Vijesti
29. 12. 2022.

POSTIGNUĆA 2022. Rekordna zaposlenost, Pelješki most, LNG, Schengen, euro, paketi zaštitnih mjera, snažni gospodarski rast & najviši kreditni rejting u povijesti!

(VIDEO) Andrej Plenković na 180. sjednici Vlade RH: U vrlo izazovnoj godini donijeli smo tri paketa mjera, vrijedna 27 milijardi kuna, kojima smo zaštitili standard građana i ublažili efekte globalne krize. Ispunili smo dva strateška cilja dublje EU integracije: eurozona će nas učiniti otpornijima na krize i potaknuti strana ulaganja, a Schengen znači kraj gužvama na granici i brže kretanje, što će rezultirati dodatnim turističkim prihodima, rastom BDP-a i većom konkurentnošću gospodarstva. * Na 2. godišnjicu potresa na Banovini još jednom iskazujemo suosjećanje obiteljima smrtno stradalih. Za stanovnike pogođenih područja izdvojili smo kroz interventne mjere dvije milijarde kuna, a Vlada je danas usvojila odluke o novoj pomoći Petrinji (37 milijuna) i Sisačko-moslavačkoj županiji (13 milijuna).

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se, po običaju, na aktualne teme, započevši svoje obraćenje izražavanjem suosjećanja obiteljima smrtno stradalih u potresima koji su pogodili Banovinu na današnji dan prije dvije godine:

- Danas Vlada usvaja odluke o novoj pomoći Gradu Petrinji (37 milijuna kuna) i Sisačko-moslavačkoj županiji (13 milijuna kuna).

U Petrinji do ljeta 140 novoizgrađenih stanova

Andrej Plenković je podsjetio da je u razornim potresima uništeno ili oštećeno više od 40.000 objekata, a da šteta iznosi više od 40 milijardi kuna.

Napomenuo je da je Vlada RH za stanovnike pogođenih područja dosad izdvojila dvije milijarde kuna kroz interventne mjere poput pokrivanja računa za struju i grijanje ili prijevoza i hrane te kroz socijalnu pomoć:

- Možemo biti zadovoljni nekonstrukcijskom obnovom i tempom izgradnje novih zgrada, ali nikako ne možemo biti zadovoljni dinamikom izgradnje zamjenskih kuća. Ubrzanje je prioritet u 2023. godini. Uskoro, kada se dovrše prve višestambene zgrade, veliki broj ljudi koji su u privremenom smještaju trajno će dobiti svoj novi krov nad glavom. U Petrinji se, primjerice, radi o oko 140 stanova koji bi trebali biti gotovi ovog ljeta.

Svima smo nakon potresa - nastavio je premijer - ponudili da idu u hotele, domove i državne stanove, no dio sugrađana odabrao je privremeni smještaj u kontejnerima kako bi ostao blizu svojih kuća:

- Na te obitelji nismo zaboravili ni u novom, trećem ovogodišnjem paketu zaštitnih mjera. Po članu će dobiti ili su već dobile jednokratnu novčanu pomoć od 2.000 kuna - do 10.000 kuna po kućanstvu.

Medved: Za Vladu nema prioritetnijeg projekta od obnove Banovine i Zagreba

Projekt Sjever težak 15.2 milijarde kuna

Osim razgovora o razvojnim projektima i planovima, na sastanku s petoricom župana koji su uključeni u Razvojni sporazum za sjever Hrvatske potpisano je 56 ugovora (17 iz Programa „Zaželi, 23 za izradu projektne dokumentacije za dogovorene razvojne projekte i 16 za mala poljoprivredna gospodarstva).

- Sve su to konkretna postignuća i pokazatelji uspješnosti naše strategije ravnomjernog regionalnog razvoja Hrvatske - istaknuo je Plenković.

Na teren nikad praznih ruku: 56 ugovora - 65.5 milijuna kuna za 5 sjevernih županija!

Novi iskorak u borbi za Hrvate u BiH

Plenković se dotaknuo i sastanka s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganom Čovićem te još jednom čestitao Borjani Krišto na imenovanju predsjedateljicom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Hrvati imaju premijerku Bosne i Hercegovine!

Od 1. siječnja bez rampi, a s eurima

Naglasio je potom da je sve spremno da Hrvatska postane članica europodručja i Schengena:

- Ispunili smo dva strateška cilja dublje europske integracije: članstvo u eurozoni učinit će nas zaštićenijima i otpornijima na krize te potaknuti daljnja inozemna ulaganja, a Schengen znači kraj gužvama na granicama, lakša putovanja za građane i jednostavnije kretanje roba i usluga - što će u konačnici rezultirati povećanjem turističkih prihoda, rastom BDP-a i većom konkurentnošću našeg gospodarstva.

