Vijesti
16. 11. 2023.

Povećanje nacionalne naknade za starije osobe, interes za trezorske zapise iznad najoptimističnijih očekivanja & impresivni gospodarski rast!

(VIDEO) Plenković na 263. sjednici Vlade RH: Europska komisija prognozira da ćemo 2023. imati rast od 2.6%, 2. najviši u EU-u! Podatak je još dojmljiviji ako znamo da će BDP EU-a u prosjeku rasti samo 0.6%. EK najavljuje i daljnji pad inflacije te da će naša ekonomija 2024. i 2025. ostati među najbrže rastućima u Europi. * 24.000 građana do danas je uložilo 492 milijuna € u 'trezorce'. Mogu se kupiti do 20. studenog, no ciljani je iznos već sad debelo premašen! Kao i kod narodnih obveznica, Hrvati su pokazali da vjeruju u stabilnost državnih financija. * Mijenjamo Zakon o nacionalnoj naknadi za starije osobe, podižemo je s 120.71 na 150 €. Kada je 2020. uvedena, iznosila je 106 €. Otad je povećana za gotovo 50 €!

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se, po običaju, na aktualne teme.

Dobrodošlica Anušiću

Na samom je početku Andrej Plenković poželio dobrodošlicu novom ministru obrane i potpredsjedniku Vlade RH Ivanu Anušiću te mu zaželio puno uspjeha u radu.

Nakon Sinja, Varaždina, Pule, Ploča i Vukovara, vratit ćemo pobjedničku Hrvatsku vojsku i u Baranju, u Beli Manastir!

Nova oporbena blamaža

Potom se osvrnuo na još jednu u nizu propalih oporbenih inicijativa - ovog puta o opozivu ministrice poljoprivrede Marije Vučković:

- Odbili smo sve navode oporbe. Među podnositeljima inicijative bio je i veliki dio zastupnika koji su tijekom mog Godišnjeg izvješća o radu Vlade RH sat vremena uništavali inventar Hrvatskog sabora.

Očekivano, neslavno je završila još jedna oporbena „inicijativa“. Najviše su se, ipak, osramotili MOST-ovi primitivni, a licemjerni provokatori!

Donosimo i ostale naglaske iz uvodnog obraćanja premijera Plenkovića:

Sjajna, odlična vijest!

Jesenske gospodarske prognoze Europske komisije potvrdile su očekivanja da će i ove i iduće godine Hrvatska biti u skupini država članica Europske unije s najvećim stopama rasta BDP-a. Procjenjuju da ćemo u 2023. imati rast od 2.6%, drugi najviši u EU-u! Podatak je još dojmljiviji ako znamo da će BDP EU-a u prosjeku rasti samo 0.6%.

EK najavljuje i daljnji pad inflacije u Hrvatskoj te da će naša ekonomija 2024. i 2025. ostati među najbrže rastućima u Europi. I Komisija i sve tri svjetske agencije za kreditni rejting u svojim izvješćima o Hrvatskoj kao postignuće izdvajaju kontinuirano smanjivanje udjela javnog duga u BDP-u.

Povijesno visoki kreditni rejting

Prognoze EK potvrđuju da su mjere pomoći koje je Vlada poduzimala kako bi suzbila posljedice dviju uzastopnih globalnih kriza bile učinkovite. Ako nastavimo ovim smjerom, u 2024. možemo očekivati A razinu investicijskog kreditnog rejtinga.

Nakon što su to već učinili S&P i Fitch, i Moody's je poboljšao izglede kreditnog rejtinga RH - pritom potvrdivši njegovu investicijsku razinu Baa2!

Na početku mandata ove Vlade, 2016. godine, kreditni rejting bio za četiri stepenice ispod današnjeg, a  sada sve tri svjetske agencije za kreditni rejting drže Hrvatsku na najvišoj povijesnoj razini.

Hrvati vjeruju u „trezorce“

Započeo je prvi krug upisa trezorskih zapisa za hrvatske građane - koji traje sve do 20. studenog. Ciljani je iznos, međutim, već sada debelo premašen! Do danas u 11 sati gotovo 24.000 ljudi uložilo je 492 milijuna eura u 'trezorce'!

