Vijesti
5. 6. 2024.

Proširenjem kapaciteta LNG terminala Hrvatska postaje energetsko čvorište za središnju Europu! I to, još bolje, uz pomoć EU sredstava!

Premijer Andrej Plenković iz Omišlja: U prošlom mandatu donijeli smo stratešku odluku o izgradnji terminala na Krku. Obećanje smo i ispunili. Time smo hrvatskom gospodarstvu i građanima prvo osigurali plinsku neovisnost, a potom smo Vladinim subvencijama omogućili priuštive cijene plina u globalnoj energetskoj krizi. I danas naša kućanstva imaju među najnižima, ako ne i najnižu cijenu plina u EU-u! Ovaj smo terminal izgradili koristeći europski novac, a i sada nam EU financijski pomaže kako bismo mu udvostručili kapacitete - na 6,1 milijardu kubika plina godišnje. 

Hrvatska se pozicionira kao regionalno energetsko čvorište jer će moći dostavljati plin Mađarskoj, Sloveniji, Austriji i Bavarskoj, a u budućnosti i BiH - poručio je još predsjednik Vlade RH i HDZ-a nakon obilaska hrvatskog plutajućeg terminala za ukapljeni plin:

- U tu svrhu gradimo tri plinovoda, za koja smo isto tako osigurali europski novac, iz Programa „RePower EU“. Sigurnost opskrbe energijom naš je prioritet! 

Plenković: Plin iz Omišlja stizat će preko Slovenije i Austrije do Bavarske! Nehammer: Hvala Hrvatskoj na čvrstoj zaštiti granice! U vama nije problem

Transportirat će se i vodik

Andrej Plenković je naglasio da će se povećanjem volumena plinovodnih cijevi moći provesti više plina, ali i da će se njima u budućnosti moći transportirati i vodik:

- I to pokazuje koliko je ova investicija strateška, promišljena i dalekosežna, jer je vodik energent budućnosti. Hrvatska se na energetskoj karti Europe pozicionira snažnije nego ikada!

Jako dobar posao za Hrvatsku 

Kazao je da su u Hrvatsku dosad došla 92 broda s ukupno 7,7 milijardi kubika plina te poručio da će ih biti još i više nakon što se završe preinake terminala i izgrade novi plinovodi:

- Radimo dugoročno jako dobar posao za Hrvatsku.

Hrvatska na 4 europska koridora

Hrvatski premijer osvrnuo se i na znatne iskorake po pitanju prometne povezanosti:

- Izborili smo se za to da Hrvatska, jedina uz Njemačku, bude smještana na četiri prometna koridora u Europi. To su Rajna/Dunav, Baltik/Jadran, Zapadni Balkan/istočni Mediteran i Mediteranski koridor. Nije neažno znati koliko je napravljeno za jačanje naše energetske i prometne infrastrukture. 

Za razliku od štetočinske ljevice, borimo se ZA naše ribare! ZA razvoj otoka & još europskog novca za ravnomjerni razvoj svih dijelova Hrvatske!

Naš je plan da do kraja ovog desetljeća sve županije, svi krajevi Hrvatske dođu u ravnopravni ekonomsko-prometni položaj - zaključio je predsjednik Plenković.

Naša Vlada ulaže golema sredstva u Hrvatsku vojsku & energetsku sigurnost, dok SDP uporno radi protiv nacionalnih interesa!

A A A