Vijesti
8. 3. 2024.

Ispunili smo obećanja iz Programa „Sigurna Hrvatska“, mnoga i premašili!

(VIDEO) Premijer Andrej Plenković na 290. sjednici Vlade RH: Hrvatski sabor bit će raspušten u četvrtak, 14. ožujka, nakon što usvoji još niz važnih zakona, predviđenih u Planu rada Vlade. Idućeg tjedna donijet ćemo i novi paket zaštitnih mjera, koji će sadržavati daljnje subvencije na plin i struju za sva kućanstva te 8. krug novčanih pomoći za 800.000 umirovljenika. Nastavit ćemo limitirati i cijene goriva. Parlamentarni izbori održat će se prije onih europskih jer želimo da svi naši građani imaju mirno ljeto. Došlo je vrijeme da napravimo demokratski test svojih postignuća u ovih 8 godina.

Unatoč svim golemim izazovima s kojima smo se morali suočiti, ostvarili smo strateške ciljeve Hrvatske te zaštitili radna mjesta, životni standard i nacionalnu ekonomiju - također je poručio predsjednik Vlade RH i HDZ-a otvarajući sjednicu:

- Ne samo da smo u globalnim krizama očuvali socijalnu koheziju i pomogli ugroženim sugrađanima, nego Hrvatska danas ima najveću i prosječnu plaću i zaposlenost u povijesti, a po gospodarskom rastu u samom smo vrhu EU-a! - premijer.

Čestitamo Međunarodni dan žena!

U uvodnom obraćanju na sjednici Vlade RH Andrej Plenković svoj je uobičajeni osvrt na aktualne događaje započeo čestitajući, još jednom, Međunarodni dan žena:

- Na današnji dan obilježavamo borbu žena za njihova prava. Unatoč izazovima s kojima su se suočavale, ostale su odlučne stvoriti svijet koji je pravedniji, humaniji i sigurniji.

Ravnopravnost žena i muškaraca temeljna je vrednota Ustava RH i zakonodavnog okvira - dodao je hrvatski premijer:

- Jednaki status, jednake mogućnosti i jednaka nagrada za rad te dostojanstvo i poštovanje prema ženama.

Andrej Plenković: Nizom zakona osnažujemo položaj žrtve nasilja, podižemo kazne za počinitelje & uvodimo kazneno djelo femicida!

Ulaganja u sjever & povijesno povećanje plaća

Od ostalih tema izdvojio je posjet Varaždinskoj županiji, istaknuvši važnost potpisivanja ugovora vrijednih 80 milijuna eura za infrastrukturne projekte na sjeveru Hrvatske.

Ni u Varaždinsku županiju premijer nije došao praznih ruku. Potpisani ugovori u vrijednosti 83 milijuna eura!

Osvrnuo se i na potpisivanje kolektivnih ugovora za zaposlenike u državnoj i javnim službama:

- Osnovica za izračun plaće u mandatu naše Vlade narasla je za 40%, što je golemo povećanje, nezamislivo prijašnjih godina. Osigurali smo najveće porast plaća u povijesti za 244.000 državnih i javnih službenika, a paket je ukupno vrijedan 1,63 milijarde eura.

POUZDANO! Potpisano je najveće povećanje plaća u povijesti u javnoj i državnoj službi u Hrvatskoj!

To je na tragu - nastavio je Plenković - svih naših dosadašnjih napora u cilju rasta BDP-a i podizanja životnog standarda.

U EUROPSKOM VRHU: Naša nacionalna ekonomija porasla je u 4. lanjskom tromjesečju za 4,3% na godišnjoj, a za 1,3% na kvartalnoj razini!

33. obljetnica početka Domovinskog rata

Prisjetio se i 33. obljetnice napada odmetnutih Srba na policijsku postaju u Pakracu, koja je obilježena proteklog tjedna:

- Taj je napad označio početak Domovinskog rata. Još smo jednom iskazali poštovanje i zahvalnost prema poginulim, ranjenim i nestalim hrvatskim braniteljima - koji su dali najviše za našu slobodu i demokraciju.

Suvremena Hrvatska temelji se na hrabrosti i žrtvi hrvatskih branitelja & zajedništvu hrvatskog naroda!

Na ređenju novog banjalučkog biskupa

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a potom je izvijestio i da je u Banjoj Luci bio na euharistijskom slavlju u povodu ređenja novog banjolučkog biskupa mons. Željka Majića:

- Još jednom bismo zahvalili umirovljenom biskupu mons. Franji Komarici na svemu što je činio za Hrvate u banjolučkoj biskupiji tijekom 35 godina svoje službe.

Iz Banja Luke: Borimo se za BiH i Hrvate u njoj kao da se borimo za Hrvatsku!

3 VAŽNA ZAKONSKA PRIJEDLOGA

S današnje sjednice Vlade premijer Andrej Plenković izdvojio je tri važne točke:

  • Izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojim se rješava pitanje ugovora mladih liječnika;
  • Izmjena i dopuna Zakona o plaći i drugim materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika;
  • Zakon o lobiranju, koji će se donijeti prvi put - kako bi se napokon zakonski regulirala ta djelatnost.
A A A