Kao i kod narodnih obveznica, Hrvati su pokazali da vjeruju u stabilnost državnih financija - kojima odgovorno upravljamo svih ovih godina.

Povećana naknada za starije osobe

Nastavljamo skrbiti i o starijim sugrađanima. Danas donosimo izmjene Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe - podižemo je s 120.71 na 150 eura i olakšavamo njeno ostvarivanje.

Kada je uvedena 2020. iznosila je 106 eura. Od tada je povećana za gotovo 50 eura!

Suzbijanje afričke svinjske kuge

Održao sam sastanak s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore o mjerama koje poduzimamo radi suzbijanja afričke svinjske kuge. Još uvijek, nažalost, ne postoje ni cjepivo ni lijek protiv te bolesti. Ali, epidemija se smiruje jer su mjere bile itekako učinkovite.

S predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore: Stagnacija afričke svinjske kuge pokazuje da mjere suzbijanja daju rezultate

Vlada je do sada usvojila programe pomoći svinjogojcima vrijedne čak 32 milijuna eura, a pripremamo ih još nekoliko - teških 11 milijuna eura. Komparativno gledano, Hrvatska je jedna od zemalja koja najviše obeštećuje uzgajivače. Do sada im je isplaćeno više od šest milijuna eura.

Vukovar - svjetionik hrvatske slobode

Ususret obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje moram podsjetiti da je ova Vlada predložila Hrvatskom saboru da 18. studenog proglasi državnim blagdanom i neradnim danom kako bi što veći broj građana mogao odati počast onima koji su za Hrvatsku dali najviše.

Plenković & Medved: Pozivamo hrvatske građane da u što većem broju dođu u Vukovar 18. studenog i budu u Koloni sjećanja!

Pomogli smo u obnovi Vodotornja, vukovarsku bolnicu proglasili memorijalnom na nacionalnoj razini, znatno povećali sredstva Fonda za razvoj Vukovara, realizirali niz važnih projekata... Prva sjednica Vlade izvan Zagreba održana je upravo u Vukovaru 2016. godine.

Sve što činimo za Grada Heroj svih Hrvata činimo kontinuirano i konzistentno. Treba otkloniti sve pokušaje podjela u hrvatskom nacionalnom biću uoči Dana sjećanja, jer je Vukovar za sve nas svetinja. On je simbol otpora, on je svjetionik hrvatske slobode.

Tko je Penava da za 'nepoštivanje žrtve' optužuje tri puta ranjavanog Medveda, ratnog zapovjednika kojem je stariji brat poginuo oslobađajući Slunj u Oluji?!

Mjesto zajedništva, ne podjela

Vukovar koji ima posebno mjesto u srcu svakog Hrvata treba biti mjesto zajedništva, a ne pogubnih podjela; treba biti mjesto pijeteta, a ne nedostojnog huškanja; treba biti mjesto dostojanstva, a ne politikantstva; treba biti mjesto nacionalnog jedinstva, a ne lokalnog svojatanja.

Vukovar ne smije biti grad koji dijeli Hrvate, već grad koji okuplja. Vukovar pripada Vukovarcima, ali pripada i cijeloj Hrvatskoj i cijelome hrvatskom narodu. Pozivam, stoga, da Dan sjećanja i u Vukovaru i u Škabrnji prođe u jedinstvu i dostojanstvu, a da politički egzibicionisti svoje političke poteze ostave za neke druge dane.

O provokUciji IvUna PenUve. Nema pravo provokacijama privatizirati žrtvu Vukovara & Dan sjećanja!

Otvoren i 4. veteranski centar

U tom kontekstu, ovih je dana u Daruvaru otvoren najveći Veteranski centar u Hrvatskoj, vrijedan 14 milijuna eura.

Do sada smo takve centre otvorili u Šibeniku, Sinju i Petrinji, a za idući mandat najavljujem otvaranje njih još četiri - u Osijeku, Virovitici, Krapini i Senju.

Nakon Šibenika, Sinja i Petrinje, u Daruvaru otvoren 4. veteranski centar - najveći u Hrvatskoj! A izgradit ćemo ih još najmanje 4!

A A A