Vijesti
29. 4. 2023.

Hrvatska nema figu u džepu, naša je politika jednostavna - Cjelovita i samostalna BiH u kojoj su Hrvati ravnopravni konstitutivni narod!

Uz jedinstvo stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH te potporu i SAD-a i EU-a, napokon se formirala Vlada Federacije BiH. PVRH Andrej Plenković: Pozdravljamo uspostavu entitetske izvršne vlasti, to je dobro za funkcionalnost cijele BiH, a time i njen reformski i europski put. Vladajuće stranke trebaju preuzeti odgovornost te što prije prionuti izbornoj reformi. I to samostalno, sa što manje utjecaja međunarodne zajednice. Jednom za svagda mora se otkloniti anomalija da se hrvatski član Predsjedništva BiH bira bošnjačkim glasovima, što nimalo nije pridonosilo izgradnji povjerenja između dvaju naroda.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH izabrao je s većinom od 51 zastupnika novu entitetsku vladu na čelu s premijerom Nerminom Nikšićem (SDP BiH), čime je okončana višemjesečna blokada izvršne vlasti koju su - ne prihvaćajući izborni poraz i silazak s vlasti - provodili SDA Bakira Izetbegovića i DF notornog Željka Komšića.

Novu vladu činit će ministri iz stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS) i građansko-bošnjačke Trojke (SDP, Naša stranka te Narod i pravda).

Neuspjeli pritisci bosanskih unitarista

Sjednica Zastupničkog doma u nekoliko je navrata prekidana uslijed opstrukcija SDA i DF-a - koji su istodobno ispred zgrade parlamenta organizirali (ne baš uspješne) prosvjede, na kojima su predstavnike Trojke nazivali „ustašama“ te ih optuživali za „izdaju interese Bošnjaka i države“, a službeni Zagreb i visokog predstavnika međunarodne zajednice Christiana Schmidta da su pogodovali HDZ-u BiH te „Bosnu izručili Hrvatskoj“.

Američki partneri prepoznaju Hrvatsku kao uzora i mentora na euroatlantskom putu BiH

Popravljanje odnosa između Bošnjaka i Hrvata

Novoizabrani federalni premijer Nikšić izjavio je nakon sjednice da će biti ključno raditi na popravljanju gospodarske situacije te odnosa između Bošnjaka i Hrvata. Toni Kraljević (HDZ BiH) njegov je zamjenik iz reda Hrvata.

Kroz izmjenu izbornog sustava razriješiti sve prijepore

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a pozdravio je formiranje Vlade Federacije BiH, istaknuvši da je to dobro za funkcionalnost cijele zemlje, a time i za njen reformski i europski put:

- Institucije trebaju početi raditi posao koji su im građani i povjerili, a stranke koje su formirale vlast preuzeti odgovornost te što prije prionuti promjeni izbornog sustava i kroz dogovor o izbornoj reformi razriješiti sve prijepore. I to ako je moguće samostalno, sa što manje utjecaja međunarodne zajednice.

Formiranje Vlade Federacije i nastavak pregovora o izbornoj reformi ključni su preduvjeti za funkcionalnost i boljitak BiH

„Jednom za svagda mora se otkloniti apsurd, riješiti anomalija da se hrvatski predstavnik u Predsjedništvu BiH bira bošnjačkim glasovima te da on potom uopće ne komunicira s legitimnim predstavnicima hrvatskog naroda“ - prisnažio je Andrej Plenković:

- Do sada su Bošnjaci, od 2006. naovamo, čak četiri puta Hrvatima nametnuli člana Predsjedništva, što nimalo nije pridonijelo izgradnji povjerenja između dvaju naroda, a ni funkcioniranju institucija.

Hrvatska je prijateljica, susjeda & zagovornica BiH

Odbacio je teze bosanskih unitarista da međunarodni predstavnik „djeluje u sprezi s Hrvatskom“:

- Nakon političkog poraza, njima je sada najlakša „varijanta“ to da optužuju Hrvatsku da nešto urgira preko Schmidta, da „uređuje odnose u BiH“. Pozicija RH kao prijateljice, susjede i zagovornice BiH jasna je, čvrsta i kontinuirana. Hrvatska nema figu u džepu, naša je politika jednostavna - poštujmo se, surađujmo, investirajmo. Želimo cjelovitu i samostalnu BiH u kojoj su Hrvati ravnopravni konstitutivni narod.

Štitimo interese Hrvata u BiH, ali ne na način da stvaramo neprijatelje, nego da poboljšavamo njihov položaj

Dodao je da njegova vlada želi unaprijediti bilateralne odnose i gospodarsku suradnju s BiH, zbog čega se i priprema zajednička sjednica Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine:

- Želimo europsku i funkcionalnu BiH koja će ići dalje od kandidatskog statusa za članstvo u EU-u. Još jednom odlučno poručujem da u ovoj migrantskoj krizi nećemo graditi žicu između Hrvatske i BiH. I to ne samo prema područjima u kojima žive Hrvati, nego i onima gdje žive Bošnjaci.

Zašto su SDP-ovci u Europskom parlamentu bili protiv toga da Hrvatska dobije europski novac za zaštitu granica? A pritom još i besramno lažu!

Jedinstvo stranaka HNS-a BiH

Na kraju, naglasio je da se i u ovoj (privremenoj) političkoj krizi jedinstvo stranaka HNS-a BiH potvrdilo kao ključno.

Ilustracije: Većernji list & Večernji list BiH

A A A