Vijesti
16. 2. 2023.

Hrvatska snažno podupire europski i reformski put BIH, u kojoj su svi konstitutivni narodi potpuno - ravnopravni!

(VIDEO) Borjana Krišto, 1. premijerka u povijesti BiH, za 1. službeni posjet inozemstvu odabrala je Hrvatsku! Andrej Plenković: Vijeće ministara BiH i Vlada RH u lipnju će na zajedničkoj sjednici u Zagrebu raspraviti niz bilateralnih tema kako bismo i dalje jačali dobrosusjedske odnose. Kao najveći prijatelji BiH, želimo joj pomoći u ispunjavanju svih kriterija za otvaranje pristupnih EU pregovora. No želimo i da se, sukladno dogovoru, nastavi izborna reforma kako bi konstitutivni narodi imali pravni okvir poštenih izbora i legitimne predstavnike na svim razinama. Ilegalne migracije? Ponovit ću jasni stav - nećemo graditi fizičke barijere na granici s BiH, nećemo žicom ili zidovima odvajati Hrvate iz BiH od Hrvata iz RH!

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima predsjedateljicu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanu Krišto, koja je u svom prvom službenom posjetu Republici Hrvatskoj (i općenito inozemstvu).

Nakon sastanka, obratili su se medijima na zajedničkoj konferenciji. Donosimo ključne naglaske.

PLENKOVIĆ: Pomažemo BiH na europskom putu

Čestitam Borjani Krišto na izboru za predsjedateljicu Vijeća ministara te joj želim puno uspjeha u radu, reformskim procesima i napretku na europskom putu. Vlada RH nastavit će unaprjeđivati prijateljske i dobrosusjedske odnose s BiH.

Hrvati imaju premijerku Bosne i Hercegovine!

Nakon stjecanja statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji, za što smo se snažno zauzimali među državama članicama na Europskom vijeću, želimo pomoći BiH da ispuni sve kriterije za otvaranje pristupnih EU pregovora.

Zajednička sjednica dviju vlada

U lipnju ćemo u Zagrebu održati zajedničku sjednicu Vlade RH i Vijeća ministara BiH, kako bi se na dnevni red stavile sve važne teme u odnosima između dvije zemlje i kako bi se produbila međusobna suradnja.

Nakon pandemije koronavirusa, gospodarska se suradnja intenzivira te će trgovinska razmjena u 2022. dosegnuti čak četiri milijarde eura, što je enormni iskorak. Hrvatska je, uz Austriju, najvažniji ulagač u BiH.

Naša će Vlada nastaviti snažno podupirati europski put BiH & zauzimati se za punu ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda!

Nećemo odvajati Hrvate od Hrvata!

Što se tiče borbe protiv ilegalnih migracija, mogu ponoviti naš jasni, principijelni, čvrsti stav - nećemo graditi fizičke barijere na granici s BiH, nećemo žicom ili zidovima odvajati Hrvate iz BiH od Hrvata iz Hrvatske! Smatramo da je intenzivnija suradnja nadležnih službi daleko bolje i pravednije rješenje.

Nastavak uspostave vlasti s legitimnim predstavnicima Hrvata na svim razinama & daljnja izborna reforma - ključ za europski napredak BiH!

Nastavak izborne reforme

Temeljna pozicija Hrvatske jest da je pitanje reforme izbornog sustava unutarnje pitanje BiH - za koje su zadužene stranke i institucije u toj zemlji. Ali, isto tako, kao država koja je prijatelj i partner, kao zemlja koja poštuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH te koja je supotpisnik Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma, smatramo da nije dobra praksa kojoj svjedočimo u zadnjih 4-5 izbornih ciklusa za Predsjedništvo BiH. Neprihvatljivo je da člana iz redova hrvatskog naroda bira drugi, brojniji narod u Federaciji.

Pitanje pune ravnopravnosti naših sunarodnjaka u BiH uspjeli smo podići na najvišu međunarodnu razinu - višu nego ikada do sada!

Stoga je zalaganje za stvarnu jednakost sva tri konstitutivna naroda u BiH konstanta politike Vlade RH. Želimo da se sukladno dogovoru stranaka nastavi izborna reformau kako bi konstitutivni narodi imali pravni okvir poštenih izbora i legitimne političke predstavnike na svim razinama vlasti. Ovakva praksa zasigurno ne pridonosi ni povjerenju ni kvalitetnom funkcioniranju zemlje.

Opskrba plinom iz LNG terminala

U kontekstu energetske krize, Hrvatska je spremna pomoći BiH u pogledu opskrbe plinom, a cilj je nastaviti projekt južne interkonekcije, tj. plinofikacije od Dugopolja prema Zagvozdu, Imotskom i Posušju. Na vlastima je BiH da stvore pravne pretpostavke za realizaciju tog projekta kako bi Hrvatska planirano povećanje kapaciteta LNG terminala na Krku mogla staviti u funkciju i za susjedne zemlje.

Započinjemo energetsku suradnju s Austrijom i Bavarskom - Stvaramo europsko čvorište za opskrbu plinom!

Na kraju, izrazio bih uvjerenje da će se po uzoru na središnja tijela vlasti brzo formirati i Vlada na razini Federacije BiH.

KRIŠTO: Hvala Vladi RH i premijeru Plenkoviću

Moj prvi službeni posjet Zagrebu na ovoj dužnosti izraz je dobrosusjedskih odnosa između dvije zemlje, ali i prijateljski odgovor na sve ono što hrvatska Vlada i premijer Plenković čine kako bi pomogli BiH. Hvala im na potpori koju pružaju BiH na njenom euroatlantskom putu, a posebno na angažmanu da BiH dobije status kandidata za članstvo u Europskoj uniji!

BiH će slijediti primjer Hrvatske & postati punopravni dio europske zajednice!

Jednakopravnost sva 3 konstitutivna naroda

Sad je na nama da provodimo reforme na tom putu, da ispunimo uvjete koji se od nas očekuju. Od našeg unutarnjeg političkog dijaloga ovisi kojom ćemo dinamikom ići. U fokusu svih nas treba biti da je BiH država tri konstitutivna naroda i da o svemu trebamo postići dogovor te preko legitimnih političkih predstavnika doći do onoga što je interes BiH i svih njenih konstitutivnih naroda i građana.

Kao jedan od preduvjeta europskog puta BiH, nužno je nastaviti izbornu reformu kako bi se osigurala puna ravnopravnost Hrvata & funkcionalnost države!

Jedno od ključnih pitanja, ne samo za poziciju hrvatskog naroda, nego za cijelu BiH, upravo su promjene Ustava i Izbornog zakona. Samo rješenja na principu ustavne jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda, kao i izbor legitimnih političkih predstavnika u institucijama gdje se štite kolektivna prava, a to su Predsjedništvo i Domovi naroda, jamče opstojnost, sigurnost i europsku budućnost BiH.

Hrvatski narod nije jednakopravan u pogledu izbora legitimnih političkih predstavnika u institucijama i to pitanje treba riješiti u idućih šest mjeseci - što je i dio našega međustranačkog dogovora.

A A A