Vijesti
13. 3. 2023.

Novim mjerama, vrijednim 1.7 milijardi €, nastavljamo štititi standard hrvatskih građana & nacionalnu ekonomiju!

PVRH Andrej Plenković: S ovim paketom ispunit ćemo tri glavna cilja. 1. Ublažavanje globalnog povećanja cijena energije; 2. zaštita od inflacije; 3. posebne potpore koje obuhvaćaju sve socijalno ugrožene skupine. Vodimo brigu o umirovljenicima i nezaposlenima, primateljima dječjeg doplatka i potresom pogođenim sugrađanima, braniteljima, poljoprivrednicima, prijevoznicima, ribarima... Nove mjere jamče i sigurnost opskrbe energentima, uz priuštivu cijenu za kućanstva, gospodarstvo, bolnice, obrazovne ustanove, vrtiće, domove, vjerske zajednice, lokalne jedinice, udruge... Država će i dalje subvencionirati cijene plina, struje i goriva - pod istim uvjetima kao do sada.

Na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća hrvatski premijer i resorni ministri predstavili su socijalnim partnerima (poslodavcima i sindikatima) 4. paket Vlade RH za zaštitu kućanstava i nacionalne ekonomije od rasta cijena - vrijedan 1.7 milijardi eura.

„Ovo je sve plod političke stabilnosti, povjerenja među partnerima u parlamentarnoj većini, izvrsnog i otvorenog dijaloga sa socijalnim partnerima te snažnih mjera koje omogućavaju da - unatoč inflatornim pritiscima te krizi s tektonskim poremećajima i u sigurnosnom, i u obrambenom, i u financijskom, i u socijalnom smislu -  hrvatski radnik, gospodarstvenik i cijelo društvo idu naprijed“ - poručio je predsjednik Vlade i HDZ-a na konferenciji za medije nakon sjednice.

Neradna nedjelja, najniža stopa za plin i ogrjevno drvo & još jedna dobra vijest za hrvatske umirovljenike!

Visoki stupanj povjerenja i dijaloga

Andrej Plenković je istaknuo da je smisao novoga zaštitnog paketa nastaviti pomagati hrvatskim građanima i gospodarstvu na sveobuhvatan i pravodoban način:

- Uz visoki stupanj povjerenja i dijaloga socijalnih partnera Vlada je odlučila najprije s njima podijeliti konture ovog paketa kako bi dobila povratnu informaciju je li uspjela pogoditi u srž onog što je potrebno učiniti kako bi se očuvala socijalna kohezija. Njihove su reakcije bile vrlo pozitivne, kao i reakcije ostalih aktera: Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske poljoprivredne komore, Matice umirovljenika, Sindikata umirovljenika, županija, gradova i općina.

Daljnje reguliranje cijena energenata 

Najavio je da će Vlada nastaviti regulirati cijenu plina, i to na godišnjoj razini, te da građani s te strane mogu biti mirni:

- I dalje će plaćati priuštivu cijenu plina, istu onakvu kakvu smo i regulirali u proteklom razdoblju. Cijena struje regulirati će se pak šest mjeseci, od 1. travnja do 30. rujna, prema istim uvjetima kao i do sada. Vlada će nastaviti pratiti cijenu struje na globalnom tržištu te ponovno staviti ovo pitanje na dnevni red u rujnu.

Dodao je da se nastavlja i s reguliranjem cijene naftnih derivata.

Potpore onima kojima su najpotrebnije

Predsjednik Plenković najavio je i da se nastavlja s potporama onima kojima su najpotrebnije - socijalno ugroženima, umirovljenicima koji primaju mirovinu do 610 eura, korisnicima dječjeg doplatka, nezaposlenima, hrvatskim braniteljima te građanima koji su pogođeni posljedicama potresa.

