Vijesti
2. 5. 2023.

Kao i do sada, Hrvatska će biti najangažiraniji odvjetnik Bosne i Hercegovine na putu u Europsku uniju

PVRH Andrej Plenković na otvorenju Mostarskog sajma: Naša je potpora iskrena, dobronamjerna, prijateljska. Želimo da se to partnerstvo odrazi i na jačanje gospodarskih odnosa. Na zajedničkoj sjednici Vlade RH i Vijeća ministara BiH 20. lipnja u Zagrebu dat ćemo impuls daljnjem unaprjeđenju suradnje. Uz potporu EU-a i SAD-a želimo investirati u južnu interkonekciju kako bi se BiH osigurao plin iz LNG terminala na Krku. Želimo pomoći susjednoj BiH i u energetskom pogledu. Kako sam jednom već rekao, Hrvatska nema figu u džepu, naša je politika jednostavna - teritorijalno cjelovita, funkcionalna i samostalna BiH u kojoj su Hrvati ravnopravni konstitutivni narod! Protiv smo bilo kakvih separatističkih, ali i unitarističkih težnji.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a sudjelovao je na otvaranju 24. Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2023, koji je po broju izlagača i posjetitelja najuspješnija sajamska izložba u BiH.

Politička stabilnost - preduvjet napretka

U obraćanju tom prigodom, premijer Andrej Plenković naglasio je da se ovogodišnji sajam održava u bitno promijenjenim okolnostima s obzirom da je BiH u prosincu prošle godine dobila status kandidata za članstvo u EU-u, što je veliki korak naprijed i velika nova vrijednost za zemlju:

- Uz hrabre odluke visokoga predstavnika međunarodne zajednice, to slijedom rezultata općih izbora stvara okvir za gospodarski razvoj i europsku integraciju BiH. A za napredak svake zemlje ključna je politička stabilnost, što govorim s punim uvjerenjem kao premijer zemlje koja je upravo zahvaljujući toj stabilnosti realizirala strateške ciljeve, od Schengena i europodručja do snažnoga rasta BDP-a i zaštitnih paketa za građane i gospodarstvo u uzastopnim globalnim krizama.

Pozitivni signal s formiranjem Vlade Federacije BiH

Ujedno je važno da demokratske institucije budu funkcionalne i reflektiraju volju birača u zemlji - dodao je:

- To znači da na svim razinama vlasti vlade budu operativne, da se donosi proračun, da se usvajaju zakoni i provode reforme. Upravo ovaj recentni, krupni iskorak s formiranjem Vlade Federacije daje jasan signal i gospodarstvu i građanima da je pred BiH razdoblje bržeg razvoja. U tom svjetlu vidim i mogućnost intenziviranja suradnje između Hrvatske i BiH.

Pozdravljamo formiranje Vlade Federacije BiH. Potrebno je žurno nastaviti razgovore o izbornoj reformi kako bi Hrvati postigli punu ravnopravnost!

Obnova izravne aviolinije Zagreb-Mostar

Naveo je da je trgovinska razmjena BiH i Hrvatske u 2022. dosegnula 4 milijarde eura, što znači da je u odnosu na prijašnje godine povećana za 50%, dok dosadašnje brojke u 2023. govore da je već sada za 10% veća nego lani.

- Želimo da se taj odnos razvija u partnerstvu, da i hrvatske tvrtke nastave kvalitetno poslovati na tržištu BiH, ali isto tako i da tvrtke iz BiH što bolje posluju u nas. Hrvatska je do sada u BiH investirala 1.3 milijarde eura.

Istaknuo je da je iznimno zadovoljan zbog toga što će se sutra obnoviti izravna aviolinija Croatia Airlinesa između Zagreba i Mostara, i to tri puta tjedno, što će također pridonijeti boljoj gospodarskoj suradnji.

Strateška vrijednost LNG terminala

Hrvatska je odlučna - nastavio je - pomoći BiH i u energetskom pogledu:

- Želimo investirati u južnu interkonekciju koja bi od Dugopolja preko Zagvozda prema Hercegovini povezala BiH i osigurala joj plin iz Hrvatske. Zahvaljujući izgradnji LNG terminala na Krku, , čije će kapacitete povećati na 6,1 milijardu kubika plina, Hrvatska je u mogućnosti ponuditi BiH dodatnu stratešku vrijednost.

Napravit ćemo plinovod kako bi LNG terminal mogao opskrbljivati i BiH. Položaj Hrvata u njoj vanjskopolitički je prioritet Vlade RH

Zajednička sjednica Vlade RH i Vijeća ministara BiH

Izrazio je zadovoljstvo i zato što će se 20. lipnja u Zagrebu održati zajednička sjednica Vlade RH i Vijeća ministara BiH, na kojoj će se „dati politički impuls daljnjem unaprjeđenju suradnje“.

Američki partneri prepoznaju Hrvatsku kao uzora i mentora na euroatlantskom putu BiH

Kroz dugogodišnju politiku potpore BiH - zaključio je Andrej Plenković - naša je Vlada davala financijsku podršku i Hrvatima u njoj, a kao primjer je naveo odluku s prošlotjedne Vladine sjednice o dodjeli 10 milijuna eura za Sveučilišnu bolnicu u Mostaru:

- Naša je potpora iskrena, prijateljska, dobronamjerna. Bit ćemo, kao i do sada, najangažiraniji odvjetnik BiH na putu u Europsku uniju, a želimo da to partnerstvo odrazi i na jačanje gospodarskih odnosa.

HRVATSKA NEMA FIGU U DŽEPU

U izjavi za medije nakon svečanosti otvorenja predsjednik Vlade i HDZ-a istaknuo je da je Hrvatska protiv bilo kakvih separatističkih, ali i unitarističkih težnji u BiH:

- Kako sam jednom već rekao, Hrvatska nema figu u džepu, naša je politika jednostavna - teritorijalno cjelovita, funkcionalna i samostalna BiH u kojoj su Hrvati ravnopravni konstitutivni narod!

A A A