Vijesti
18. 1. 2023.

Hrvatska aktivno sudjeluje u kreiranju europskih politika u svrhu odgovora na energetsku i prehrambenu krizu!

(PHOTO) U 6. brzini! Nakon dobro odrađenog saborskog „aktualca“ i Izvješća o sastancima s EU čelnicima, PVRH Andrej Plenković došao je u Davos na Godišnji sastanak Svjetskog gospodarskog foruma (WEF). Govorio je na Neformalnom okupljanju svjetskih gospodarskih lidera (IGWEL) na temu „Kako ponovo pokrenuti globalnu suradnju u uvjetima preklapajućih kriza“, a potom i na okruglom stolu o novoj energetskoj realnosti. Održao je brojne bilaterale sa svjetskim gospodarstvenicima, državnicima i znanstvenicima - koji su redom čestitali Hrvatskoj na ostvarenju strateških ciljeva, na ulasku u Schengen i eurozonu.

Svjetski gospodarski forum u Davosu (WEF) već tradicionalno okuplja svjetske gospodarske lidere, političke čelnike, šefove međunarodnih organizacija i ostale relevantne aktere kako bi kroz međusobnu suradnju i dijalog pronalazili rješenja za aktualne globalne probleme.

Susreti s nizom državnika…

Prvog dana na WEF-u predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković održao je niz bilateralnih susreta.

S ministrom vanjskih poslova Izraela Eliyahuom Cohenom razgovarao je o daljnjem razvoju kvalitetnih odnosa i jačanju gospodarske suradnje dviju država te o hrvatskom predsjedanju Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust (International Holocaust Remembrance Alliance - IHRA).

Susreo se i s posebnim predstavnikom Europske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, te potom s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem i predsjednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem.

Plenković je izrazio potporu europskom i reformskom putu i Kosova i Crne Gore, kao i želju da se nastave graditi sve bolji bilateralni odnosi.

… i predstavnicima svjetskih kompanija

S američkim biznismenom Jaredom Cohenom, predsjednikom Globalnih poslova i suvoditeljem Odjela za primijenjene inovacije u Goldman Sachsu, razgovarao je o mogućnostima suradnje na području digitalne tranzicije. Pozvao ga je u posjet Hrvatskoj.

Na sastanku s glavnom direktoricom Europske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) Fabiolom Gianotti dogovoren je nastavak institucionalne, gospodarske i znanstvene suradnje.

Također, predsjednik Plenković susreo se s izvršnom potpredsjednicom za globalnu franšizu cjepiva i imunološke terapije tvrtke AstraZeneca Iskrom Reić i direktorom međunarodnih tržišta Royal Philipsa Edwinom Paalvastom.

Na kraju dana, sudionici Foruma u Davosu okupili su se na radnoj večeri na temu „Europsko vodstvo u fragmentiranom svijetu“.

Učinkovitije globalno upravljanje

Predsjednik Plenković je u izjavi za medije istaknuo da se ovogodišnji WEF odvija u kontekstu višestrukih kriza koje su pogodile svijet:

- Još uvijek traju i COVID pandemija i ruska agresija na Ukrajinu, što ima posljedice na energetiku i prehranu te u konačnici na inflatorne pritiske. Većina današnjih neformalnih razgovora vodila se o tome kako učiniti međunarodnu suradnju i globalno upravljanje boljima i učinkovitijima.

Energetska sigurnost, socijalna kohezija & subvencije

Osvrnuo se i na dva panela na kojima je sudjelovao: o gospodarskom rastu u trenutačnim okolnostima i globalnom upravljanju te o novoj energetskoj realnosti. Istaknuo je da su na njima dominirala tri elementa koja su i bila nit vodilja rada Vlade RH u prošloj godini:

- Prvi od tih elemenata jest energetska sigurnost, tj. opskrba energentima, u čemu smo uspjeli. Drugi je održivost, a treći priuštivost, a to je ono što smo mi itekako dobro učinili i sačuvali socijalnu koheziju u hrvatskom društvu, izbjegli socijalnu frakturu. Subvencionirali smo struju, plin i naftne derivate te na taj način omogućili našim građanima i gospodarstvu da prođu kroz krizu.

U krizi bez presedana štitimo hrvatske građane - europskim sredstvima osiguravamo gospodarski razvoj & bolju budućnost Lijepe Naše!

Naglasio je da Hrvatska aktivno sudjeluje u kreiranju europskih politika u svrhu odgovora na energetsku i prehrambenu krizu te se zalaže za jačanje multilateralizma.

Ima mjesta za optimizam

Govoreći o izazovima u 2023. izdvojio je da smatra da mjesta za optimizam ima jer je 2022. godina, koja je bila najkritičnija i u kojoj je udar posljedica ruske agresije na Ukrajinu bio najvidljiviji, prebrođena poprilično dobro:

- Važno je da su se postupno osigurali alternativni pravci opskrbe energentima. Vidi se da je suradnja na tom području intenzivna, tu je i Hrvatska dala svoj doprinos. Želimo da Krk postane regionalno energetsko čvorište kroz naftni i LNG terminal, kroz investiranje u plinovode i daljnje razvijanje Jadranskoga naftovoda.

Započinjemo energetsku suradnju s Austrijom i Bavarskom - Stvaramo europsko čvorište za opskrbu plinom!

Na taj način Hrvatska je dio tog mozaika promijenjenih okolnosti jer svi konstatiraju da živimo u svijetu koji je bitno drukčiji nego prije nekoliko godina - dodao je.

Čestitke za Schengen i europodručje

Za kraj je predsjednik Plenković napomenuo da su sudionici Foruma pozdravili i čestitali Hrvatskoj na ostvarenju strateških ciljeva - ulasku u Schengen i europodručje:

- U ovim okvirima svi to doživljavaju kao izuzetan uspjeh i veliko postignuće. Nekima je to „dobrodošli u klub“, a nekima „sjajan ste primjer za naše reforme“.

BiH će slijediti primjer Hrvatske & postati punopravni dio europske zajednice!

A A A