Vijesti
20. 2. 2023.

Napravit ćemo plinovod kako bi LNG terminal mogao opskrbljivati i BiH. Položaj Hrvata u njoj vanjskopolitički je prioritet Vlade RH

Ministar gospodarstva Davor Filipović iz Mostara: Hrvati u RH i Hrvati u BiH jedno su biće! Zaslugom odgovorne i ozbiljne politike premijera Plenkovića naši su sunarodnjaci u BiH znatno ojačali svoju poziciju. Hrvati su stabilizacijski faktor i ključni čimbenik na europskom putu BiH! Hrvatska će putem Južne plinske interkonekcije od Imotskog do Posušja omogućiti povezivanje svog plinovoda s BiH i pomoći plinofikaciju te zemlje. Time će BiH imati diverzificiranu opskrbu s obzirom da je sada ovisna o plinu koji stiže putem Turskoga toka, a koji je projekt ruskog Gazproma.

„U dogovoru smo da se napravi plinovod kako bi se plinom iz terminala na Krku mogla opskrbljivati i BiH. Hrvati u Hrvatskoj i Hrvati u BiH jedno su biće, položaj hrvatskog naroda u njoj vanjskopolitički je prioritet Vlade RH!“ - poručio je ministar gospodarstva i održivog razvoja (i član Predsjedništva HDZ-a) Davor Filipović nakon susreta s predsjednikom HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganom Čovićem u Mostaru:

- I sami ste mogli vidjeti da je zahvaljujući odgovornoj i ozbiljnoj politici upravo premijera Andreja Plenkovića došlo do promjena Izbornog zakona koje su našim sunarodnjacima u BiH znatno ojačale poziciju. Hrvati su stabilizacijski faktor i ključni čimbenik na europskom putu BiH - koji ćemo kao Vlada i dalje maksimalno podržavati. Prirodno je da mislimo na Hrvate u BiH i da napravimo plinsku trasu prema BiH.

Naša će Vlada nastaviti snažno podupirati europski put BiH & zauzimati se za punu ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda!

Južna plinska interkonekcija

Prema sporazumu između hrvatskog plinskog operatera Plinacroa i BH Gasa, naime, uglavljeno je da se izgradi odvojak s Jonsko-jadranskog plinovoda prema BiH na području od Imotskog do Posušja, čime bi ta zemlja imala diverzificiranu opskrbu budući je sada ovisna samo o plinu koji stiže putem Turskoga toka, a koji je projekt ruskog Gazproma.

Podrška SAD-a proširenju LNG terminala! ZA sigurnu opskrbu plinom & energetsku neovisnost!

Hrvatska kao europsko energetsko čvorište

Filipović je dodao da je izgradnja LNG terminala kod Omišlja strateški projekt koji je Hrvatskoj zajamčio energetsku sigurnost te otvorio prostor za opskrbu plinom drugih zemalja:

- U izmijenjenim geopolitičkim i geogospodarskim okolnostima Hrvatska prerasta u energetsko čvorište za središnju i jugoistočnu Europu. Udvostručujemo kapacitete na terminalu na Krku, koji sada iznose 2.9 milijardi kubičnih metara, a proširujemo i plinovodnu mrežu - sve kako bismo bili partneri BiH i ostalim zemljama u okruženju, pa čak i jednoj Bavarskoj.

Započinjemo energetsku suradnju s Austrijom i Bavarskom - Stvaramo europsko čvorište za opskrbu plinom!

Zahvala Vladi RH i premijeru Plenkoviću

Dragan Čović je zahvalio ministru Filipoviću i cijeloj Vladi RH na kontinuiranom jačanju suradnje na svim područjima:

- Tako je nedavno predsjedateljica Vijeća ministara BiH Brojana Krišto posjetila Hrvatsku i održala vrlo kvalitetan sastanak s premijerom Plenkovićem. Pomoć koju imamo ogleda se ne samo kroz suradnju dviju vlada, nego i kroz suglasje o svim političkim temama koje opterećuju hrvatski narod u BiH. Siguran sam da će se ta suradnja i dalje dinamizirati.

Hrvatska snažno podupire europski i reformski put BIH, u kojoj su svi konstitutivni narodi potpuno - ravnopravni!

Nakon mostarskog sastanka Čović i Filipović sudjelovali su u Ljubuškom na obilježavanju Dana grada.

A A A