Vijesti
4. 5. 2023.

Šušak je uz predsjednika Tuđmana i kardinala Kuharića jedan od tri velikana u stvaranju hrvatske države!

(VIDEO & PHOTO) ČOVJEK OD RIJEČI (2). Odan svom narodu i Tuđmanu, pouzdan, odlučan i cijenjen među hrvatskim braniteljima, Šušak je bio simbol nacionalne pomirbe, zajedništva Hrvata iz RH, BiH i iseljeništva. Njegovo kratko izvješće na kraju Oluje 'Gospodine predsjedniče, zadatak je izvršen!' preraslo je u sinonim za sve pobjedničke operacije naših snaga u Domovinskom ratu. Njegova je veličina i u tome što se svjesno odrekao svega što je moglo ugroziti ključni cilj - stvaranje Hrvatske. Time je postao i simbol novog, istinskog državotvorstva. Osim govora generala Tome Medveda i Miljenka Filipovića, Marija Kapulice, Zdenka Ćosića i Katarine Šušak Filipović, u članku možete pogledati i dokumentarni film „Gojko Šušak - Čovjek od riječi“.

Veličanstveni skup u čast i spomen na ratnog ministra obrane u dupkom punoj Velikoj dvorani KD Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Na mjestu na kojem se održao Prvi opći sabor HDZ-a - na koji je Gojko Šušako i došao iz hrvatskoga političkog iseljeništva na poziv dr. Franje Tuđmana.

S čvrstim osloncem u Tuđmanovoj i Šuškovoj baštini te narodnjačkim i domoljubnim vrijednostima, istodobno smo okrenuti budućnosti i suvremenim izazovima!

Na skupu su, osim PHDZ/PVRH Andreja Plenkovića, govorili zamjenik predsjednika HDZ-a, potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja general Tomo Medved, ratni zapovjednik Bojne Zrinski i 1. hrvatskog gardijskog zdruga te predsjednik Zajednice branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“ general Miljenko Filipović, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ Mario Kapulica, dopredsjednik HDZ-a BiH i Šuškov suradnik Zdenko Ćosić te kći tog velikana hrvatske suvremene povijesti Katarina Šušak Filipović.

3. svibnja komemorativni skup u „Lisinskom“ u povodu 25. godišnjice smrti ratnog ministra obrane i potpredsjednika HDZ-a Gojka Šuška

Donosimo ključne poruke iz njihovih obraćanja:

MEDVED: Istinski domoljub - pouzdan, odlučan i odan Domovini!

Nepokolebljivost hrvatskog nacionalnog bića ogleda se u liku Gojka Šuška, čovjeka koji se služeći svom narodu u najtežem, presudnom povijesnom trenutku svrstao među hrvatske velikane. Znao je da nema jake države bez snažne vojske, ni slobode bez žrtve.

Uz predsjednika Tuđmana, bio je najsnažnija poveznica domovinske i iseljene Hrvatske. Istinski domoljub, odan Domovini, pouzdan i odlučan te posebno cijenjen među hrvatskim braniteljima.

Šuškova vizija u potpunosti ostvarena

Jedan je od najzaslužnijih za stvaranje strateškog partnerstva sa SAD-om, što je rezultiralo uspješnim vojnim operacijama i oslobađanjem okupiranih područja Republike Hrvatske.

U operaciji Oluja 5. kolovoza 1995. slomljena je jugokomunistička agresija na Hrvatsku i ostvarena konačna pobjeda u Domovinskom ratu. Šušak je čvrsto vjerovao da će Hrvatska biti članica EU-a i NATO-a, a današnjim pozicioniranjem Hrvatske u međunarodnim integracijama ta je vizija u potpunosti ostvarena.

Sigurna & snažna država

Hrvatska je danas sigurna i snažna država, ostvarili smo strateške ciljeve i stvorili pretpostavke za daljnji razvoj i prosperitet zemlje.

Naša Vlada i u krizama bez presedana pokazuje odgovornost i odvažnost, a HDZ je na čelu s Andrejem Plenkovićem pozicioniran upravo ondje gdje ga je usidrio naš utemeljitelj i prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman.

FILIPOVIĆ: „Gospodine predsjedniče, zadatak je izvršen!“

Gojko Šušak uvijek je držao dano obećanje, a Hrvatska vojska uvijek je ispunjavala sve postavljene ciljeve. „Gospodine predsjedniče, zadatak je izvršen!“ - to njegovo kratko izvješće na kraju Oluje preraslo je u sinonim za sve pobjedničke operacije hrvatskih snaga u Domovinskom ratu.

