Vijesti
1. 3. 2023.

Iz ESF+ na raspolaganju 2.27 milijardi eura za povećanje zaposlenosti, smanjenje rizika od siromaštva, cjeloživotno obrazovanje & dječje vrtiće!

(VIDEO) Andrej Plenković s EU povjerenikom za zapošljavanje i socijalna prava Nicolasom Schmitom: „Nastavljamo koristiti europska sredstva za kvalitetniji život, otvaranje radnih mjesta te ulaganja u zelene i digitalne vještine. Taj novac nam je itekako pomogao i da u globalnim krizama spriječimo socijalnu frakturu“. Marin Piletić: „Do 2027. ostvarit ćemo tri strateška cilja uz pomoć sredstava iz Europskog socijalnog fonda (ESF+) - stopa zaposlenosti od 75%, uključenje 55% odraslog stanovništva u cjeloživotno obrazovanje te 300.000 građana manje u riziku od siromaštva“. Radovan Fuchs: „Cilj je da do 2027. 90% djece ide u predškolske institucije, a do 2030. 96%! Za (do)školovanje odgajatelj(ic)a na raspolaganju nam je novac upravo iz ESF+“.

Predsjednik Vlade i HDZ-a primio je u Banskim dvorima povjerenika Europske komisije za zapošljavanje i socijalna prava Nicolasa Schmita. Nakon sastanka ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić održao je konferenciju za medije - zajedno s povjerenikom.

Iz ESF-a 2 milijarde kuna više!

Napomenuvši da je Hrvatska u zadnjoj godini korištenja sredstava iz Europskog socijalnog fonda (ESF) za razdoblje 2014-2020, ministar Piletić je najavio da se mogu očekivati prvi javni pozivi za korištenje sredstava iz novog Europskog socijalnog fonda plus (ESF+):

- U proteklom financijskom razdoblju imali smo na raspolaganju 1.9 milijardi eura iz ESF-a, a naša se Vlada u pregovorima s Europskom komisijom izborila da Hrvatska za iduće razdoblje, do 2027. godine, iz tog fonda dobije 2.27 milijardi eura - ili gotovo dvije milijarde sad već bivših kuna više!

Hrvatska aktivno sudjeluje u kreiranju europskih politika u svrhu odgovora na energetsku i prehrambenu krizu!

Za sljedeće razdoblje najavio je tri programska cilja za iskorištavanje sredstava iz ESF+, od kojih je prvi dostizanje stope zaposlenosti u Hrvatskoj sa sadašnjih 69.9 na 75%:

- Drugi je uključivanje 55% odraslog stanovništva u proces cjeloživotnog obrazovanja, dok je treći smanjenje broja građana koji su riziku od siromaštva za više od 300.000.

Digitalizacija & zelena transformacija

Povjerenik Schmit, koji je zadnji put posjetio RH 2020. na početku našeg predsjedanja Vijećem EU-a, rekao je da tada nitko nije mogao očekivati ovavku krizu, no da su je i Hrvatska i EU uspješno prebrodile te da su raznim mjerama pomogle tvrtkama:

- U idućem razdoblju fokus nam je na ulaganjima u socijalnu koheziju te u digitalizaciju i ozelenjivanje ekonomija. Također, cilj nam je kroz usavršavanja i prekvalifikacije uvesti na tržište rada veliki broj mladih ljudi, ali i osoba s invaliditetom.

Puna podrška proširenju LNG terminala, protukriznim paketima mjera & daljnjem razvoju Hrvatske uz pomoć rekordnih EU sredstava!

Schmit je ocijenio da je Hrvatska učinila velik napredak na tržištu rada jer je snažno smanjena nezaposlenost. Izrazio je uvjerenje da će i u ESF+ Hrvatska imati jednaki uspjeh.

SREDSTVA IZ ESF+ ZA DESETLJEĆE RAZVOJA HRVATSKE

Europska komisija i Europski parlament ovu će godinu proglasiti godinom vještina kako bi zaposleni i nezaposleni mogli ojačati svoje kompetencije na tržištu rada. Tim je povodom organizirana posebna tematska konferencija „Europski socijalni fond plus za razvojno desetljeće“.

Na konferenciji je sudjelovao i povjerenik Schmit, a o korištenju sredstava iz ESF+ (osobito u kontekstu izgradnje vrtića te mogućnosti za prekvalifikaciju i nadogradnju postojećih vještina) izvijestili su ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić te ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs.

Nastavak uspješnog projekta „Zaželi“

Piletić je podsjetio na projekt „Zaželi“ u okviru kojeg je na poslovima pomoći starijim osobama zaposleno 80.000 žena:

- Projekt se nastavlja, s time da više neće biti limitiran na godinu dana kao do sada, nego minimalno na tri godine. Nastavit ćemo s financiranjem sredstvima ESF+ kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti (NPOO).

„ZAŽELI“: Ugovori vrijedni 62 milijuna kn za više od 1.200 novih radnih mjesta!

Za osobnu asistenciju 150 milijuna eura

Govoreći pak o novom Zakonu o osobnoj asistenciji, naglasio je da je temeljni cilj povećanje broja korisnika usluge osobne asistencije sa sadašnjih 4.000 na više od 14.000:

- Novim će se zakonom ujedno podići razina ovog prava i usluge s prošlogodišnjih 150 milijuna kuna na 150 milijuna eura. Dakle, sedam i pol puta više!

NOVI PAKET MJERA: 700 milijuna kuna za gotovo milijun hrvatskih građana! Isplata do kraja godine!

Izgradnja & proširenje dječjih vrtića

Ministar Fuchs kazao je da se u znatnoj mjeri oslanjaju na sredstva ESF+ - od predškolskog odgoja do visokog obrazovanja, istaknuvši projekt izgradnje dječjih vrtića:

- Cilj je da do 2027. imamo 90 postotni obuhvat djece koja idu u predškolske institucije, a težimo da 96 postotni obuhvat bude ostvaren do 2030. godine. Za to će nam trebati ne samo infrastrukturni kapaciteti, nego i zaposlenici u njima. Stoga je potrebno školovati i doškolovati nove odgajatelje i odgajateljice, za što također imamo mogućnost korištenja sredstava iz ESF+.

1.28 milijardi kuna iz NPOO-a za izgradnju, proširenje, modernizaciju i opremanje još 259 dječjih vrtića diljem Lijepe Naše!

Vaučeri za obrazovanje & prekvalifikaciju

Što se tiče cjelodnevne nastave, najavio je skoro objavljivanje poziva za 50 eksperimentalnih škola:

- Ideja je da su djeca u školi do 15 sati s mogućnošću produljenja. Želimo stvoriti uvjete svoj djeci u Hrvatskoj tako da nemamo socijalnih razlika i s tim povezanog uspjeha u školovanju. Osim toga, tu je i program cjeloživotnog obrazovanja uz mogućnost korištenja vaučera za one koji žele promijeniti specijalizaciju ili nadograditi postojeće vještine. Postoji dovoljno predviđenih alokacija za uključivanje više od 100.000 građana u te programe.

A A A