Vijesti
8. 5. 2023.

Nikica Valentić ostat će zapamćen kao jedan od velikana suvremene hrvatske političke povijesti

Komemoracija u čast hrvatskom premijeru tijekom sudbonosnih dana Domovinskog rata. PVRH Andrej Plenković: Poštovana obitelji, u ime Vlade i u osobno ime želim još jednom istaknuti koliko smo svi zajedno cijenili g. Valentića. Obilježio je sve ključne etape stvaranja naše države i borbe za slobodu hrvatskog naroda. Bljesak i Oluja, Stabilizacijski program i zauzdavanje inflacije, početak radova na spajanju hrvatskog juga sa sjeverom, ponovno otvaranje autoceste Zagreb-Lipovac, međunarodno pozicioniranje RH, prvi koraci prema EU-u... Zahvalni smo mu na golemom doprinosu!

Njegov životni put i javni angažman svojevrsna je refleksija tih za hrvatski narod presudnih godina na prijelazu iz 20. u 21. stoljeće - također je kazao predsjednik Vlade RH i HDZ-a na komemoraciji u povodu smrti Nikice Valentića, 5. premijera u demokratskoj Hrvatskoj:

- Početkom '90-ih postao je predsjednik Uprave Ine, strateške kompanije za koju ključni akteri tog doba znaju reći da je iznijela Domovinski rat u smislu ekonomske snage i energetske opskrbe. Potom je 1993. - sa samo 42 godine, kao najmlađi premijer - preuzeo Vladu koja se suočavala s golemima izazovima: veliki dio teritorija bio je okupiran, gospodarstvo je zapalo u hiperinflaciju, unatoč embargu na uvoz oružja trebalo je jačati Hrvatsku vojsku radi oslobađanja zemlje, a istodobno se vodio proces izgradnje države.

Napravio nevjerojatno puno u manje od 1.000 dana

U mandatu premijera Valentića napravljeno je nevjerojatno puno u manje od 1.000 dana - nastavio je je Andrej Plenković u svom obraćanju u Preporodnoj dvorani Narodnog doma u Zagrebu:

- Bljesak i Oluja, Stabilizacijski program i zauzdavanje inflacije, početak radova na spajanju hrvatskog juga sa sjeverom, ponovno otvaranje ceste Zagreb-Lipovac, međunarodno pozicioniranje RH, prvi koraci prema Europskoj uniji...

Sućut predsjednika Andreja Plenkovića u povodu smrti Nikice Valentića, hrvatskog premijera tijekom sudbonosnih dana Domovinskog rata

Strukturne reforme & jačanje demokracije

Čitajući zapisnik s Vladine sjednice 6. studenog 1995. godine, zadnje kojom je predsjedao, dojmile su me se dvije poruke koje je g. Valentić uputio kolegama - dodao je Plenković:

- Zahvalivši se predsjedniku dr. Franji Tuđmanu na povjerenju, kazao je da pred svima ostaju dvije temeljne zadaće. Jedna je prionuti strukturnim reformama, a druga jačati demokratske standarde. Izgradnja demokratske Hrvatske bila je i razlog zbog kojeg se g. Valentić toliko snažno angažirao te dao svoj veliki doprinos našoj slobodi i napretku.

Neizbrisivi trag koji je ostavio za sobom trebamo gledati kao dio kontinuiteta i odgovornosti koju svi dijelimo, a to je da gradimo i uređujemo našu zemlju na što bolji način - podcrtao je hrvatski premijer.

Hvala mu i neka mu je laka hrvatska zemlja

Prisjetio se i svog razgovora s Valentićem nekoliko mjeseci prije nego što je postao predsjednik HDZ-a, a potom i predsjednik Vlade:

- Njegovi su savjeti bili izrazito korisni, britki i jasni, učvrstili su moju motivaciju, moju želju za doprinosom. Želim još jednom zahvaliti čovjeku kojeg smo poštovali i cijenili.

Posljednji ispraćaj Nikice Valentića

„Pamtit ćemo ga kao uspješnog premijera, kao velikana suvremene hrvatske političke povijesti. Hvala mu i neka mu je laka hrvatska zemlja" - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković.

Pjesmom "Croatio, iz duše te ljubim" od g. Valentića oprostili su se njegova obitelj, kolege, prijatelji i politički suvremenici.

A A A