Ponosan sam jer sam bio dionik tih dana pobjede i slave, ponosan sam jer sam bio Tuđmanov i Šuškov časnik, ponosan sam i zato što naša Zajednica branitelja nosi ime po Gojku Šušku - istinskom velikanu! U srcima hrvatskih ljudi ostaje trajno sjećanje na njegovu hrabrost, odanost i domoljublje!

Oslonac hrvatskim braniteljima

Kada je odlazio na prve crte obrane i obilazio hrvatske branitelje, Gojko bi često upitao: Što vam treba? Odgovor je uvijek bio isti: Ministre, treba nam oružja! I što bi on učinio? Uzeo bi oružje od nas iz svoje pratnje i dao ga vojnicima. Takav je bio Šušak!

Mi, hrvatski branitelji, u njemu smo prepoznali osobu na koju smo se uvijek mogli osloniti. To nam je davalo snagu da izdržimo i u najtežim okolnostima.

Velikan u stvaranju hrvatske države

Šušak je uz predsjednika Tuđmana i kardinala Kuharića - što naglašavam bez i najmanje zadrške - jedan od tri nacionalna velikana u stvaranju hrvatske države! Podjednako tako, bez i najmanje zadrške, ističem da je - nakon Tuđmana i Šuška - upravo ova, naša Vlada napravila najviše za hrvatske branitelje, vojsku i policiju!

KAPULICA: Prvi do Tuđmana i uvijek do Tuđmana!

Šušak i Tuđman, najuspješniji dvojac u povijesti, istinski simboli pomirbe iseljene i domovinske Hrvatske! I ako vas pitaju dovodimo li ovim velebnim skupom Šuška u istu ravan s Tuđmanom, odgovor je - NE! Ne dovodimo, ali ga stavljamo na pravo mjesto, a ono je bilo i bit će - prvi do Tuđmana i uvijek uz Tuđmana!

Zahvaljujući njima dvojici, presudnu prvu polovicu 90-ih Hrvati nisu proveli u trvenjima, nisu između sebe rješavali stare i isporučivali jedni drugima nove račune. U vremenu kada je povijesno klatno, poslije desetljeća komunizma, moglo otići u suprotnu stranu, u drugu krajnost, njih dvojica to nisu dopustila jer su znala da bi to dovelo do novih podjela i novih poraza. A te su poraze priželjkivali mnogi, ne samo četničke horde.

Simbol istinskog državotvorstva

Stoga je Šuškova veličina i u tome što se svjesno odrekao svega što je moglo ugroziti ključni cilj - stvaranje Hrvatske. Time je prerastao u simbol i novog, istinskog državotvorstva, koje do tada nije bilo na visini zadaće, jer da je bilo - imali bismo i prije svoju državnost i suverenost.

Pravo državotvorstvo uvijek vodi računa o krajnjim interesima svog naroda!

ĆOSIĆ: Život protkan ljubavlju prema svojoj Domovini i svom narodu!

Šuškov život bio je protkan ljubavlju prema Domovini i hrvatskom narodu. U svom posljednjem javnom obraćanju, upravo u ovoj dvorani, Šušak je govorio o nužnosti obrane prava Hrvata u BiH, rekavši da bez toga nema ni mira, ni napretka ni međusobnog povjerenja. Danas više ne postoji nitko tko to dovodi u pitanje.

Taj veliki hrvatski čovjek, kako ga je nazvao predsjednik Tuđman, učinio je više nego što mu možemo uzvratiti. Zato neka mu je vječna slava i neka njegova duša počiva u miru.

FILIPOVIĆ ŠUŠAK: Moj je otac sve to imao!

Za preuzimanje funkcije ministra obrane na samim počecima rata, u tada nezavidnom položaju Republike Hrvatske, bila je potrebna velika odlučnost, nepokolebljivost i vjera u ostvarenje glavnog cilja - slobode. A moj je otac sve to imao! Vjerovao je da tim angažmanom Domovini i svojoj obitelji osigurava bolju budućnost. To je i učinio!

„GOJKO ŠUŠAK - ČOVJEK OD RIJEČI“

Na komemorativnom skupu u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog premijerno je prikazan dokumentarni film „Gojko Šušak - Čovjek od riječi“.

Produkcija: HDZ. Narator: Joško Ševo. Montaža: Real grupa. Video: arhiva HRT-a.

A A A