Vijesti
22. 3. 2023.

Borjana Krišto u Bruxellesu: Brza uspostava državne vlasti & podrška međunarodne zajednice daju nam zamah koji BiH mora iskoristiti

Prva premijerka u povijesti BiH, i to predstavnica hrvatskog naroda, prvi je put službeno posjetila Europski parlament. Dočekali su je, naravno, HDZ-ovi eurozastupnici. „Nastavak izborne reforme preduvjet je daljnjeg europskog puta BiH kao zemlje u potpunosti ravnopravnih konstitutivnih naroda i ostalih građana“ - jednodušna je poruka Željane Zovko, Sunčane Glavak, Tomislava Sokola i Karla Resslera. PVRH Andrej Plenković: „Potrebno je što prije implementirati rezultate izbora i formirati vlast na svim razinama kako bi BiH bila funkcionalna te nastavila europski i reformski put“.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto još jednom je u ime Hrvatskoga narodnog sabora BiH (HNS) i sestrinskog nam HDZ-a BiH zahvalila Vladi RH i premijeru Andreju Plenkoviću na svemu što su učinili u borbi za stvarnu ravnopravnost Hrvata u BiH te kako bi ta susjedna nam i prijateljska država dobila kandidacijski status za članstvo u Europskoj uniji:

- Umjesto konflikta i nametanja secesionističkih i unitarističkih ciljeva našoj je zemlji potrebno očuvanje temeljnih postavki koje su zajamčile mir nakon krvavog rata. Na političkim je akterima u BiH da, uz podršku međunarodne zajednice, postignu dogovor o daljnjim izmjenama Izbornog zakona kako bi Hrvati mogli birati svoga legitimnog političkog predstavnika i u Predsjedništvu BiH.

Hrvatska snažno podupire europski i reformski put BIH, u kojoj su svi konstitutivni narodi potpuno - ravnopravni!

Poticaj za ubrzanje nužnih reformskih procesa

Najavila je da će učiniti sve u svojoj moći kako bi se BiH u potpunosti uskladila sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a:

- U toj sam zadaći ustrajna i beskompromisna jer sam svjesna važnosti našeg ispravnog pozicioniranja u skladu s politikama EU-a. BiH je svjesna odgovornosti koje ima prema međunarodnim partnerima. Status kandidata u kombinaciji s rekordno brzom uspostavom vlasti na državnoj razini daje nam zamah koji moramo iskoristiti. To je pozitivni impuls i najbolji poticaj za ubrzanje nužnih reformskih procesa.

Dragan Čović pisao Andreju Plenkoviću: Upravo je Vlada RH, pod Vašim vodstvom, najzaslužnija za povijesni iskorak na europskom putu BiH!

S EUROPSKIM LIDERIMA

Krišto se u Bruxellesu sastala s nizom EU lidera: predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola, predsjednik Europske pučke stranke (EPP) Manfred Weber, povjerenik Europske komisije za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi…

Premijerka BiH održala je sastanke i s članovima Odbora za vanjske poslove EP-a (AFET) te Kluba zastupnika EPP-a u EP-u.

PLENKOVIĆ & ČOVIĆ

Dok je Borjana Krišto bila u Europskom parlamentu, istodobno su se u Banskim dvorima - nipošto slučajno - sastali hrvatski premijer i predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović.

Andrej Plenković je izvijestio da su razgovarali o situaciji u BiH nakon općih izbora te o pitanjima koja su važna za položaj Hrvata u toj državi:

- Potrebno je što prije implementirati rezultate izbora i formirati vlasti na svim razinama kako bi zemlja bila funkcionalna te nastavila europski i reformski put.

A A A