Vijesti
12. 6. 2023.

Dan Sisačko-moslavačke županije: Obnova se zahuktala! Do kraja mandata dovršit ćemo autocestu do Siska! U Petrinji otvoren Veteranski centar!

(PHOTO) PVRH Andrej Plenković: „Nakon Šibenika i Sinja, ovo je 3. takav centar, a 4. ćemo otvoriti do kraja godine u Daruvaru! To je poruka zahvale hrvatskim braniteljima za slobodu u kojoj živimo i odraz skrbi za njihovo zdravlje i socijalnu uključenost. Vlada RH štiti dignitet Domovinskog rata i provodi konkretne projekte u cilju poboljšanja prava branitelja i njihovih obitelji“. Osim što je otvorio Veteranski centar, premijer je na 30. rođendan SMŽ-a obišao radove na obnovi u Glini, Petrinji i Sisku te sudjelovao na svečanoj sjednici Županijske skupštine. „Dinamika obnove dobila je novu dimenziju, a to potvrđuje i vijest da smo iskoristili sva sredstva iz Fonda solidarnosti EU-a. Iznos od 1.03 milijarde eura čak smo i debelo premašili. A do 30. lipnja postotak iskorištenosti još će se znatno povećati“.

„Zahvaljujući Vladinim reformama i mjerama udvostručen je proračun Sisačko-moslavačke županije! Na svakom su koraku vidljivi razvojno-socijalni projekti koji su realizirani ili se realiziraju, svjedočimo obnovljenim zdanjima, ulaganjima u zdravstvenu, obrazovnu i stambenu infrastrukturu“ - istaknuo je Andrej Plenković u obraćanju na svečanoj sjednici Županijske skupštine u Sisku:

- Čestitam vam još jednom 30. rođendan! Obnova se uistinu zahuktala, ubrzala se izgradnja privatnih kuća i višestambenih objekata, na čemu treba čestitati resornom ministru i potpredsjedniku Vlade RH Branku Bačiću!

U potpunosti iskorištena bespovratna europska sredstva i za zagrebački i za petrinjski potres!

Revitalizacija SMŽ-a

„Banovina i Sisak pretrpjeli su velika stradanja u ovih 30-ak godina suvremene Hrvatske, od velikosrpske agresije i ratnih razaranja, preko ekonomske tranzicije i negativnih demografskih kretanja, pa sve do potresa“ - dodao je predsjednik Vlade RH i HDZ-a:

- Stoga ćemo nastaviti snažno pomagati SMŽ te njenu socijalnu i gospodarsku revitalizaciju. Ova županija postaje sve privlačnija za investitore, o čemu svjedoči i brzorastuća gaming-industrija, a tome će dodatno pridonijeti i prometno povezivanje SMŽ-a s glavnim gradom iduće godine. Ispunit ćemo obećanje o dovršetku autoceste Zagreb-Sisak, s odvojkom za Petrinju, u ovom mandatu!

REČENO - UČINJENO! Potpisan ugovor za dovršetak autoceste Zagreb-Sisak!

VETERANSKI CENTAR U PETRINJI

U govoru na svečanom otvaranju premijer Plenković je naglasio da bez hrabrosti i žrtve hrvatskih branitelja te državničkog vodstva i vizionarstva prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana „ne bi bilo ničega od onog što danas radimo i uživamo, a to su sloboda, demokracija, snažan međunarodni položaj RH te čvrsta integracija u samu jezgru Europske unije“:

- Vlada RH štiti dignitet Domovinskog rata, koji je temelj suvremene Hrvatske, i provodi konkretne projekte u cilju poboljšanja prava branitelja i njihovih obitelji. U dva mandata višestruko smo povećali proračun Ministarstva hrvatskih branitelja, na čelu s generalom Medvedom, donijeli jedinstveni Zakon o hrvatskim braniteljima, Zakon o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata, Zakon o nestalim osobama... Izmijenili smo Zakon o blagdanima, a Vukovar proglasili mjestom posebnog pijeteta.

Pobjednička Hrvatska vojska, integrirana u NATO, jamstvo je naše sigurnosti! Vratili smo dostojanstvo braniteljima & osnažili prava vojnika!

Ispravljamo SDP-ove nepravde

Izdvojio je i ispravljanje nepravdi te vraćanje prava koja su bila oduzimana hrvatskim braniteljima. U tom je kontekstu naveo i dogovor s ministrom Marinom Piletićem o vraćanju 10 posto mirovine:

- To potvrđuje da naša skrb i briga o hrvatskim braniteljima i Domovinskom ratu nije apstraktna retorika, nego vrlo konkretno djelovanje. I ovaj Veteranski centar u Petrinji poruka je zahvale hrvatskim braniteljima i odraz skrbi za njihovo zdravlje i socijalnu uključenost.

Ukidamo zakon prema kojem su za 62.000 hrvatskih branitelja i njihove obitelji smanjene mirovine po posebnim propisima!

Napomenuo je da je to treći takav centar u zemlji, s još većim kapacitetima od dva prije otvorena u Šibeniku i Sinju. Četvrti i ujedno najveći bit će otvoren do kraja godine u Daruvaru:

- I svi su izgrađeni ili se grade europskim sredstvima, povezali smo Domovinski rat s članstvom u EU-u. No na tome nećemo stati! Dogovorili smo da se i u novoj financijskoj perspektivi 2021-2027 nastave financirati ovakvi projekti. Prema istom modelu izgradit ćemo još četiri veteranska centra!

OBILAZAK GRADILIŠTA

Tijekom boravka u SMŽ-u premijer Andrej Plenković - zajedno sa županom Ivanom Celjakom - obišao je završne radove na obnovi: u Glini Dom za starije osobe, Dom zdravlja i Županijsko naselje „Banovi dvori“ - u kojem će u 74 objekta biti smješteni građani koji nakon potresa žive u kontejnerima; u Petrinji gradilište višestambenih zgrada; u Sisku Dom zdravlja te već obnovljeni Dom za starije osobe i Kulturno-povijesni centar SMŽ-a.

Zahvala Europskoj komisiji

Izrazio je zadovoljstvo viđenim te još jednom zahvalio predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen na produženju roka za korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti EU-a:

- Za nastavak obnove osigurali smo već dodatnih 1.2 milijardi eura EU novca iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO). Od rujna više nijedan naš sugrađanin na Banovini neće biti u kontejnerima.

Plenković se izborio da Hrvatska može sve do lipnja 2023. koristiti europski novac za sanaciju šteta od potresa u Zagrebu!

A A A