Vijesti
30. 1. 2023.

Kao jedan od preduvjeta europskog puta BiH, nužno je nastaviti izbornu reformu kako bi se osigurala puna ravnopravnost Hrvata & funkcionalnost države!

Iz Banskih dvora. Andrej Plenković: Nakon izbora Borjane Krišto za premijerku BiH očekujemo da se odnosi dviju država podigne na još višu razinu, o čemu ćemo uskoro razgovarati prilikom njezinog službenog posjeta RH. Dragan Čović: Hvala hrvatskom premijeru na svemu što je učinio za naš narod i na ključnom doprinosu da BiH stekne kandidacijski status za EU članstvo. Dijalog predstavnika tri konstitutivna naroda nema alternativu u postizanju dogovora o Izbornom zakonu - koji bi dao zamah za sve prijeko potrebne reforme.

Na sastanku su predsjednik Vlade RH Andrej Plenković te predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH dr. Dragan Čović razgovarali o svim procesima koji slijede nakon potvrde novog Vijeća ministara BiH i o daljnjim reformskim procesima nakon što je BiH stekla kandidacijski status za članstvo u Europskoj uniji - navodi se u priopćenju iz Banskih dvora.

Osnaživanje suradnje

Plenković i Čović naglasili su da je izbor Borjane Krišto za predsjedateljicu Vijeća ministara prigoda da bilateralni odnosi Hrvatske i BiH u sljedećem razdoblju budu podignuti na još višu razinu.

Naveli su suradnju u pogledu zajedničkih infrastrukturnih projekata, jačanja bilateralnih trgovinskih, gospodarskih i ekonomskih odnosa, kao i prenošenja iskustava Hrvatske u procesu pristupanja i punopravnog članstva u EU-u.

Iskorak za sve reforme na europskom putu

Dragan Čović je naglasio da nova vlast na državnoj razini i partneri koji je čine moraju završiti proces dogovora o ključnim političkim pitanjima - nastavlja se u priopćenju.

Zaključeno je da politički dijalog predstavnika sva tri konstitutivna naroda nema alternativu u postizanju dogovora o Izbornom zakonu BiH, koji bi dao zamah u konsolidaciji unutarnjih odnosa te stvaranju pozitivnog ozračja za sve prijeko potrebne reforme u gospodarskom, ekonomskom i tehnološkom pogledu.

Dragan Čović pisao Andreju Plenkoviću: Upravo je Vlada RH, pod Vašim vodstvom, najzaslužnija za povijesni iskorak na europskom putu BiH!

Zahvalio je premijeru Plenkoviću na svim naporima koje je poduzeo da se pomogne Hrvatima u BiH, kao i ključnom doprinosu u stjecanju kandidacijskog statusa BiH za članstvo.

Puna ravnopravnost sva 3 konstitutivna naroda

Premijer Andrej Plenković je istaknuo potrebu žurnog formiranja vlasti na svim razinama u BiH, osobito u Federaciji, kako bi se osigurala funkcionalnost svih institucija i države. Napomenuo je da politički predstavnici u BiH trebaju što prije otvoriti temu reforme izbornog zakonodavstva kako bi se osigurala puna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda, osobito Hrvata kao najmalobrojnijeg.

Dodao je da očekuje kvalitetnu i učinkovitu suradnju Vlade RH i Vijeća ministara po nizu tema koje povezuju Hrvatsku i BiH, o čemu će razgovarati uskoro u Zagrebu s predsjedateljicom Vijeća ministara Borjanom Krišto prigodom njezinog službenog posjeta Hrvatskoj - zaključuje se u priopćenju iz Banskih dvora.

Zašto je „desnica“ za Milanovića, Rusiju, izolaciju & profitere, a protiv visokog predstavnika u BiH, Ukrajine, NATO-a & Europe?!

A A A