Vijesti
24. 2. 2024.

Ukrajina može i dalje računati na snažnu potporu Hrvatske. Ona se bori i za sigurnost cijele Europe. Slava Ukrajini!

2. GODIŠNJICA RUSKE INVAZIJE. Danas odajemo dužnu počast svim žrtvama brutalne agresije, uvjereni u konačnu pobjedu Ukrajine i oslobađanje svih okupiranih teritorija. Svjedočimo bešćutnim barbarskim napadima, ali i hrabroj borbi ukrajinskog naroda za svoju slobodu. Prisjećamo se i Mariupolja koji je, poput herojskog Vukovara, izdržao tromjesečnu opsadu do potpunog razaranja. Naša Vlada RH politički, ekonomski, humanitarno i vojno podržava Ukrajinu. Otvorenog srca prenosimo svoja jedinstvena iskustva iz Domovinskog rata, pogotovo na području razminiranja i pomoći u rehabilitaciji ranjenih civila i branitelja.

Priopćenje Vlade Republike Hrvatske u povodu druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu prenosimo u cijelosti:

Ukrajina nije sama!

Prije dvije godine - poslije agresije koju je započela 2014. godine, kada je okupirala Donbas i anektirala Krim - Rusija je otpočela otvorenu, brutalnu vojnu invaziju na Ukrajinu. Od tada smo svjedoci herojskih napora ukrajinskog vodstva, naroda i vojske u obrani svojih domova i prava na slobodu i samostalnost.

U tom se ratu, međutim, Ukrajinci bore i za sigurnost cijele Europe, jer bi njihov slom stubokom izmijenio geopolitičke odnose i neizbježno povećao ruske apetite prema Europi. I zbog toga Ukrajina u svojoj borbi nije sama. Široka i snažna podrška demokratskog svijeta izraz je otpora ideji da sila jačega ima prednost pred međunarodnim pravom, moralom i univerzalnim vrijednostima. I Hrvatska je snažno uz Ukrajinu.

Odlučnost, hrabrost, solidarnost

U ove smo dvije godine bili svjedoci barbarskim napadima na ukrajinske gradove i civile, najokrutnijim ratnim zločinima, bešćutnoj otmici i deportaciji ukrajinske djece, razornim napadima na energetsku i kritičnu infrastrukturu te pomorskim blokadama - čije gospodarske posljedice osjeća cijeli svijet, pa tako i hrvatski građani.

Obljetnica oslobođenja Buče: Zločini moraju biti kažnjeni! Jer bez pravde nema trajnog mira

Prisjećamo se i herojskih branitelja Mariupolja koji su, poput branitelja Vukovara, izdržali tromjesečnu opsadu do potpunog razaranja grada. Istodobno, zadivile su nas odlučnost ukrajinskog vodstva, borbenost ukrajinske vojske i hrabrost ukrajinskog naroda čiji herojski otpor je potaknuo nezabilježen val solidarnosti i pomoći međunarodne zajednice.

Ukrajincima i Hrvatima jednako bolno zvone zvona Vukovara i Mariupolja, Buče i Škabrnje!

Danas je i Kremlju jasno da je ruski cilj osvajanja Ukrajine propao. Štoviše, Ukrajina je oslobodila velika područja kod Harkiva i Hersona te, unatoč nepovoljnom omjeru snaga, pruža žilavi otpor agresoru. Istodobno, Europa nikad nije bila manje ovisna o ruskim energentima, NATO nikad snažniji, a slobodni i demokratski svijet i dalje je privržen potpori Ukrajini.

Hrvatska i sama bila žrtva svirepe agresije

Pod vodstvom Vlade, Hrvatska je pomogla i nastavlja pomagati Ukrajini - politički, diplomatski, vojno, ekonomski, humanitarno i kroz prihvat izbjeglica. Kao zemlja koja je i sama bila žrtva velikosrpske agresije, Hrvatska prijateljskoj Ukrajini otvorenog srca prenosi svoja jedinstvena iskustva iz Domovinskog rata, pogotovo na području razminiranja, procesuiranja odgovornih za ratne zločine i pomoći u rehabilitaciji ranjenih civila i branitelja.

U znak podrške, u protekle je dvije godine Hrvatska bila domaćin i dviju velikih međunarodnih konferencija o Ukrajini: Prvog parlamentarnog sastanka Međunarodne krimske platforme …

Plenković: Biti na strani Ukrajine moralan je i civilizacijski ispravan čin! Zelenski: Pozivam Vas u posjet Krimu čim ga oslobodimo!

… te Međunarodne donatorske konferencije o humanitarnom razminiranju Ukrajine.

Mi Hrvati najbolje znamo kroz koje patnje sada prolaze Ukrajinci & koliko će biti zahtjevan proces razminiranja nakon što oslobode svoj državni teritorij!

Kao jedna od rijetkih zemalja koja je i prije ruske invazije jasno podržala europsku perspektivu Ukrajine, i to potpisivanjem deklaracije Zelenski-Plenković u Kijevu 2021. godine, Hrvatska je zdušno poduprla povijesnu odluku o otvaranju pregovora za članstvo Ukrajine u Europskoj uniji.

Ukrajina nije sama! Da, Hrvatska joj nudi iskustvo mirne reintegracije okupiranih područja bez žrtava!

Uz pozamašnu vojnu pomoć koju smo i sami pružili, podržali smo i odluku o osiguranju dugoročne pomoći Europske unije Ukrajini u iznosu od 50 milijardi eura.

Konsenzus o 50 milijardi € za Ukrajinu & 10 milijardi za zaštitu granice - za što se hrvatski premijer i zauzimao u pregovorima o reviziji EU proračuna!

Suvereno pravo da sami odlučuju o svojoj sudbini

Osim što su one odraz jasnog opredjeljenja Vlade RH na strani napadnute Ukrajine i demokratskih vrijednosti, navedene odluke pridonose sveukupnoj europskoj potpori Ukrajini i jedinstvu Europske unije, ali i vjerodostojnosti Hrvatske kao članici NATO-a.

Stoga na današnji dan odajemo dužnu počast svim žrtvama ruske agresije, uvjereni u konačnu pobjedu Ukrajine i oslobađanje svih okupiranih i anektiranih teritorija. U obrani svog suverenog prava da slobodno i samostalno odlučuje o svojoj sudbini, ukrajinski narod može računati na potporu Hrvatske, koja ne zaboravlja podršku Ukrajine u Domovinskom ratu.

Hrvatska je danas uz Ukrajinu kao što je Ukrajina bila uz nas u najtežim danima!

S UKRAJINSKIM VELEPOSLANIKOM

U znak podrške ukrajinskoj borbi ZA slobodu predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima ukrajinskog veleposlanika Vasilja Kiriliča.

A A A