vas da posjetite našu zemlju. A kako se, pitate, nosimo s previše turista? Ne smatram da smo već došli do te točke. Radimo na razvoju strategije održivog turizma, što će nam olakšati članstvo u Schengenu.

U prvih 9 mjeseci Hrvatska je po prihodima od stranih turista premašila rekordnu 2019. za 23%, a 2021. za čak - 43%!

Međunarodna zajednica bdije nad JI Europom

Želimo smirivanje tenzija i normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova, o čemu sam u Davosu razgovarao i s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem i sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Ne bojim se, međutim, eskalacije i nekih većih nestabilnosti jer je međunarodna zajednica predana mirnom razvoju situacije u jugoistočnoj Europi.

PLAVI FLOMASTER - U BOJI HDZ-a

Na ploči uz koju je vođen razgovor CNN-ov urednik Richard Quest ispisao je probleme s kojima se svijet suočava ove godine. Hrvatskog premijera zamolio je da zaokruži dva problema za koje smatra da nas trebaju najviše zabrinjavati.

Andrej Plenković je posegnuo za plavim flomasterom, napomenuvši da su to boje njegove stranke, te zaokružio energetsku krizu uslijed agresije na Ukrajinu te globalnu recesiju i inflacija.

A A A