Vijesti
16. 11. 2023.

Nakon Sinja, Varaždina, Pule, Ploča i Vukovara, vratit ćemo pobjedničku Hrvatsku vojsku i u Baranju, u Beli Manastir!

(VIDEO & PHOTO) U 6. brzini! U samo 24 sata Ivan Anušić prošao je saslušanje na saborskom Odboru za obranu, dobio povjerenje zastupnika u Hrvatskom zatvoru, položio zakletvu i dao prvu izjavu kao novi ministar obrane i vicepremijer, preuzeo dužnost u MORH-u te premijerno nastupio na sjednici Vlade RH. „Zasukat ću rukave, svoj posao raditi najbolje što znam, odgovorno i dosljedno. Odmah ću se uhvatiti u koštac i s pitanjem isporuke brodova HRM-u. HV je naš ponos, institucija u koju Hrvati vjeruju. Tako će i ostati! Nastavit ćemo jačati obrambene sposobnosti, I to uz rekordna sredstva koja je osigurala upravo ova Vlada, predvođena premijerom Plenkovićem“.

Čestitamo novom potpredsjedniku Vlade Republike Hrvatske i ministru obrane Ivanu Anušiću!

Prisežem! Dat ću sve od sebe za pobjedničku Hrvatsku vojsku, za hrvatsku državu i za svoj hrvatski narod!

ODBOR ZA OBRANU

Krenimo, međutim, redom. Odbor za obranu Hrvatskog sabora u srijedu je sa 7 glasova ZA, a 3 protiv (Arsen Bauk, Franko Vidović, Željko Sačić), podržao Anušićev izbor za ministra obrane!

Plenković: Rafale, Black Hawk, Mistral, Patria, RGW 90, Bradley…

Premijer Andrej Plenković istaknuo je na sjednici da je naša Vlada od 2016. naovamo povećala vojni proračun s oko 500 milijuna na 1.18 milijardi eura te vratila HV u Sinj, Varaždin, Pulu, Ploče i Vukovar:

- S novim ministrom vratit ćemo je i u Baranju, u Beli Manastir!

Naravno, Anušić će nastaviti s jačanjem obrambenih sposobnosti Hrvatske kao pouzdane članice NATO-a i s modernizacijom HV-a - također je naglasio predsjednik Vlade RH i HDZ-a:

- Rafale, Black Hawk, Mistral, Patria, RGW 90, Bradley… Žao mi je što oporbeni zastupnici nisu postavljali pitanja o tome, o meritumu stvari, no očito su verbalnim ekscesima i skretanjima s teme nastojali dobiti pokoju sekundu u TV dnevnicima. Ništa novog.

Anušić: Velika mi je to čast, nisam ni mogao ni htio odbiti ponudu!

Anušić je pak poručio da kao hrvatski branitelj i maloljetni dragovoljac Domovinskog rata nije ni mogao ni htio odbiti ponudu da postane ministar obrane:

- Velika mi je to čast, što govorim bez i najmanje patetike. HV je naš ponos, institucija u koju Hrvati vjeruju. Tako će i ostati! Zasukat ću rukave od prvog dana, svoj posao ću raditi najbolje što znam, odgovorno i dosljedno. Osim s vraćanjem vojske u Baranju, odmah ću se uhvatiti u koštac i s pitanjem isporuke brodova Hrvatskoj ratnoj mornarici.

I meni je žao što je dio zastupnica i zastupnika skrenuo u politikantstvo, govorio o svemu osim o obrani - napomenuo je na kraju „saslušanja“:

- Znamo, međutim, da se približavaju izbori. Neka im. Imaju pravo osporavati moj izbor, na ja ću ih svojim radom demantirati.

Anušić: HDZ-ov pobjednički tim „Odvažno za Hrvatsku“ nastavlja s predanim angažmanom na dobrobit države i naroda!

GLASOVANJE U HRVATSKOM SABORU

“Glasovalo je 132 zastupnika, 77 ZA, a 55 protiv. Hrvatski sabor iskazao je povjerenje Ivanu Anušiću“, konstatirao je PHS Gordan Jandroković na plenarnoj sjednici u četvrtak ujutro nakon što su zastupnici izabrali novog potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane.

