Vijesti
25. 2. 2024.

Banski dvori u bojama Ukrajine & skup potpore „Hrvatska za Ukrajinu“ na 2. obljetnicu njene herojske obrane

U znak solidarnosti s prijateljskim ukrajinskim narodom, zgrada Vlade RH sinoć je na 2. godišnjicu svirepe ruske invazije svijetlila u bojama Ukrajine! I poruka: Ukrajina nije sama u obrani svoje slobode i teritorijalne cjelovitosti protiv bešćutnog agresora! Odajemo počast svim žrtvama nedemokratskog kremaljskog režima i još jednom izražavamo snažnu, nedvosmislenu podršku Ukrajini, njenim hrabrim braniteljima i državnom vodstvu. 
 

„Nitko ne može bolje od Hrvatske, koja je je i sama bila žrtva agresije, razumjeti kroz koju patnju sada prolazi Ukrajina!“ - poručio je potpredsjednik Vlade RH (i zamjenik predsjednika HDZ-a) general Tomo Medved na skupu potpore „Hrvatska za Ukrajinu“, održanom u Zagrebu na 2. godišnjicu ruske invazije: 

- Nitko ne može više od nas Hrvata poštovati hrabrost ukrajinskih branitelja! Vlada RH nastavit će, bez i najmanje zadrške, politički, ekonomski, humanitarno i vojno pomagati Ukrajinu - ma koliko to nekima smetalo!

Ukrajina može i dalje računati na snažnu potporu Hrvatske. Ona se bori i za sigurnost cijele Europe. Slava Ukrajini!

Sloboda i pravda moraju pobijediti 

Nadahnuti govor na skupu imala je izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora (i nacionalna potpredsjednica HDZ-a) Zdravka Bušić: 

- Ukrajina će živjeti i ostati, i postati još jača nego što je bila - jer sloboda i pravda moraju na kraju pobijediti. Slava Ukrajini!

Hrvatska je danas uz Ukrajinu kao što je Ukrajina bila uz nas u najtežim danima!

„Ruski svet“ u susjedstvu 

Okupljenima se obratio i eurozastupnik Karlo Ressler (HDZ/EPP), napomenuvši da „imamo moralnu odgovornost stati na stranu slobode nasuprot tiraniji“:

- Povijest nas jasno uči da će oni koji misle da se zlo može pobijediti kalkuliranjem i popuštanjem sutra to zlo imati na svom pragu. Imat će „ruski svet“ u susjedstvu, u kojem će se usuditi kopirati takve maligne ekspanzionističke koncepte. 

Jednako bolno zvone zvona Vukovara i Mariupolja 

Među mnogim našim članovima, na skupu su bili i glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić, prvi čovjek vukovarskog HDZ-a Nikola Mažar, saborski zastupnik Davor Ivo Stier i Mario Župan, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Gradskoj skupštini Grada Zagreba. 

I njihova zajednička, jednodušna poruka:

- Dijelimo i branimo iste civilizacijske i europske vrijednosti - pobjeda Ukrajine bit će i naša pobjeda! Ukrajincima i Hrvatima jednako bolno zvone zvona Vukovara i Mariupolja, Buče i Škabrnje!

HVALA HRVATSKOJ, HVALA PREMIJERU PLENKOVIĆU!

Na skupu su se obratili i ukrajinski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Vasilij Kirilič te američka veleposlanica Nathalie Rayes.

RAYES: Kremlj potkopava međunarodna načela mira i sigurnosti, prijeti prosperitetu i budućnosti Europe i njenih transatlantskih partnera. Demokracije svijeta neće dopustiti da Rusija pobijedi, čuvat će slobodu sada, sutra i zauvijek.

KIRILIČ: Hvala Hrvatskoj, hvala premijeru Plenkoviću, velikom prijatelju moje zemlje! Sloboda i demokracija - ključne su to riječi svakog Ukrajinca, riječi su to kojih se boji ruski agresor. U strahu pred tim vrijednostima, on traži mogućnost da uništi svakog tko ih drži u srcu!

A A A