Vijesti
17. 5. 2023.

25. godišnjica smrti Gojka Šuška

Videosnimke s komemorativnog skupa, održanog 3. svibnja 2023. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, dokumentarni film o velebnom djelu Gojka Šuška i pregled članaka o događaju.

VIDEO

ČLANCI

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u „Lisinskom“

S čvrstim osloncem u Tuđmanovoj i Šuškovoj baštini te narodnjačkim i domoljubnim vrijednostima, istodobno smo okrenuti budućnosti i suvremenim izazovima!

Ostali govornici u „Lisinskom“

Šušak je uz predsjednika Tuđmana i kardinala Kuharića jedan od tri velikana u stvaranju hrvatske države!

GOJKO ŠUŠAK (Široki Brijeg, 16. III. 1945. - Zagreb, 3. V. 1998.)

Rođen je u Širokom Brijegu kao šesto dijete Ante i Stane Šušak. Njegov otac i jedan od braće nestali su tijekom Drugog svjetskog rata. Pohađao je gimnaziju u Širokom Brijegu te na Pedagoškoj akademiji u Rijeci 1963. upisao matematiku i fiziku.

Emigrantski dani

U kolovozu 1968. godine, prije služenja vojnog roka u JNA, napušta Jugoslaviju i odlazi u Frohnleiten u Austriji. Nakon šest mjeseci u Austriji seli se u Kanadu, gdje su već prije otišla njegova dva brata. Nakon dolaska u Kanadu 1969. godine započinje studij biznisa i administracije na Algonquin Collegeu u Ottawi.

U emigraciji u Kanadi živio je od 1969. do 1990. godine, gdje se i oženio (1973.) te bio predsjednik Hrvatsko-kanadske kulturne federacije, Nogometnog kluba Jadran i Zaklade za hrvatske studije te direktor Hrvatske škole u Ottawi. Na inicijativu je navedene Zaklade 1985. na kanadskom Sveučilištu Waterloo prvi put u svijetu uspostavljena katedra za hrvatski jezik.

Krajem osamdesetih prošlog stoljeća dr. Franjo Tuđman prvi put je posjetio Kanadu, a njegov je domaćin bio upravo Gojko Šušak - koji mu je pomogao u prikupljanju novca za osnutak Hrvatske demokratske zajednice i potom kampanju za nadolazeće višestranačke izbore.

Povratak na poziv dr. Tuđmana

U Hrvatsku se Šušak vratio u siječnju 1990. na poziv dr. Tuđmana i sudjelovao na Prvom općem saboru HDZ-a, održanom 24. i 25. veljače iste godine u „Vatroslavu Lisinskom“ u Zagrebu. Bio je ministar iseljeništva (1990.-1991.), zamjenik ministra obrane te ministar obrane od rujna 1991. do smrti.

Na izborima 1992. i 1995. bio je biran za saborskog zastupnika na listi HDZ-a. Od 1993. bio je i dopredsjednik HDZ-a i najbliži suradnik prvog hrvatskog predsjednika dr. Tuđmana.

Kao ministar obrane tijekom Domovinskog rata dao je neizmjerni doprinos ustrojavanju i jačanju Zbora narodne garde i Hrvatske vojske, organizaciji obrane i svim vojno-redarstvenim operacijama za oslobođenje okupiranih područja, ali i učvršćivanju veza Hrvatske sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Šušak je bio jedan od ključnih pregovarača hrvatske strane u Daytonu, a radio je i na sporazumu o mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja.

Početkom 1996. dijagnosticiran mu je rak pluća, zbog čega se jedno vrijeme liječio u američkoj bolnici Walter Reed. Uslijed naglog pogoršanja bolesti preminuo je u Kliničkoj bolnici Dubrava 3. svibnja 1998. godine.

Počast nacionalnom velikanu

Pokopan je u Aleji hrvatskih branitelja na zagrebačkom groblju Mirogoju 7. svibnja, a na njegov je pogreb kao službeni predstavnik SAD-a došao ministar obrane William Perry - koji je u govoru naveo da je Šušak bio presudan za uspostavu slobodne Hrvatske te stabilnosti i mira na ovim prostorima.

Šušak je posmrtno promaknut u najviši čin Hrvatske vojske - u čin stožernog generala.

Odlikovan je mnogim odličjima, među kojima su i Red kneza Domagoja s ogrlicom, Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, Red Nikole Šubića Zrinskog, Velered kralja Dmitra Zvonimira, red Ante Starčevića, Red Hrvatskog trolista i Red Stjepana Radića.

PROGRAM OBILJEŽAVANJA 25. GODIŠNJICE SMRTI GOJKA ŠUŠKA (3. SVIBNJA 2023.)

09:00 Izaslanstvo HDZ-a: Polaganje vijenca i paljenje svijeća na grobu Gojka Šuška (Gradsko groblje Mirogoj, Zagreb);

16:00 Misa zadušnica u crkvi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, crkvi Hercegovačke franjevačke provincije (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

18:00 Komemorativni skup "Čovjek od riječi" u čast i spomen na ratnog ministra obrane Gojak Šuška u Velikoj dvorani KD Vatroslava Lisinskog s izravnim prijenosom na Hrvatskoj radioteleviziji (Trg Stjepana Radića 4, Zagreb)

A A A