Vijesti
22. 2. 2023.

Hrvatska snažno i dosljedno pomaže Ukrajini - zajedno s cijelim EU-om. Iskazali smo jedinstvo & solidarnost bez presedana!

Andrej Plenković u razgovoru za Atlantic Council: Ruska agresija lekcija je za sve zapadne zemlje da se prijetnje trebaju prepoznati na vrijeme. I to vam poručujem iz Vukovara, Grada Heroja, Grada Žrtve, uništenog 1991. - kao što je 2022. razoren Mariupolj. Zastupnici koji nisu htjeli pomoći Ukrajini dugo će nositi ljagu na sebi. Nećemo oklijevati podsjećati ih na promašeni povijesni odabir. * Do prije 30 godina nismo bili međunarodni subjekt, a danas smo u krugu 15 država koje su istodobno članice EU-a, NATO-a, eurozone i Schengena! Plod je to ustrajnog rada i ispunjavanja svih zahtjevnih kriterija. Naši će građani već ove turističke sezone opipljivo osjetiti koristi najdublje EU integracije. * Ponovit ću: nećemo graditi zidove ni podizati žicu na granici s BiH - u kojoj su Hrvati konstitutivni narod.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković iz Vukovara, gdje je sudjelovao na obilježavanju 33. obljetnice osnutka naše stranke u Vukovarsko-srijemskoj županiji, razgovarao je putem videoveze s predsjednikom Atlantskog vijeća (Atlantic Council) Frederickom Kempeom te članicom Izvršnog odbora AC-a i bivšom državnom podtajnicom SAD-a za globalna pitanja Paulom Dobriansky.

Atlantsko vijeće nestranački je američki think-tank koji potiče savezništvo SAD-a s državama diljem svijeta kako bi se oblikovala što kvalitetnija rješenja za globalne izazove.

Hrvatski premijer u uvodnom je dijelu razgovora predstavljen kao važan sugovornik zbog njegovog doprinosa dubljoj EU integraciji Hrvatske (ulaska u Schengen i europodručje) te ključne uloge na Zapadnom Balkanu u zagovaranju euroatlantskog puta susjednih država.

Nastupili smo ujedinjeno & tako moramo i nastaviti

Na pitanje smatra li da Europa kao cjelina čini dovoljno i očekuje li daljnje sankcije protiv kremljanskog režima, Plenković je bez zadrške rekao da je Europska unija iskazala jedinstvo bez presedana:

- Nastupili smo ujedinjeno te tako moramo i nastaviti. Iskazali smo solidarnost sa žrtvom i donijeli već devet paketa sankcija. Ruska agresija lekcija je za sve zapadne zemlje da se prijetnje trebaju prepoznati na vrijeme.

Za Europu je ključ zadržati jedinstvo i odlučnost u potpori Ukrajini te u osudi nedemokratskog kremljanskog režima!

Vukovar & Mariupolj

Opisao je koliko trenutačna situacija u Ukrajini podsjeća na suvremenu povijest Hrvatske:

- Potpuno razumijem stanje u Ukrajini kao netko tko je na čelu zemlje koja se prije 30 godina obranila od nadmoćnog neprijatelja i potom oslobodila svoje okupirane teritorije. Danas vam se javljam upravo iz Vukovara, Grada Heroja koji je bio razoren u velikosrpskoj agresiji, gradu simbolu hrvatske žrtve. Brojne paralele mogu se povući s Mariupoljem.

Ukrajincima i Hrvatima jednako bolno zvone zvona Vukovara i Mariupolja, Buče i Škabrnje!

54 zastupnika na krivoj strani povijesti

U tom se kontekstu dotaknuo hrvatskog nesudjelovanja u zajedničkoj EU misiji vojne pomoći Ukrajini, kazavši da u Hrvatskoj pojedine političke stranke koriste baš svaku priliku da budu protiv Vlade RH:

- Tih 54 zastupnika koji nisu htjeli podržati EUMAM dugo će, dugo imati ljagu na sebi. Nećemo oklijevati da ih podsjećamo na posve promašeni povijesni odabir. Doprinos RH toj misiji predstavljao bi samo vrlo, vrlo simbolični dio naše vojne pomoći Ukrajini. Ali to su samo unutarnji „elementi“, parlamentarna većina, Vlada te golema većina razumnih političara i ljudi u Hrvatskoj čvrsto stoji uz Ukrajinu.

Skrivajući svoju sramotu jer je stala uz Putina & očajna zbog naših uspjeha i premoćnog rejtinga, oporba izmišljotinama pokušava stvoriti kaos!

Opipljive koristi najdublje europske integracije

Upitan da pojasni svoj koncept modernog suverenizma, Plenković je pojasnio da je Hrvatska pridruživanjem NATO-u i EU-u postala jača, zaštićenija, globalno utjecajnija, pa na taj način efikasnije ostvaruje strateške ciljeve:

- Hrvatska do prije 30 godina nije ni bila međunarodni subjekt, a danas je u krugu od samo 15 država koje su istodobno članice EU-a, NATO-a, eurozone i Schengena! Plod je to ustrajnog, dugotrajnog rada i ispunjavanja svih zahtjevnih kriterija za članstvo. Hrvatski će građani već ove turističke sezone opipljivo osjetiti koristi najdublje europske integracije.

Bez bodljikave žice na granicama

Što se tiče kontrole ilegalnih migracija, predsjednik Vlade i HDZ-a napomenuo je na kraju razgovora da je Hrvatska puno uložila u sofisticirani nadzor granica te da se protivi izgradnji fizičkih barijera na granici sa susjednim zemljama koje nisu u EU-u:

- Naša opcija nije gradnja žica, zidova, bodljikavih žica na granici s BiH, Srbijom i Crnom Gorom. Želimo suradnju. Pogotovo s BiH, kojoj je Hrvatska najveći i najiskreniji prijatelj te u kojoj su Hrvati konstitutivni narod. Nadam se da će nova vlada izmijeniti izborni zakon kako bi se onemogućilo preglasavanje Hrvata na izborima za člana Predsjedništva BiH.

Napravit ćemo plinovod kako bi LNG terminal mogao opskrbljivati i BiH. Položaj Hrvata u njoj vanjskopolitički je prioritet Vlade RH

A A A