Vijesti
10. 2. 2024.

Blaženi Alojzije Stepinac bio je i ostao simbol slobode i otpora svim totalitarnim režimima & trajna inspiracija hrvatskom narodu

Stepinčevo. 64. godišnjica kardinalove smrti. Njegov kreposni život i mučeničku smrt Hrvati su častili unatoč komunističkim zabranama i progonima. Zbog odanosti papi, ne podliježući pritiscima partije i Tita da osnuje „narodnu crkvu“ odvojenu od Vatikana, 1946. montiran mu je sudski proces na kojem je osuđen na 16 godina zatvora. Županijski sud u Zagrebu, na čelu s Turudićem, 2016. poništio je presudu i rehabilitirao Stepinca. Na euharistijskom slavlju u Krašiću bili su potpredsjednici Vlade RH Medved i Bačić, a na onome ispred Zagrebačke katedrale glavni tajnik HDZ-a Katičić.

“U ljubavi prema hrvatskom narodu ne dam se ni od koga natkriliti”

Toga 10. veljače 1960. u rodnom Krašiću, gdje je nakon zatočeništva u Lepoglavi proveo u kućnom pritvoru posljednjih 8 godina života, u 14:15 umro je na glasu svetosti kardinal Alojzije Stepinac.

Posljednje su mu riječi bile - Fiat voluntas tua, Budi volja Tvoja! Blaženim ga je proglasio papa Ivan Pavao II. u Mariji Bistrici 3. listopada 1998. godine.

Unatoč komunističkim zabranama i progonima

Stepinčev kreposni život i mučeničku smrt Hrvati su prepoznali i častili unatoč komunističkim zabranama i progonima. Blaženi Alojzije Stepinac bio je i ostao simbol slobode i otpora prema svim totalitarnim režimima te trajna inspiracija hrvatskom narodu.

Neustrašivo je zastupao Božja, nacionalna i ljudska prava. Zbog odanosti papi, ne podliježući pritiscima Tita i partije da osnuje „narodnu crkvu“ odvojenu od Vatikana, 1946. montiran mu je sudski proces na kojem je osuđen na 16 godina zatvora s prisilnim radom.

Još jednom se prisjećamo svega dobrog što je Stepinac, mučenik i pravednik, učinio za hrvatski narod i Katoličku crkvu

Sudska rehabilitacija

Dana 14. veljače 1992. Hrvatski sabor politički je odbacio nepravednu presudu nad kardinalom Stepincem, a 2016. Županijski sud u Zagrebu, na čelu s Ivanom Turudićem, poništio je presudu te ga time i pravno rehabilitirao.

„Postupak je grubo kršio temeljna načela materijalnog i procesnog kaznenog prava civiliziranog dijela čovječanstva“ - obrazložio je tada Turudić.

2 uspješne konferencije naših zastupnika u EP-u - o blaženom Alojziju Stepincu & europskom odgovoru na hibridne napade

Euharistijsko slavlje u Krašiću …

Na svetkovinu bl. Stepinca, zagrebačkog nadbiskupa i mučenika, već tradicionalno su se održala euharistijska slavlja diljem Domovine i svijeta. U Krašiću, njegovog rodnoj župi, misu je predvodio porečki i pulski biskup u miru Ivan Milovan, a propovijedao je postulator Stepinčeve kauze mons. dr. Juraj Batelja.

Ondje su bili, zajedno sa svojim narodom, i potpredsjednici Vlade RH Tomo Medved i Branko Bačić te saborski zastupnici Marijana Petir i Ante Deur, heroj obrane Vukovara.

… i ispred Zagrebačke katedrale

Na svečanom euharistijskom slavlju u povodu 64. godišnjice blaženikove smrti, koje je na trgu ispred Zagrebačke katedrale predvodio predsjednik Hrvatske biskupske konferenciji i nadbiskup zagrebački mons. Dražen Kutleša , među mnoštvom vjernika bili su i glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić, prvi čovjek HDZ-a Zagreba dr. sc. Mislav Herman, naš europarlamentarac Karlo Ressler i predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Mario Župan.

A A A