Po običaju, oko trećine oporbenih zastupnika nije bilo (čak ni) na glasovanju.

Anušić je, kao što se vidjeli i čuli u video isječku s početka članka, odmah i položio prisegu.

U prvoj izjavi kao novi član Vlade najavio je da će Hrvatska, kao euroatlantska država, nastaviti osnaživati strateško partnerstvo sa SAD-om te uspješno surađivati unutar EU-a i s NATO saveznicima:

- I dalje ćemo, kao što smo već više puta isticali, modernizirati HV, zamjenjivati zastarjelu sovjetsku tehnologiju onom zapadnom i suvremenom. I to uz rekordna sredstva koja je osigurala upravo ova Vlada, predvođena predsjednikom Plenkovićem.

Oporba je nekoć bila puno ozbiljnija i kulturnija

Na novinarsko pitanje o primitivnom ispadu SDP-ova Peđe Grbina (o „skidanju gaća“) odgovorio je da je nekoć, dok je i sam bio zastupnik, oporba bila puno ozbiljnija i kulturnija:

- Pali su na niske grane, svode se na uvrede i podvale, osjećam susramlje dok neke od njih slušam. Takvim izjavama, međutim, najviše govore o sebi. Predočio sam svoj životopis javnosti, a neka oni pokažu što su to učinili u svome radnom vijeku, ako ga imaju, neka pokažu što su to učinili za hrvatsku državu i narod. Koliko realiziranih projekata i postignuća stoji iza njih? Neka prvo pogledaju sami sebe, pa onda počnu nasrtati na druge.

„Ipak, razumijem njihovu nervozu i gubitak samokontrole. Izbori su vrlo blizu“ - zaključio je Anušić.

Plenković & Anušić: Šaljemo poruku snage & zajedništva, ali i privrženosti Slavoniji!

PREUZIMANJE DUŽNOSTI

Portali nisu ni stigli prenijeti izjavu novog ministra obrane, a Anušić je već bio preuzeo dužnost u MORH-u! I kratka, ali snažna poruka:

- HV je temelj moderne Hrvatske, simbol snage i ponosa hrvatskog naroda. Da, ponovit ću to koliko god bude trebalo, iznimna mi je čast preuzeti ovu dužnost! Želim unaprijediti obrambeni sustav i nastaviti osnaživati našu vojsku.

Nakon Šibenika, Sinja i Petrinje, u Daruvaru otvoren 4. veteranski centar - najveći u Hrvatskoj! A izgradit ćemo ih još najmanje 4!

SJEDNICA VLADE RH

„Želim dobrodošlicu novom PPVRH/ministru obrane Ivanu Anušiću. Čestitam mu na izboru! Siguran sam da će dati veliki doprinos našem radu“ - tim je riječima premijer Andrej Plenković otvorio sjednicu Vlade RH:

- Jutros sam s ministrom zdravstva Vilijem Berošem posjetio Marija Banožića u KBC-u Osijek. I dalje je na intenzivnoj skrbi, teško ozlijeđen, ali liječnici napominju da se postupno oporavlja. Još jednom izražavamo sućut obitelji g. Gorana Šarića.

Multinacionalne misije i operacije

Anušić je odmah imao i premijerni nastup jer je na dnevnom redu sjednice bilo 10 odluka o sudjelovanju Oružanih snaga RH u misijama i operacijama NATO-a i EU-a diljem svijeta: „Ojačana prednja prisutnost“ u Poljskoj, „Ojačana budnost“ u Mađarskoj i Bugarskoj, Irak, "Sea Guardian" u Sredozemlju, "Inherent resolve", "EUNAVFOR - Atalanta"…

Prvi pripadnici HV-a još su 1999. upućeni u mirovnu misiju UN-a u Sierra Leoneu (UNAMSIL) - podsjetio je Anušić:

- Do sada je u međunarodnim, multinacionalnim aktivnostima sudjelovalo 11.130 hrvatskih vojnika, a trenutačno ih je 333 u inozemstvu. Duga je to tradicija na čast našoj zemlji i pobjedničkoj vojsci.

„Svima zahvaljujem na potpori i čestitkama, a premijeru Plenkoviću još jednom na ukazanom povjerenju“ - završio je svoje obraćanje.

A A A