Vijesti
24. 10. 2022.

Žigmanov će kao ministar osnažiti položaj Hrvata u Srbiji

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u telefonskom je razgovoru u ime Vlade RH čestitao predsjedniku Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i zastupniku u Narodnoj skupštini Republike Srbije Tomislavu Žigmanovu - predloženom kandidatu za ministra za ljudska i manjinska prava u novoj srbijanskoj vladi. „Vlada RH i dosad je sustavno podržavala sve napore ključnih institucija hrvatske manjine u Srbiji te će i dalje aktivno djelovati u zaštiti njenih nacionalnih i kulturno-identitetskih interesa“.

Kako se navodi u priopćenju MVEP-a RH, Gordan Grlić Radman i Tomislav Žigmanov u razgovoru su istaknuli važnost daljnjeg rada na poboljšanju statusa hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, posebno njihove političke zastupljenosti na svim razinama vlasti.

Šef hrvatske diplomacije izrazio je uvjerenje da će Žigmanov, u svjetlu dosadašnjeg rada i predanosti u zastupanju i promicanju prava Hrvata u Vojvodini, kao ministar pridonijeti jačanju položaja naših sunarodnjaka u čitavoj Srbiji.

Zaštita nacionalnih interesa i identiteta Hrvata

Vlada RH i dosad je sustavno podržavala sve napore ključnih institucija hrvatske manjine u Srbiji te će i dalje aktivno djelovati u zaštiti njenih nacionalnih i kulturno-identitetskih interesa - zaključuje se u priopćenju sa Zrinjevca.

Pozivamo sve pripadnike hrvatske manjine da se na Popisu stanovništva u Srbiji slobodno izjasne i potvrde svoju pripadnost!

Čelnik vojvođanskih Hrvata najavio je da će se na ministarskoj dužnosti nastaviti zauzimati za društvenu pravednost, uključive politike, demokratski razvoj Srbije, prava nacionalnih manjina i dobrobit Hrvata u Srbiji.

Rješavanje otvorenih pitanja u odnosima dviju zemalja

Žigmanov je zastupnički mandat osvojio na travanjskim izborima. Njegova stranka DSHV bila je dio koalicije „Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani“.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov izabran za zastupnika u Narodnoj skupštini Srbije

Više puta je prije napominjao da od nove srbijanske vlade očekuje nultu točku tolerancije na govor mržnje prema nacionalnim manjinama te na spremnost za normalizaciju odnosa s Hrvatskom i rješavanje otvorenih pitanja u odnosima dviju zemalja.

Čestitke iz Hrvatskog nacionalnog vijeća

Prijedlog da Žigmanov bude imenovan za ministra pozdravila je predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji (HNV) Jasna Vojnić:

- Nadamo se da će to predstavljati znatan iskorak u unaprjeđenju položaja naše zajednice, u skladu s najavljenim jačanjem sveopćeg položaja nacionalnih manjina.

 „HRVATI (I DALJE) ZAJEDNO“

Dodajmo da su kandidati izborne liste „Hrvati (i dalje) zajedno“ - koju predvodi upravo Demokratski savez Hrvata u Vojvodini - prikupili dovoljan broj potpisa potpore za ponovno osvajanje većine u novom sazivu Hrvatskog nacionalnog vijeća.

- Institucionalni okvir hrvatske zajednice u Srbiji na taj će način bit će očuvan. U mjesec dana dobili smo podršku gotovo 5.000 pripadnika hrvatske manjine u Vojvodini, pa ćemo sigurno imati više od 60 elektora koliko je potrebno za održavanje skupštine na kojoj će se 13. studenog birati novi, 5. saziv HNV-a - izjavio je Tomislav Žigmanov.

Istaknuo je da je to znak povjerenja Hrvata u Srbiji u dosadašnji rad HNV-a, koji vodi Jasna Vojnić, i u DSHV - koji je njihovo političko predstavničko tijelo.

Hrvatska kuća u Subotici & rodna kuća bana Jelačića u Petrovaradinu

Zahvalio je hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću i MVEP-u Gordanu Grliću Radmanu na potpori te najavio da će HNV nastaviti ostvarivati djela koja su započeli prije 4 godine: sinkrono djelovanje s DSHV-om, daljnje razvijanje institucija hrvatske zajednice, dovršetak Hrvatske kuće u Subotici …

Prvi spomenik koji je u 3 desetljeća postavljen jednom Hrvatu u Republici Srbiji & izgradnja „Hrvatske kuće“ u Subotici!

… i stavljanje u punu funkciju rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu te snaženje obrazovanja na hrvatskom jeziku.

PORUKA OHRABRENJA: Rodna kuća bana Josipa Jelačića predana na uporabu hrvatskoj zajednici

A A A