Vijesti
1. 2. 2024.

Konsenzus o 50 milijardi € za Ukrajinu & 10 milijardi za zaštitu granice - za što se hrvatski premijer i zauzimao u pregovorima o reviziji EU proračuna!

(PHOTO) PVRH Andrej Plenković iz Bruxellesa: Na Europskom vijeću iskazali smo jedinstvo, solidarnost i kredibilitet u zaštiti zajedničkih vrijednosti i pružanju dugoročne pomoći Ukrajini, žrtvi ruske agresije. 27 šefova vlada i država članica Europske unije jednoglasno je donijelo odluku i o golemom povećanju sredstava za suzbijanje ilegalnih migracija - za što se upravo Hrvatska snažno zalagala od samog početka! Ukupni paket izmjena EU proračuna težak je 65 milijardi €, a izražavamo zadovoljstvo i time što će se izdvojiti 2 milijarde za potporu zemljama jugoistočne Europe, među njima i za BiH!

I nedavni posjet Sarajevu svakako je pridonio tome da se iz 7-ogodišnjeg EU proračuna odobre dodatna sredstva za nama susjednu i prijateljsku BiH - također je iz Bruxellesa, nakon izvanrednog sastanka Europskog vijeća, poručio Andrej Plenković:

- Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, nizozemski premijer Mark Rutte i ja svojim smo posjetom glavnom gradu BiH, organiziranom na moju inicijativu, potaknuli provedbu još nekoliko reformi kako bi se Europskom vijeću olakšalo da u ožujku donese odluku o otvaranju EU pristupnih pregovora s tom zemljom.

Hrvatska je već godinama najsnažniji, najčvršći, najveći zagovaratelj ubrzanja europskog puta BiH. Pred njom je povijesna prilika!

Ponovno smo pokazali koliko snažno Hrvatska podupire europski put BiH - podcrtao je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

Hrvatska može biti zadovoljna

Dobro je i to što je postignut konsenzus i o preostale 3 milijarde iz „revizijskog paketa“ ukupne vrijednosti 65 milijarde eura - nastavio je hrvatski premijer:

- Povećana su sredstava i za saniranje posljedica prirodnih nepogoda, ali i za Europsku platformu za strateške tehnologije (STEP) - u cilju još veće konkurentnosti i inovativnosti država EU-a.

Europska unija treba ostati odlučna i dosljedna u potpori Ukrajini

Sve što se našlo u reviziji Dugoročnog europskog proračuna (VFO - Višegodišnji financijski okvir) politički je signal o prioritetima rada EU-a - zaključio je PVRH/PHDZ Plenković.

Pravo veta na strateške odluke

Odgovarajući na pitanja novinara, ponovio je da se zauzima za zadržavanje jednoglasnosti u proceduri donošenja ključnih strateških odluka na razini EU-a:

- Hrvatska s našom Vladom RH, međutim, nikada nije bila niti će biti destruktivna kada je riječ o zajedničkim ciljevima.

SDP u Europskom parlamentu (opet) protiv hrvatskih nacionalnih interesa!

KOMEMORACIJA ZA DELORSA

Na izvanrednom sastanku Europskog vijeća lideri država članica EU-a razgovarali su i o stanju na Bliskom istoku te prosvjedima poljoprivrednika.

Večer prije sastanka (srijeda, 31. siječnja), premijer Andrej Plenković sudjelovao je u Bruxellesu na komemoraciji u čast Jacquesa Delorsa, bivšeg predsjednika Europske komisije u čak 3 mandata.

Iz Pariza: Hrvatska će imati najjače ratno zrakoplovstvo na prostoru između Njemačke i Grčke!

A A A