Vijesti
9. 5. 2023.

Koristimo članstvo u Europskoj uniji za brži razvoj svih krajeva Lijepe Naše! Naš međunarodni položaj nikada nije bio čvršći, utjecaj veći, a reputacija - bolja!

Dan Europe. PVRH Plenković: Zajedničke demokratske vrijednosti i ustrajni napori u cilju blagostanja i sigurnosti - to su temelji EU-a! U 2023. obilježavamo i desetljeće članstva u EU-u, otkad sjedimo za istim stolom s najnaprednijim i najrazvijenijim državama ne samo Starog kontinenta. U tom smo razdoblju uz pomoć golemih EU sredstava razvijali svaki dio zemlje i ostvarili strateške ciljeve dublje integracije - euro i Schengen - što će privući nove ulagače i strane turiste. Ali, ruska agresija ugrožava ostavštinu EU projekta, građenog 73 godine. Stoga je važno da sve europske države potpuno osvijeste opasnost s kojom smo suočeni. Vlada RH od početka jasno podupire Ukrajinu, a pronašli smo rješenje i za cijene energenata te građanima ublažili posljedice globalne krize - u čemu nam je uvelike pomoglo upravo članstvo u EU-u.

Dana 9. svibnja 1950. tadašnji francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman predstavio je plan osnutka Europske zajednice za ugljen i čelik. Njegov prijedlog, poznat kao „Schumanova deklaracija“, smatra se početkom stvaranja Europske unije, stoga je Vijeće EU-a 1985. donijelo odluku kojom se taj datum svake godine obilježava kao Dan Europe - dan europskog mira i jedinstva.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković prigodno se obratio na obilježavanju Dana Europe na Europskom trgu u Zagrebu.

Donosimo ključne poruke iz njegovog govora:

EU - mirovni projekt

Tzv. Schumanova deklaracija postavila je temelj ne samo za Europsku zajednicu za ugljen i čelik, nego i za najveći mirovni projekt na našem kontinentu. Ali, zbog brutalne ruske agresije na Ukrajinu, koja ugrožava ostavštinu europskog projekta, građenog protekle 73 godine, danas se suočavamo s ključnim pitanjem sigurnosti i stabilnosti.

Stoga je važno da Europa i Europska unija i sve njene članice u potpunosti osvijeste opasnost s kojom smo danas suočeni. Ona zahtijeva političko vodstvo i odlučnost, ali i otpornost i još snažnije investicije, kako bismo odgovorili na taj izazov.

Hrvatska pokazala snagu & odgovornost

Krize s kojima smo suočeni u protekle tri godine, od najveće pandemije u zadnjih sto godina pa do posljedica ruske agresije, zahtijevale su odgovore i na europskoj razini i na nacionalnoj razini.

Tu su Europska unija i Hrvatska kao dio nje, ali i Vlada RH kao institucija koja je najodgovornija prema građanima, pokazale izuzetnu snagu i odgovornost. Vlada i parlamentarna većina bile su puno jasnije u osudi ruske agresije i u solidarnosti s Ukrajinom nego neki drugi politički akteri.

Jedinstveni europski odgovor na rusku agresiju & nastavak snažne potpore Ukrajini na njenom putu povratka teritorijalnog integriteta!

Pronašli smo rješenje i za cijene energenata te građanima ublažili posljedice globalne krize - u čemu nam je uvelike pomoglo upravo članstvo u EU-u.

Nikada vidljivije, nikada konkretnije nego u protekle tri godine nismo pokazali koliko Europa zajedno, ali i svaka država samostalno, stoji uz svoje građane i uz svoje gospodarstvo.

Hrvatska ima najveći broj radnih mjesta još od 1994. godine, čak 220.000 više nego na kraju SDP-ova mandata u Banskim dvorima!

Hrvatskih 10 godina članstva

U 2023. obilježavamo i desetljeće članstva u EU-u, otkad sjedimo za istim stolom s najnaprednijim i najrazvijenijim državama ne samo Starog kontinenta.

Za Hrvatsku, kao najmlađu članicu Europske unije, posebno je važno da je u svojih prvih deset godina članstva realizirala dva strateška cilja dublje EU integracije - kao jedina zemlja u povijesti koja je istog dana pristupila u Schengenski prostor i europodručje.

To svima koji Hrvatsku žele posjetiti ili u nju investirati omogućava povoljnije uvjete, a konkretne učinke te dvije integracije osjećat ćemo pozitivno godinama. Podsjećam da je Hrvatska prije sedam godina bila na 59% razvoja Europske unije, a danas je na - 73%.

Na raspolaganju su nam i dvije goleme financijske poluge u ovom desetljeću - 15 milijardi eura iz Višegodišnjeg financijskog okvira te 10 milijardi eura iz Instrumenta „EU iduće generacije“. Dodatnih milijardu eura već smo u većini iskoristili za obnovu nakon potresa.

Koncept modernog suverenizma

Takav osnaženi međunarodni položaj Hrvatske najbolje opisuje koncept modernog suverenizma.

Najvidljiviji projekt realiziran u prvih deset godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji povezivanje je državnog teritorija Pelješkim mostom, koji je sufinanciran s čak 357 milijuna eura bespovratnih sredstava iz europskog proračuna, a hrvatskim građanima pokazuje kolika je dodana vrijednost biti dio europske obitelji.

S čvrstim osloncem u Tuđmanovoj i Šuškovoj baštini te narodnjačkim i domoljubnim vrijednostima, istodobno smo okrenuti budućnosti i suvremenim izazovima!

Svoje iskustvo prenosimo drugima

Prvih deset godina članstva bilo je i 10 godina osnaživanja hrvatske demokracije, institucija, gospodarstva, socijalne situacije i ukupnog razvoja.

Nastavit ćemo raditi u partnerstvu i prijateljstvu s državama i narodima koji su u EU-u duže nego mi, a svoje ćemo iskustvo prenijeti susjedima na jugoistoku Europe, ali i prijateljima u Ukrajini, Gruziji i Moldovi - koji imaju jednaku europsku ambiciju.

Čestitam svima još jednom Dan Europe!

A A A