Vijesti
7. 5. 2023.

Plenković će posjetiti Suboticu u 2. polovici lipnja kako bi otvorio Hrvatsku kuću & nastavio dijalog o otvorenim pitanjima između dviju država

Tomislav Žigmanov: Vlada RH u potpunosti je financirala izgradnju i opremanje toga reprezentativnog objekta s više od tisuću četvornih metara, a u kojem će biti sjedište tri najvažnije institucije hrvatske zajednice u Srbiji. Dolazak premijera Plenkovića bit će iskorišten i za novi susret s predstavnicima srbijanske vlasti u cilju normalizacije odnosa i poboljšanja prava naše nacionalne manjine. Učinjen je pomak poslije više od tri godine apsolutnog zastoja službenih kontakata na visokoj razini, a politički dijalog Zagreba i Beograda jedini je način da se kad-tad riješe otvorena pitanja.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini te ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov najavio je u intervjuu za Večernji list skorašnji dolazak hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u Suboticu.

Donosimo ključne poruke:

Očuvanje nacionalnog identiteta

Premijer Plenković posjetit će Suboticu u drugoj polovici lipnja na poziv predsjednice Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji (HNV) Jasne Vojnić kako bi otvorio Hrvatsku kuću. Riječ je o reprezentativnom objektu s više od tisuću četvornih metara prostora u kojem će biti sjedište tri najvažnije institucije hrvatske zajednice - samog HNV-a, Novinsko-izdavačke ustanove “Hrvatska riječ” i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Nastavljamo zajedno raditi na boljem položaju Hrvata u Srbiji & projektima ZA očuvanje njihovoga nacionalnog identiteta!

Vlada RH u potpunosti je financirala izgradnju i opremanje Hrvatske kuće te je sasvim očekivano da na otvorenju sudjeluje i najzaslužnija osoba - njen predsjednik Andrej Plenković. Naravno, dolazak će biti iskorišten za nastavak dijaloga o otvorenim pitanjima između dviju država i daljnjoj zaštiti nacionalnih manjina. Predviđen je novi sastanak sa srbijanskom premijerkom Anom Brnabić nakon njezinoga nedavnog posjeta Zagrebu.

PORUKA OHRABRENJA: Rodna kuća bana Josipa Jelačića predana na uporabu hrvatskoj zajednici

Ohrabreni uspostavljenim dijalogom

Predstavnici hrvatske nacionalne manjine u Srbiji ohrabreni su uspostavljenim dijalogom, probudio nam je nadu. Bez neke euforije, rekao bih da su odnosi dviju država bolji nego prije nekoliko mjeseci. Istina, ne na način i u sadržajima u kojima bismo željeli, ali su bolji. Ponovit ću - poslije više od tri godine apsolutnog zastoja kada je riječ o službenim kontaktima na visokoj razini učinjen je pomak u normalizaciji odnosa.

Dijalogom rješavati otvorena pitanja, štititi nacionalne manjine & unaprjeđivati gospodarsku, prometnu i energetsku suradnju

Naravno, svjesni smo da su rezultati svih dosadašnjih susreta još uvijek slabašni kada je u pitanju rješavanje otvorenih pitanja, no to nas u ovom trenutku ne bi smjelo previše onespokojavati jer je sada ključni cilj stvaranje institucionalnog okvira za redovitu komunikaciju te osiguranje drugih pretpostavki za nastavak suradnje. Politički dijalog Zagreba i Beograda jedini je način da se kad-tad riješe otvorena pitanja.

Prvi predstavnik Hrvata u srbijanskoj vladi

Sami čin mog izbora za ministra - mene kao prvoga političkog predstavnika hrvatske zajednice u nekoj srbijanskoj vladi - dosta je promijenio dominantnu percepciju ovdašnjih Hrvata. Počela se mijenjati ka pozitivnom, što za izravnu posljedicu ima to da su Hrvati postali relaksiraniji.

Žigmanov će kao ministar osnažiti položaj Hrvata u Srbiji

Jačanje institucionalnog okvira hrvatske zajednice

S druge strane, u prilici sam kao ministar donositi odluke koje će za posljedicu imati i realno poboljšanje našega društvenog položaja. A problema je puno: Hrvati još nisu uključeni u procese odlučivanja na lokalnoj razini, nedovoljno smo zastupljeni u javnoj upravi, u mjestima u kojima živimo neadekvatna je komunalna infrastruktura... a potrebno je i dalje jačati institucionalni okvir hrvatske zajednice - od mreže kulturnih udruga i društvenih domova do povećanja broja škola s obrazovanjem na hrvatskom jeziku.

Siguran sam da ćemo u tim nastojanjima i dalje imati podršku i pomoć Republike Hrvatske.

Podupiremo sve projekte ZA bolji status Hrvata izvan domovine. U zadnjih 6 godina provedeno ih je više od 10.000 - u vrijednosti 460 milijuna kuna!

A A A