Vijesti
26. 4. 2023.

Jedinstveni europski odgovor na rusku agresiju & nastavak snažne potpore Ukrajini na njenom putu povratka teritorijalnog integriteta!

Gordan Jandroković u Pragu na Konferenciji šefova parlamenata država EU-a: „Pozivam vas da nam se u listopadu pridružite u Zagrebu na donatorskoj konferenciji o razminiranju Ukrajine kako bismo i na taj način iskazali konkretnu i prijeko potrebnu podršku toj prijateljskoj zemlji. To je ujedno potpora i našim zajedničkim vrijednostima - poštivanju ljudskih prava i sloboda, demokraciji i vladavini prava“. Predsjednik Hrvatskog sabora izrazio je potporu što skorijem ulasku Švedske u NATO i najavio da će RH proširenjem kapaciteta LNG terminala na Krku znatno pridonijeti energetskoj sigurnosti Europe.

U obraćanju na panelu na parlamentarnom samitu u Pragu (na temu odgovora država članica EU-a na rusku agresiju u širem geopolitičkom kontekstu), predsjednik Hrvatskog sabora istaknuo je važnost jedinstva Europske unije u trenutku kada su ugrožene vrijednosti na kojima ona počiva:

- Snažna i višeslojna podrška Ukrajini, kao jedinstveni europski odgovor na rusku agresiju, nipošto ne smije gubiti na zamahu. Ova konferencija potvrđuje široku međuparlamentarnu potporu i solidarnost s Ukrajinom, izraženu i na Prvom parlamentarnom summitu Međunarodne krimske platforme u Zagrebu u listopadu prošle godine.

Hrvatska i SAD njeguju prijateljske, partnerske i savezničke odnose & dijele iste vrijednosti slobode, demokracije i zaštite ljudskih prava!

Osnaživanje NATO-a

Gordan Jandroković je kazao da je uslijed ruske agresije bilo potrebno prilagoditi pristup mnogim nacionalnim i europskim politikama - od energetike i sigurnosti do pitanja proširenja EU-a. Kao izravnu posljedicu agresije izdvojio je i ulazak Finske u NATO - što Sjevernoatlantski savez može učiniti samo jačim.

Također, izrazio je potporu što skorijem švedskom pridruživanju.

125 zastupnika ZA proširenje NATO-a - Uz Milanovića ostali jedino Beljak i Radnička fronta!

Osvrnuvši se na slanje snažnog političkog signala dodjelom kandidacijskih statusa za članstvo u EU-u Bosni i Hercegovini, Ukrajini i Moldovi, ponovio je spremnost Hrvatske na prijenos znanja i iskustava stečenih u vlastitom pristupnom procesu Uniji.

Bosna i Hercegovina dobila kandidacijski status za članstvo u Europskoj uniji!

Doprinos LNG terminala energetskoj sigurnosti

Dodao je da je ruska agresija značajno utjecala i na brzinu energetske diversifikacije Europe:

- U tom kontekstu Hrvatska će planiranim proširenjem kapaciteta LNG terminala na Krku znatno pridonijeti energetskoj sigurnosti i otpornosti u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi.

Udvostručujemo kapaciteta LNG terminala. Hrvatska prerasta u europsko energetsko čvorište!

Pomoć u razminiranju Ukrajine

PHS Jandroković osvrnuo se i na buduće korake u rekonstrukciji i obnovi Ukrajine, istaknuvši pritom važnost procesa razminiranja:

- Imajući u vidu vlastitu ekspertizu, Hrvatska s Ukrajinom organizira donatorsku konferenciju o razminiranju u Zagrebu u listopadu ove godine. Pozivam sve države sudionice ovog kongresa na sudjelovanje na toj donatorskoj konferenciji kako bi prijateljskoj Ukrajini i na taj način iskazali vrlo konkretnu i prijeko potrebnu potporu.

Obljetnica oslobođenja Buče: Zločini moraju biti kažnjeni! Jer bez pravde nema trajnog mira

TRILATERALNI SASTANAK: Jandroković, Štefančuk & Pekarova Adamova

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković sudjelovao je u Pragu i na trilateralnom sastanku - s predsjednicom Zastupničkog doma Parlamenta Češke Republike Markétom Pekarovom Adamovom i predsjednikom Vrhovne Rade Ukrajine Ruslanom Stefančukom.

Ukrajincima i Hrvatima jednako bolno zvone zvona Vukovara i Mariupolja, Buče i Škabrnje!

Nakon što je u organizaciji Hrvatskog sabora i Vrhovne Rade u Zagrebu održan Prvi parlamentarni summit Međunarodne krimske platforme, tijekom ovog trilateralnog sastanka u Zastupničkom domu češkog parlamenta upriličena je primopredaja domaćinstva sljedećeg parlamentarnog summita Češkoj.

Najveći međunarodni skup u povijesti Hrvatskog sabora

Jandroković je podsjetio da je Hrvatski sabor rado prihvatio suorganizaciju prvog summita, kao dodatni iskaz snažne političke potpore i prijateljstva Ukrajini. Poručio je da su Češkoj na raspolaganju sva sadržajna i logistička hrvatska iskustva stečena u njegovoj organizaciji:

- Summit, koji je organiziran u iznimno kratkom roku, okupio je više od 40 parlamentarnih izaslanstava, uz brojna video izlaganja, postavši tako najveći međunarodni skup na razini predsjednika parlamenata u povijesti Hrvatskog sabora.

Plenković: Biti na strani Ukrajine moralan je i civilizacijski ispravan čin! Zelenski: Pozivam Vas u posjet Krimu čim ga oslobodimo!

Aktivnosti Krimske platforme

Ukazao je i na važnost daljnje afirmacije parlamentarne dimenzije Krimske platforme:

- Aktivnim međuparlamentarnim angažmanom u okviru Platforme osnažuju se upozorenja o neprihvatljivosti agresije i naglašava potreba nastavka snažne političke, financijske, humanitarne, tehničke, vojne i ostale pomoći Ukrajini na njenom putu povratka teritorijalnog integriteta u međunarodno priznatim granicama.

Za CNN: Na pravoj smo strani - povijest će to upamtiti!

BILATERALNI SASTANCI: Hussar, Grosu & Lotrič

Na marginama praške konferencije PHS Jandroković održao je bilateralne sastanke:

  • S predsjednikom Parlamenta Republike Estonije Laurijem Hussarom

Bilateralni sastanak predsjednika Sabora Jandrokovića s predsjednikom Parlamenta Estonije Hussarom

  • S predsjednikom Parlamenta Republike Moldove Igorom Grosuom

Bilateralni sastanak predsjednika Sabora Jandrokovića s predsjednikom Parlamenta Moldavije Grosuom

  • S predsjednikom Državnog sveta Republike Slovenije Markom Lotričem

Predsjednik Sabora Jandroković održao bilateralni sastanak s predsjednikom Državnog sveta Republike Slovenije Markom Lotričem

A A A