Dodao je da se isto tako nastavlja i s potporama hrvatskim ribarima i nizu drugih djelatnosti u poljoprivrednom sektoru:

- Niz sredstava predviđa se za ulaganja u energetsku učinkovitost, čime će se dati i dugoročniji pogled od samog rješavanja krize. Glavna nam je zadaća da svi skupa kao društvo ovu krizu prođemo na način da svi zajedno ostanu na nogama.

Potpora socijalnih partnera & parlamentarne većine

Uoči sastanka GSV-a, premijer je paket predstavio parlamentarnoj većini te predstavnicima Hrvatske zajednice županija, Hrvatske zajednice općina i Udruge gradova u RH. I svi su podržali nove mjere! 

Predsjednik GSV-a Ivan Mišetić pozdravio je paket mjera u ime Hrvatske udruge poslodavaca, istaknuvši da će sada poslodavci moći na duži rok planirati svoje poslovanje s obzirom da su mjere planirane za pola, odnosno za cijelu godinu.

Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i dopredsjednik GSV-a, izrazio je apsolutno zadovoljstvo u pogledu sveobuhvatnosti mjera, zaštite najugroženijih slojeva građana te pomoći gospodarstvu.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić istaknuo je da Vlada i ovim paketom mjera nastavlja sa zaštitom umirovljenika, nezaposlenih, korisnika naknada za ugroženog kupca energenata...

Iz ESF+ na raspolaganju 2.27 milijardi eura za povećanje zaposlenosti, smanjenje rizika od siromaštva, cjeloživotno obrazovanje & dječje vrtiće!

Velika pomoć županijama, gradovima & općinama

Odgovarajući na pitanja novinara, premijer Plenković osvrnuo se na razgovore s predstavnicima lokalne i područne samouprave:

- Bilo bi dobro da čelnici županija, gradova i općina plastično predoče podatke koliki bi im bili rashodi samo za javnu rasvjetu da nema Vladinih mjera. Tako bi svi shvatili što znači ovakvo snažno subvencioniranje po cijeni od 62 eura. A tu su uključeni i svi vrtići, škole, bolnice, fakulteti, kazališta, muzeji, nevladine udruge, vjerske organizacije, domovi...

Povećana pomoć za korisnike dječjeg doplatka

Kada je riječ o zamrzavanju cijena ključnih prehrambenih proizvoda, kazao je da će tu doći do malih modifikacija, a odluka će se donijeti u četvrtak na sjednici Vlade RH.

Govoreći pak o korisnicima dječjeg doplatka, istaknuo je da je za 128.000 obitelji, odnosno 230.000 djece, iznos jednokratne novčane naknade povećan u odnosu na prošli paket:

- Tako je za jedno dijete predviđeno 45 eura, za dvoje 70 eura, za troje 100 eura, za četvero 130 eura te za petero i više djece 160 eura. To će se isplatiti u travnju, a ukupna vrijednost ove mjere je 9 milijuna eura.

Unatoč krizama, najveći broj zaposlenih od samostalnosti!

Naglasio je da je Vlada u stanju kriznog interveniranja već pune tri godine. Podsjetio je za plaće 800.000 radnika u privatnom sektoru tijekom COVID krize i za ostanak na nogama 130.000 poduzeća isplaćeno 1.6 milijardi eura:

- Prošlogodišnji rast gospodarstva dogodio se kombinacijom svih tih mjera, od kojih su samo prošlogodišnje iznosile 3.6 milijarde eura, te snaženjem međunarodnog, ali prije svega ekonomskog i financijskog položaja Hrvatske.

Kazao je da je članstvo u eurozoni ojačalo hrvatsku međunarodnu ekonomsku i financijsku reputaciju, kao i investicijski kreditni rejting po sve tri međunarodne kreditne agencije. Zaključio je i da Hrvatska bilježi najveći broj zaposlenih uopće od svoje samostalnosti, kao i najmanji broj nezaposlenih.

Ulaskom u europodručje Hrvatska će biti znatno zaštićenija u krizama!

A A A