Vijesti
29. 8. 2022.

RH i Slovenija prijateljske su zemlje, razvijamo dobrosusjedske odnose, ali arbitražna presuda za nas ne - postoji! Pitanje granice rješavat ćemo s vremenom

Uoči 17. Strateškog foruma na Bledu, PVRH Andrej Plenković prvi put se bilateralno sastao s novim slovenskim premijerom Robertom Golobom: „Teme: proširenje LNG terminala na Krku i energetska suradnja te skorašnji ulazak RH u eurozonu i Schengen. Još jednom sam zahvalio Sloveniji na dosljednoj, kontinuiranoj potpori. No isto tako sam otvoreno poručio kolegi Golobu da Hrvatski sabor nikad neće ratificirati kompromitiranu arbitražu o granici“. Hrvatski premijer susreo se i s predsjednicom EK Ursulom von der Leyen, sudjelovao na Panelu lidera o Ukrajini te ponovio jasno stajalište Vlade RH o srbijanskim optužnicama protiv pilota iz Oluje.

S GOLOBOM O LNG TERMINALU & GRANICI

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a na Bledu je novom slovenskom premijeru otvoreno poručio da Hrvatski sabor nikad neće ratificirati kompromitiranu presudu arbitražnog suda o granici u Piranskom zaljevu:

- Stajalište je Slovenije da se poštuje arbitražna presuda, dok za Hrvatsku ona ne postoji zbog činjenice da je u procesu došlo do prijevarnih radnji. No to ćemo pitanje riješiti s vremenom. Kao prijateljske države razvijamo dobrosusjedske odnose i trebamo stavljati u fokus ono što nas zbližava, a ne razdvaja. Primjerice, već u prvih sedam mjeseci ove godine u Hrvatskoj je boravilo više od milijun slovenskih turista.

Slovenija je naš prijatelj i partner - Iznimno cijenimo potporu ulasku Hrvatske u Schengen & europodručje!

Još jednom sam zahvalio Sloveniji na dosljednoj, kontinuiranoj potpori ulasku RH u eurozonu i Schengen - dodao je hrvatski premijer.

Hrvatska kao europsko energetsko čvorište

Osim o granici, europodručju i Schengenskom prostoru, Andrej Plenković je s Robertom Golobom razgovarao o unaprjeđenju suradnje u opskrbi energentima, zajedničkim inicijativama na razini Europske unije, pomoći Hrvatske Sloveniji u protupožarnoj sezoni te trgovinskoj razmjeni i turističkoj sezoni. Tom je prigodom pozvao premijera Goloba u posjet Hrvatskoj.

Podrška SAD-a proširenju LNG terminala! ZA sigurnu opskrbu plinom & energetsku neovisnost!

S VON DER LEYEN O GOLEMIM EUROPSKIM SREDSTVIMA

Premijer Plenković je predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen - s kojom se također susreo na Bledu - zahvalio u ime Hrvatske na prihvaćanju Sporazum o partnerstvu s RH:

- Zahvaljujući Sporazumu Lijepa Naša dobit će 9 milijardi eura europskih sredstava za daljnje hvatanje koraka s razvijenijim članicama Europske unije!

Europska komisija odobrila Sporazum o partnerstvu s Hrvatskom - Dobivamo 9 milijardi eura za daljnje hvatanje koraka s razvijenijim članicama EU-a!

OPTUŽNICE IZ SRBIJE. NEĆE PROĆI!

Za Hrvatsku srbijanska optužnica protiv pilota iz Oluje ne postoji kao pravosudni predmet. I taj se utemeljeni stav neće mijenjati ni za milimetar! - rezolutan je bio Andrej Plenković odgovarajući na pitanja novinara na Bledu:

- Ne dolazi u obzir da Srbija bude nadležna za tobožnja kaznena djela koja su na teritoriju treće države tobože počinili hrvatski državljani. Godinama ističemo da je takva „kvaziuniverzalna jurisdikcija“ Srbije za Hrvatsku neprihvatljiva, a o dotičnom se događaju već očitovao Haški sud. Ne dolazi u obzir, ponavljam, da Srbija - kao agresor iz vremena Miloševićeva velikosrpskog režima - 27 godina poslije pretendira podizati optužnice protiv hrvatskih pilota i branitelja iz Domovinskog rata. Srbija se mora suočiti sa svojom prošlošću.

Hrvatski piloti, naši heroji, mogu biti mirni - Iskoristit ćemo sve mehanizme kako bismo ih zaštitili!

NA PANELU LIDERA O UKRAJINI

Na 17. Strateškom forumu na Bledu predsjednik Vlade RH i HDZ-a bio je i na Panelu lidera o invaziji Rusije na Ukrajinu i njenim posljedicama.

U raspravi u kojoj su sudjelovali i slovenski premijer Robert Golob, predsjednik Islanda Gudni Thorlacius Jóhannesson, albanski premijer Edi Rama i (videovezom) ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, Andrej Plenković još jednom je naglasio da Hrvatska odlučno i jedinstveno stoji uz Ukrajinu koja je žrtva brutalne agresije:

- Spremni smo joj i dalje pomagati koliko god i na koji god način to možemo. Hrvatska je na pravoj strani povijesti, Hrvatska je dio međunarodne zajednice koji se temelji na pravu, međusobnom poštovanju i suradnji, a nasuprot autoritarnim režimima s pretenzijama na teritorije drugih zemalja.

Posjet Kijevu - državnički potez! Hrvatska najbolje razumije kroz što Ukrajina prolazi kao žrtva svirepe agresije

A A A