Vijesti
15. 11. 2023.

Plenković & Anušić: Šaljemo poruku snage & zajedništva, ali i privrženosti Slavoniji!

(VIDEO) Na sastanku nacionalnog vodstva naše stranke Andrej Plenković zahvalio je Ivanu Anušiću što je bez i najmanje zadrške prihvatio kandidaturu za novog ministra obrane. “Zahvaljujem i svim dužnosnicima HDZ-a i koalicijskim partnerima koji su, također bez ikakvih dvojbi, podržali prijedlog o Ivanu. Najduži razgovor tijekom konzultacija trajao je manje od minute. Svi su bili - ZA”. Anušić je pak zahvalio na časti koja mu je ukazana. “Nije bilo dileme, odmah sam prihvatio. Jedno što ću i s nacionalne razine raditi za svoju Slavoniju, koja zaslužuje imati ministra, drugo što sam uvijek uz svoju stranku - koja je uvijek bila uz mene”.

Nakon sjednice Šireg predsjedništva HDZ-a predsjednik naše stranke i naše Vlade stao je pred novinare.

„Vukovar, Varaždin, Sinj, Ploče, Pula. Novi ministar obrane vratit će pobjedničku Hrvatsku vojsku i u Beli Manastir!“ - najavio je Andrej Plenković.

Donosimo ključne naglaske iz Plenkovićeve izjave i njegovih odgovora na novinarska pitanja:

Vojni proračun i više nego udvostručen

U srijedu smo zajedno, u 13:00 sati, na sjednici Odbora za obranu Hrvatskog sabora, na kojoj će Ivan Anušić zastupnicima predstaviti i sebe i svoju viziju rada u Ministarstvu obrane.

U mandatima naše Vlade enormno su povećana ulaganja u HV i materijalna prava vojnika. Napravili smo korake od 7 milja i u pogledu MORH-ova proračuna: s nešto više od 500 milijuna eura povećan je na 1-1 milijardi eura, a iduće će godine iznositi 1.17 milijardi eura.

Rafale, Black Hawk, Mistral, Bradley…

Kupovinom zrakoplova Rafale obrambene sposobnosti Hrvatske dobivaju sasvim novu, do sada nezapamćenu dimenziju, investiramo i u helikoptere Black Hawk, u sustav protuzračne obrane Mistral, kopnene snage i mornaricu, protuoklopni raketni sustav RGW 90, oklopna vozila Bradley…

O RAFALEIMA: Hrvatska je upravo ondje gdje su je htjeli dr. Franjo Tuđman i Gojko Šušak - u samoj jezgri Europe i transatlantske suradnje!

Siguran sam da će novi ministar napraviti daljnji iskorak te - nakon Vukovara, Varaždina, Sinja, Ploča i Pule - vratiti Hrvatsku vojsku i u Beli Manastir! To je jedna od naših inicijativa.

„Odvažno za Hrvatsku“

Oporba? Ne znaju ni jedni ni drugi što bi s obzirom na to koliko smo brzo razriješili pitanje novog ministra obrane.

Mnogi koji sada nešto komentiraju „zaboravljaju“ da je Anušić na unutarstranačkim izborima bio član mog pobjedničkog tima „Odvažno za Hrvatsku“. U ovim je izvanrednim okolnostima njegov izbor - logičan.

Anušić: HDZ-ov pobjednički tim „Odvažno za Hrvatsku“ nastavlja s predanim angažmanom na dobrobit države i naroda!

Provokatori se ubacili u „stožer“

Domovinski pokret orkestrira provokacije u Vukovaru, a ubacili su se - skupa s MOST-ovcima - u tzv. stožer za obranu hrvatskog sela. To im je posljednja šansa da privuku pozornost.

Taj nepostojeći stožer nigdje nije registriran, u njemu su se kamuflirali pojedinci koji mahom nemaju veze sa svinjogojstvom. Možda imaju nekoliko svinja, ali imaju jako puno političke municije.

To nije nikakva zaštita hrvatskog seljaka, nego pokušaj manjih stranaka da profitiraju na bolesti za koju nema ni cjepiva ni lijeka. Ignoriraju i ostale činjenice - da je afrička svinjska kuga prisutna i u Bugarskoj, Grčkoj, Rumunjskoj, Srbiji i BiH te da je Ministarstvo poljoprivrede već isplatilo šest milijuna eura za 1.130 uzgajivača i OPG-ova koje je, nažalost, pogodila ta bolest.

DP priželjkuje incidente

Što se tiče Dana sjećanja, DP traži incident i u tom cilju nastoji mobilizirati dvije grupe - bivše pripadnike HOS-a i navijačke skupine.

Tko je Penava da za 'nepoštivanje žrtve' optužuje tri puta ranjavanog Medveda, ratnog zapovjednika kojem je stariji brat poginuo oslobađajući Slunj u Oluji?!

Za razliku od DP-ovih politikanata koji bi htjeli privatizirati žrtvu Grada Heroja, mi ćemo u dostojanstvu i zajedništvu - kao svake godine - koračati u Koloni sjećanja. Uostalom, mi smo predložili Hrvatskom saboru da 18. studenog proglasi Danom sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Dvije Hrvatske u političkom smislu

To su ta dva pristupa, to dvije Hrvatske o kojima često govorim: jedna se kamuflira u „zaštitnika“ sela ili Domovinskog rata, a u biti hoće incidente i svjetla pozornice.

S druge je strane naša Vlada s ozbiljnim radom kad su pitanju prava i položaj hrvatskih branitelja ili stvarna pomoć svinjogojcima. To je ta velika razlika.

Nakon Šibenika, Sinja i Petrinje, u Daruvaru otvoren 4. veteranski centar - najveći u Hrvatskoj! A izgradit ćemo ih još najmanje 4!

A A A