Vijesti
11. 11. 2023.

Hrvatska među 20 najposjećenijih svjetskih odredišta! Po dolascima turista & noćenjima na razini smo rekordne 2019. godine, a po prihodima - bolji!

(PHOTO) Plenković u Istri (2). Čestitam na sjajnim rezultatima! I to cjelogodišnjim. 14 milijardi € prihoda, to je više nego ikad! Najava da će Schengen i euro značiti iskorak za turizam pokazala se točnom. Nakon COVID krize, u kojoj je Vlada čvrsto stala uz radnike i gospodarstvo, turizam je brzo premostio sve teškoće i nastavio pozitivno utjecati na ekonomske pokazatelje za cijelu zemlju. Strategijom razvoja održivog turizma, novim Zakonom o turizmu i Nacionalnom razvojnom strategijom postavili smo temelje boljeg upravljanja destinacijama i još uspješnije suradnje države s lokalnim jedinicama. Veliku čestitku svakako zaslužuje i Istra, koja obuhvaća čak četvrtinu dolazaka turista u Lijepu Našu! - poručio je premijer na Danima hrvatskog turizma u Rovinju.

Nakon što je obišao novi BAT-ov pogon te sastao s vodstvom istarskog HDZ-a, predsjednik naše stranke i naše Vlade RH i HDZ-a otvorio je konferenciju Glasa Istre „Green Istria 2030. - Redefiniranje istarskog turizma“.

Nijedna Vlada RH nije toliko učinila za Istru kao ova naša, HDZ-ova!

Andrej Plenković najprije je čestitao svim djelatnicima u turizmu na sjajnim rezultatima u cijeloj ovoj turističkoj godini, napomenuvši da je razina ostvarenih dolazaka i noćenja u 2023. ista kao i povijesne 2019. godine:

- A prihodi? Vjerujem da će se točnima pokazati procjene HNB-a - da će oni biti veći nego te rekordne godine. 14 milijardi eura prihoda, to je više nego ikad!

Donosimo i ostale naglaske iz njegovog obraćanja na konferenciji:

U Istru dolazi ¼ turista

Sjajni rezultati su potvrda da je hrvatski turizam nakon velike COVID krize - u kojoj je država snažno stala uz gospodarstvo i radnike - brzo premostio sve poteškoće i da ponovno pridonosi ukupnim gospodarskim pokazateljima.

Veliku čestitku svakako zaslužuje i Istra, koja obuhvaća čak četvrtinu dolazaka turista u Lijepu Našu!

Pozitivni utjecaj Schengena i eura

Naše najave da će članstva u Schengenu i europodručju značiti iskorak za turizam pokazala su se točna, a to će veliko postignuće za Hrvatsku tek će s vremenom valorizirati na pravi način.

Ulaskom u Schengen i europodručje otvorena nova stranica hrvatskog turizma!

U tom je kontekstu važno i naše članstvo u Europskom stabilizacijskom mehanizmu (ESM), koje će zemlju bitno osnažiti za sve eventualne buduće krize.

Najviši kreditni rejting u povijesti

U prilog nam ide i činjenica da je u proteklih nekoliko godina kreditni rejting Hrvatske podignut za čak četiri stupnja.

Na korak smo do A investicijskog kreditnog rejtinga, koji nikada u povijesti nismo imali!

Nakon svjetske agencije S&P, i Fitch potvrdio najviši investicijski kreditni rejting Hrvatske u povijesti & poboljšao njegove izglede iz stabilnih na pozitivne!

Osim toga, ovo je godina u kojoj su hrvatskim građanima prvi put ponuđeni i trezorski zapisi i državne obveznice - kojima je poslana poruka povjerenja u državne financije.

12. u svijetu po indexu održivosti

Budući da je tema ove konferencije "zelena Istra", nekoliko riječi i o zelenoj tranziciji i održivosti: prema indeksu održivosti, Hrvatska je od 190 država na 12. mjestu, što znači da provodimo reforme koje su usklađene s globalnim i europskim kretanjima i učinkovito ulažemo u obnovljive izvore energije.

Strategijom razvoja održivog turizma, novim Zakonom o turizmu i Nacionalnom razvojnom strategijom postavili smo temelje boljeg upravljanja destinacijama i još uspješnije suradnje države s lokalnim jedinicama.

DUBROVNIK - ŠAMPION HRVATSKOG TURIZMA

Dani hrvatskog turizma završili su svečanom dodjelom nagrada najuspješnijima i najzaslužnijima u turizmu u 2023. godini.

Premijer Andrej Plenković uručio je gradonačelniku Dubrovnika Mati Frankoviću nagradu za turističku destinaciju godine - za šampiona hrvatskog turizma u 2023. godini!

A A A