Vijesti
9. 11. 2023.

Kako to da Raspudić u SDP-ovu mandatu, kada je bilo 10 puta više ilegalnih migranata, nije tražio vojsku na granici? A ni Bulj nije „naoružavao straže“…

PPVRH Davor Božinović u Hrvatskom saboru: Znamo koje su nas stranke stalno optuživale za „nasilje nad migrantima“, s glavnim ciljem da RH ne uđe u Schengen u mandatu ove Vlade. A znamo i tko sada radikalizira, straši narod, nastojeći ušićariti pokoji politikantski bod. Još gore, to čine u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u kojoj je vrlo malo ilegalnih prelazaka i u kojoj migranti nisu počinili nijedno kazneno djelo. Nije dobro iznositi laži da nam je granica kao "švicarski sir", proglašavati nesigurnom državu koja je među najsigurnijima u svijetu. Zahvaljujući graničnoj policiji, koja je s 6.700 službenika najbrojnija i najuspješnija u EU-u, Hrvatska nije bila, nije i neće biti nikakav hot spot!

Nakon cjelodnevne saborske rasprave o Izvješću o stanju ilegalnih migracija od ulaska Hrvatske u Schengenski prostor donosimo ključne naglaske iz izlaganja potpredsjednika Vlade RH i ministra unautarnjih poslova Davora Božinović i njegovih odgovora na zastupničke istupe.

Rigidna ljevica & (lažna) desnica

Znamo koje su političke opcije stalno optuživale graničnu policiju za „nasilje nad migrantima“, širile premontirane snimke, s glavnim ciljem da Hrvatska ne uđe u Schengen u mandatu ove Vlade. Na sreću, nisu uspjele!

Uveli smo Hrvatsku u Schengen ne uz pomoć oporbe, nego unatoč njoj!

S druge strane, znamo i tko namjerno sada radikalizira, straši narod, pokušavajući ušićariti pokoji politikantski bod. U 10 mjeseci 2023. zabilježeno je oko 62.500 nezakonitih prelazaka granice, a 2015. imali smo ih 10 puta više, gotovo 700.000. Tada, međutim, MOST nije tražio „vojsku na granici“. Kako to?

Straše & podcjenjuju hrvatske ljude

Također, zašto MOST tada nije prijetio „oružanim seoskim stražama“ koje će „pucati po migrantima“? Još gore, to sada čine u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u mjestima s malim postotkom ilegalnih prelazaka i bez ijednog kaznenog djela koje su počinili migranti. Bez ijednog!

To je podatak za one koji žele plašiti ljude, mislim da će im se ta agenda vratiti na izborima jer podcjenjuju hrvatske ljude.

O cirkusantu Bulju & „seoskim stražama“: MOST izmišlja „raspad Schengena“, a za to pokušava okriviti Hrvatsku i EU institucije!

Još malo statistike za provokatore

Ti i takvi svjesno izvlače brojke iz konteksta, manipuliraju s njima. U zadnje vrijeme, naime, zamjetan je pad broja nezakonitih prelazaka u Hrvatsku. U rujnu se, u odnosu na kolovoz, smanjio za 7%, a u listopadu, u odnosu na rujan, za 45%. Na godišnjoj razini pad iznosi 51%.

Još malo statistike: u ovih 10 mjeseci evidentirano je 60.440 tražitelja azila, što jest znatni porast, ali je njih samo 1.400 zaista podnijelo zahtjev. Dakle, 97% ih je u međuvremenu napustilo Hrvatsku. Vice versa, samo 3% ih je ostalo.

Uzimajući u obzir pritiske s kojima je suočena cijela Europa, može se konstatirati da Hrvatska nije izložena masovnom, nekontroliranom priljevu migranata.

6.700 dobro uvježbanih i opremljenih policajaca

Zahvaljujući predanom radu naše granične policije, koja je s čak 6.700 službenika najbrojnija i najuspješnija u Europskoj uniji, Lijepa Naša nije bila, nije i neće biti nikakav „hot spot“! Puno zemalja koje su u Schengenu više desetljeća, među njima i Njemačka, mislile su da im nikada neće trebati granična policija.

Država smo koja je najviše investirala u zaštitu svoje granice - Iz Schengenskog fonda povukli smo 270 milijuna €!

Ugroze i rizici nisu na takvoj razini da naša policija nije u mogućnosti osigurati odgovarajuću zaštitu granica. Hrvatsku vojsku treba ostaviti da se bavi svojom ustavnom zadaćom, a ne je koristiti za nešto za što i nema ovlasti.

Među najsigurnijim državama u svijetu

Nije dobro iznositi neistine da nam je granica kao "švicarski sir", proglašavati nesigurnom državu koja ima tako visoki stupanj sigurnosti kao što ga ima Hrvatska. Prema istraživanjima neovisnih međunarodnih tijela Hrvatska je 14. najsigurnija država u svijetu i po nizu parametara najsigurnija zemlja u Europi.

A A A