Vijesti
10. 2. 2023.

Pitanje pune ravnopravnosti naših sunarodnjaka u BiH uspjeli smo podići na najvišu međunarodnu razinu - višu nego ikada do sada!

Europsko vijeće u Bruxellesu (2). PVRH Andrej Plenković s potpredsjednikom Europske komisije za vanjske poslove Josepom Borrellom: Vlada RH učinila je baš sve što je mogla te je zbog toga visoki predstavnik Christian Schmidt i donio odluke kojima je poboljšan položaj Hrvata kao konstitutivnog naroda. Iznimno mi je drago da će nova premijerka BiH Borjana Krišto u svom prvom službenom posjetu inozemstvu doći upravo u Zagreb. To je važan signal i prilika za produbljivanje suradnje. I g. Borrellu sam naglasio da imamo jasnu obvezu i političku volju pomagati Hrvatima u BiH, ali i da želimo graditi još bolje odnose s tom državom.

Osim s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, hrvatski se premijer Andrej Plenković tijekom dvodnevnog samita Europskog vijeća (EUCO) u Bruxellesu sastao i s Josepom Borrellom, potpredsjednikom Europske komisije te visokim predstavnikom EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

Zelenski na Europskom vijeću. EU jedinstvena u čvrstoj podršci Ukrajini - Hrvatska će pomoći i u procesu razminiranja!“

Razmijenili su mišljenja o daljnjoj podršci Ukrajini i odnosima EU-a s državama zapadnog Balkana, s naglaskom na francusko-njemački prijedlog sporazuma između Kosova i Srbije.

„Hrvatska nastavlja s konstruktivnom politikom i prenošenjem vlastitog iskustva iz procesa europskih integracija. Dijalog je dobrodošao, nama treba stabilnost na jugoistoku Europe“ - komentirao je nakon sastanka predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

Znatno poboljšan položaj naših sunarodnjaka

Razgovarali su, naravno, i o situaciji u Bosni i Hercegovini nakon općih izbora, a Plenković je Borrellu prenio dojmove sa zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora BiH u Mostaru:

- Pitanje pune ravnopravnosti naših sunarodnjaka u BiH uspjeli smo 2022. podići na najvišu međunarodnu razinu, višu nego ikada do sada. Vlada RH učinila je baš sve što je mogla te je zbog toga, u konačnici, i došlo do intervencije visokog predstavnika Christiana Schmidta 2. listopada, do odluke kojom je znatno poboljšan položaj Hrvata kao konstitutivnog naroda.

Naša će Vlada nastaviti snažno podupirati europski put BiH & zauzimati se za punu ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda!“

Premijerka Krišto u službenom posjetu Hrvatskoj

Iznimno mi je drago da će nova premijerka BiH Borjana Krišto u četvrtak biti u Zagrebu, u svome prvome službenom posjetu inozemstvu - nastavio je Plenković:

- To je važan signal i prilika za sagledavanje odnosa dviju prijateljskih država na novom nivou. I u govoru u Mostaru i na sastanku s visokim predstavnikom Borrellom naglasio sam da Vlada RH ima jasnu obvezu i političku volju pomagati Hrvatima u BiH, ali i da želi graditi još bolje odnose s tom državom.

Ponovio je poruku da Hrvatska, nakon ulaska u Schengen, „ne namjerava biti tvrđava prema BiH“:

- Želimo suprotno, želimo učiniti sve kako bi protok ljudi, trgovina i gospodarska razmjena funkcionirali na najbolji mogući način. Kao najsnažniji zagovaratelji davanja BiH statusa kandidatkinje za članstvo u EU-u, sa zadovoljstvom ćemo joj i dalje pomagati na europskom i reformskom putu.

Nema razloga da HV ne sudjeluje u misiji u BiH

Što se tiče sudjelovanja hrvatskih vojnika u Misiji „Althea“ Snaga Europske unije (EUFOR) u BiH, premijer Plenković je napomenuo da „tu ne vidi više nikakvih prepreka“:

- U KFOR-u smo, u misijama NATO-a, bili smo i u Afganistanu, već godinama podržavamo nazočnost stranih vojnika u BiH. Nema više nijednog razloga da Hrvatska NE sudjeluje u „Althei“, okolnosti su bitno drukčije nego 1995. godine. I od g. Borrella tražimo da sagleda mogućnost rješenja.

„To je pitanje, međutim, ipak puno manje važno nego ono da Hrvati biraju svoje legitimne predstavnike u svim institucijama BiH, da budu u potpunosti ravnopravni“ - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković.

Kao jedan od preduvjeta europskog puta BiH, nužno je nastaviti izbornu reformu kako bi se osigurala puna ravnopravnost Hrvata & funkcionalnost države!“

A A A