Vijesti
23. 3. 2023.

Iz Bruxellesa: Dalekovidnost odluke o LNG terminalu, nastavak jedinstvene potpore Ukrajini & zaštita u globalnoj krizi!

(PHOTO) PHDZ/PVRH Andrej Plenković na pripremnom summitu Europske pučke stranke (EPP) uoči redovnog sastanka Europskog vijeća (EUCO): Zahvaljujući terminalu na Krku - koji smo izgradili unatoč svim opstrukcijama - RH prerasta u europsko energetsko čvorište! * I dalje ćemo pružati vojnu pomoć Ukrajini kako bi što prije oslobodila svoja okupirana područja. To je ono najmanje što Hrvatska može učiniti kao zemlja koja je i sama, ne tako davno, bila žrtva brutalne agresije. * EPP, kao najsnažnija i najveća politička obitelj u Europi, donosi rješenja kojima se čvrsto štite i građani i nacionalne ekonomije.

Premijeri i/ili šefovi država članica Europske unije ovog četvrtka i petka (23. i 24. ožujka) u Bruxellesu raspravljaju o daljnjoj, podjednako odlučnoj potpori Ukrajini, jačanju europske energetske politike, borbi protiv ilegalnih migracija te novim, zajedničkim odgovorima na ekonomske posljedice ruske agresije.

Uoči (redovnog) sastanka Europskog vijeća, vodstvo EPP-a održalo je tradicionalni pripremni summit - na kojem su sudjelovale i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen te predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola.

Neovisnost o ruskim energentima

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH naglasio je da EPP, kao najveća i najsnažnija politička obitelj u Europi, donosi rješenja kojima se čvrsto štite i građani i nacionalne ekonomije:

- Uz neovisnost o ruskim energentima te digitalnu i zelenu tranziciju, EU će biti još konkurentniji globalni akter. Zahvaljujući terminalu na Krku - koji smo izgradili unatoč svim opstrukcijama - Hrvatska je u daleko povoljnijoj situaciji od većine država EU-a. Prerastamo u energetsko čvorište za srednju i istočnu Europu!

Nakon LNG terminala, s kojim je stavljena na energetsku kartu Europe, Hrvatska će s projektom Rijeka Gateway dospjeti i na prometnu i gospodarsku mapu svijeta!

Ukrajina - prijateljska i saveznička država

Vlada RH nastavit će pružati i humanitarnu i vojnu pomoć Ukrajini kako bi ta prijateljska i saveznička nam država obranila svoj teritorij i što prije oslobodila okupirana područja - također je istaknuo Andrej Plenković:

- To je ono najmanje što Hrvatska može učiniti kao zemlja koja je i sama, ne tako davno, bila žrtva brutalne agresije. Europa mora ostati jedinstvena u potpori Ukrajini.

Podržavamo sve što vodi miru i suradnji

Što se tiče Srbije i Kosova, poručio je da se obje strane pozivaju na provedbu sporazuma i nastavak dijalog koji se vodi pod pokroviteljstvom EU-a i SAD-a:

- Hrvatska će podržavati sve što može voditi miru, stabilizaciji, suradnji i normalizaciji odnosa. I američki je državni tajnik Antony Blinken napomenuo kako bi sporazum mogao potaknuti pet država članica EU-a koje još ne priznaju neovisnost Kosova da to učine.

Produžetak radnog vijeka NE Krško

Predsjednik naše stranke i naše Vlade na summitu EPP-a govorio je i o nuklearnoj energiji u kontekstu hrvatskog suvlasništva NE Krško:

- Ako je Slovenija zainteresirana za novi blok, Hrvatska je već u više navrata naznačila da je spremna pratiti taj proces u istom modelu kakav je bio do sada. Tu vrstu energije treba sagledati i iz kuta klimatskih promjena, jer se proizvodi struja bez ikakvih efekata na emisiju stakleničkih plinova.

RH i Slovenija prijateljske su zemlje, razvijamo dobrosusjedske odnose, ali arbitražna presuda za nas ne - postoji! Pitanje granice rješavat ćemo s vremenom

BILATERALE

Na marginama sastanka na vrhu EPP-a Andrej Plenković je održao više bilateralnih razgovara: grčki premijer Kyriakos Mitsotakis, povjerenik Europske komisije za proračun i ljudske resurse Johannes Hahn, predsjednik stranke Les Républicains Éric Ciotti (Francuska), predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša…

EUROSUMMIT

Osim na Europskom vijeću, hrvatski premijer sudjelovat će (u petak) i na sastanku na vrhu država eurozone (Eurosummit):

- Lijepa Naša prvi put nastupa kao punopravna članica europodručja i kao nova članica Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM).

S GLAVNIM TAJNIKOM UN-a

Dodajmo da su članovi Europskog vijeća bili na radnom ručak s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Antóniom Guterresom.

A A A