Vijesti
25. 3. 2023.

2 uspješne konferencije naših zastupnika u EP-u - o blaženom Alojziju Stepincu & europskom odgovoru na hibridne napade

(VIDEO) Željana Zovko: Prvenstveno kao Hrvatica, ali i kao članica Skupine za međureligijski dijalog u Europskom parlamentu, htjela sam u Bruxellesu, u srcu EU-a, otkloniti lažne optužbe koje se i ovih dana, neshvatljivo i neobjašnjivo, prišivaju našem kardinalu i Hrvatskoj. Istina može samo pripomoći ekumenskim naporima. Karlo Ressler: Mir i procvat Europe, koji su nastupili nakon Drugog svjetskog rata, sve su ugroženiji. Ruska agresija na Ukrajinu jasno nam je dala do znanja da se za sigurnost i blagostanje moramo ponovno boriti. Danas odlučujemo o tome hoćemo li pokleknuti pred nasiljem i lažima ili ćemo obraniti naše vrijednosti, naš europski način života!

POVIJESNA ISTINA O BL. STEPINCU

Čast mi je što sam pridonijela rasvjetljavanju povijesne istine o blaženom Alojziju Stepincu - poručila je potpredsjednica Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) Željana Zovko nakon što je u Europskom parlamentu organizirala itekako zapaženu međunarodnoj stručnu konferenciju „Bl. Stepinac - svjedočanstvo vjere, ustrajnosti i nade“:

- Prvenstveno kao Hrvatica, ali i kao članica Skupine za međureligijski dijalog u EP-u, htjela sam u Bruxellesu, u srcu Europske unije, otkloniti lažne optužbe koje se i ovih dana, neshvatljivo i neobjašnjivo, prišivaju našem kardinalu i Hrvatskoj. Mislim da smo u tome i uspjeli. Istina može samo pripomoći ekumenskim naporima.

Na konferenciji su sudjelovali mons. Juraj Batelja, koji je tom prigodom predstavio svoju knjigu o bl. Stepincu, savjetnik u Apostolskoj nuncijaturi pri EU-u mons. Hrvoje Škrlec, povjesničari Robin Harris i Esther Gitman, eurozastupnik Karlo Ressler i don Ivan Vuček, župnik iz Krašića - mjesta čašćenja blaženog Stepinca.

Snaga Stepinčeva karaktera

Ressler je tom prigodom istaknuo da Stepinčevo djelovanje svjedoči o snazi njegovog karaktera pred pritiscima zločinačkih totalitarnih režima:

- I u komunističkoj tiraniji, unatoč montiranome sudskom procesu, kršenju ljudskih prava i pritvoru, do posljednjeg je trenutka predano služio svome hrvatskom narodu i Katoličkoj Crkvi.

Još jednom se prisjećamo svega dobrog što je Stepinac, mučenik i pravednik, učinio za hrvatski narod i Katoličku crkvu

HIBRIDNI NASRTAJI S ISTOKA 

U Bruxellesu je i Karlo Ressler organizirao međunarodnu konferenciju - na kojoj je predstavljen Zagreb Security Forum u kontekstu sve izraženijih hibridnih napada u Europi.

Naš je europarlamentarac poručio da se samo ujedinjena i odlučna Europa može obraniti od sveobuhvatnih hibridnih napada na slobodu i sigurnost europskih i hrvatskih građana:

- Mir i procvat Europe, koji su nastupili nakon II. svjetskog rata, sve su ugroženiji. Ruska agresija na Ukrajinu jasno nam je dala do znanja da se za sigurnost i blagostanje moramo ponovno boriti.

Obrana europskih vrijednosti

I Hrvatska i EU izložene su hibridnim nasrtajima s Istoka, što uključuje instrumentalizaciju migranata i programirani pritisak na granice, protueuropsku i protucivilizacijsku propagandu kremljanskog režima s ciljem razaranja naših društava iznutra te energetske ucjene kao sredstva političke kontrole – napomenuo je Ressler:

- Danas odlučujemo o svojoj sigurnosti sutra, o tome hoćemo li pokleknuti pred nasiljem i lažima ili ćemo obraniti naše vrijednosti, naš europski način života!

Puna podrška ukrajinskim braniteljima i narodu koji pružaju iznimni otpor ruskom agresoru!

Na skupu su sudjelovali vodeći stručnjaci za nacionalnu i digitalnu sigurnost te obranu od hibridnih napada, koji su se izrazito intenzivirali usporedno s ruskom agresijom na Ukrajinu: predsjednik Instituta za istraživanje hibridnih sukoba Gordan Akrap, glavni tajnik ECSA-e (European Corporate Security Association) Yvan De Mesmaeker, direktor predstavništva Zaklade Konrad Adenauer za Hrvatsku i Sloveniju Holger Haibach, austrijski zastupnik u EP-u Lukas Mandl i profesor na Sveučilištu u Bonnu Ulrich Schlie.

A A A