Ulaskom u europodručje Hrvatska će biti znatno zaštićenija u krizama! 1. siječnja stiže nam predsjednica Europske komisije

Očuvali socijalnu koheziju, spriječili frakturu

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se i na „vrlo izazovnu 2022. godinu, u kojoj smo donijeli tri paketa mjera, ukupno vrijedna 27 milijardi kuna:

- Time smo zaštitili standard hrvatskih građana i nacionalnu ekonomiju te ublažili efekte globalne energetske i prehrambene krize koju je prouzročila ruska agresija na Ukrajinu. Zahvaljujući tim intervencijama - koje su po izdašnosti i snazi u samom vrhu Europske unije - uspjeli smo očuvati socijalnu koheziju i spriječiti frakturu u hrvatskom društvu!

NOVI PAKET MJERA: 700 milijuna kuna za gotovo milijun hrvatskih građana! Isplata do kraja godine!

Pelješki most …

Iznoseći ostala postignuća iz, još uvijek, ove godine, podsjetio je da smo Pelješkim mostom teritorijalno spojili Hrvatsku:

- Tim suverenističkim potezom napokon su Dubrovačko-neretvanska županija i krajnji jug prometno povezani s ostatkom Lijepe Naše!

SPEKTAKULARNO OTVORENJE PELJEŠKOG MOSTA: Ostvarili smo stoljetni san - Hrvatska je konačno spojena!

… LNG terminal …

Naglasio je da je ova godina potvrdila da je odluka Vlade RH o investiranju u LNG terminal na Krku bila apsolutno ispravna:

- Hrvatska u izmijenjenim geopolitičkim okolnostima postaje europsko energetsko čvorište!

Započinjemo energetsku suradnju s Austrijom i Bavarskom - Stvaramo europsko čvorište za opskrbu plinom!

… rekordna zaposlenost

Najviši kreditni rejting u povijesti - dodao je - pokazuje pak da međunarodne institucije vjeruju načinu na koji vodimo ekonomsku politiku Hrvatske:

- Naša su postignuća konkretna i opipljiva - ostvaren je rekordni broj zaposlenih, a gospodarski rast među najvećima je u cijeloj Europskoj uniji!

Nova prognoza MMF-a: Hrvatska će ove godine više nego udvostručiti gospodarski rast u odnosu na prijašnje procjene!

2023: Obnova, energetika, EU fondovi

Za iduću godinu Plenković je najavio da će se Vlada osobito baviti ubrzanjem obnove, demografskom revitalizacijom kao ključnom egzistencijalnom temom te smanjivanjem stope inflacije:

- Nastavit ćemo ulagati u energetski i prehrambeno neovisniju Hrvatsku, a želimo dodatno ubrzati i korištenje sredstava iz EU fondova.

Zajedno, nastavljamo predano raditi za boljitak Hrvatske & na redovitim izborima 2024. idemo po treći, povijesni mandat!

 „Bio bi to rezime onog što smo napravili i što želimo napraviti u 2023. godini. Pred nama je još puno izazova, posla i odgovornosti“ - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

BESPLATNI ŠKOLSKI OBROK & NASTAVAK NEOGRANIČENE VOŽNJE VLAKOM

U iznosu od 1.33 eura (10 kuna) po danu država će od početka 2. polugodišta financirati prehranu svakog od 311.000 osnovnoškolaca u Hrvatskoj!

Vlada RH danas je i službeno donijela tu odluku, a na temelju izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju koje je nedavno prihvatio Hrvatski sabor. Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs:

- U tu je svrhu u proračunu za 2023. osigurano 544.2 milijuna kuna. Ako govorimo samo o 2. polugodištu ove školske godine, radi se o 42.515.097 eura. Tako će svaki učenik imati minimalno jedan besplatni obrok dnevno. Nijedno dijete ne smije ostati gladno tijekom nastave. Plan je da sve osnovne škole dobiju vlastite kuhinje i blagovaonice, a dotad će u dogovoru s osnivačima organizirati prehranu u skladu s tehničkim mogućnostima.

Rečeno - učinjeno! Reguliranje rada nedjeljom & besplatni obrok za svih 311.000 učenika u osnovnim školama!

Dodao je da je Vlada donijela i odluku o nastavku (do kraja 2024.) financiranja besplatnog javnog željezničkog prijevoza učenika osnovnih i srednjih škola:

- Taj pilot-projekt započeo je u listopadu 2021. godine. Pravo na neograničenu besplatnu vožnju vlakom ima svih oko 780.000 učenika osnovnih i srednjih škola na području Hrvatske. I dalje štitimo životni standard i roditeljima ublažavamo posljedice globalne krize.

NACIONALNI PLAN ZA SUZBIJANJE SEKSUALNOG NASILJA & UZNEMIRAVANJA

Premijer Andrej Plenković posebno se osvrnuo na prvi ikad izrađeni Nacionalni plan za suzbijanje seksualnog nasilja i seksualnog uznemiravanja (za razdoblje do 2027.), koji je Vlada danas usvojila skupa s Akcijskim planom (do 2024.):

- Novi je to iskorak u sustavnoj borbi protiv nasilja. Želimo podići svijest o neprihvatljivosti takvog ponašanja, poticati prijavljivanje počinitelja te još čvršće zaštiti žrtve. Iznimno je važna i edukacija o seksualnom nasilju od najranije školske dobi.

A A A